2014-07-26  
'Pengarna är det bästa nu'
STOCKHOLM
Åke Svanstedt, 55, lämnade Sverige som nummer ett för att bryta ny mark i USA.
På kort tid har den framgångsrike travtränaren gjort jättesuccé även där.
I en stor intervju med Sportbladet berättar han om drömstarten på andra sidan Atlanten.
– Det har varit ganska stor uppståndelse och det är kul. Jag och familjen trivs väldigt bra här, säger Åke Svanstedt.

Centurion ATM vann Peter Haughton Elimination på fredagen 25 juli
Sebastian K. vinner Sun Invitational på världsrekordet 1.07,7a/1609m.
I slutet av oktober förra året sa Åke Svanstedt tack och hej till Sverige. Efter att ha dominerat Svensk Travsport det senaste decenniet sökte han nya jaktmarker. En av Sveriges främsta travtränare genom tiderna flyttade till USA med familjen för att börja ett nytt liv – och en ny karriär. Vintern har spenderats på den egna gården i Vero Beach i Florida där hästarna har tränats i ett halvår i väntan på den stundande tävlingssäsongen. I april flyttade hela team Svanstedt med familjen upp till den andra nyinköpta gården, Legend Farm, i New Jersey. Den mest intensiva tävlingssäsongen har pågått i snart tre månader och Svanstedt har redan hunnit presentera sig med besked på travbanorna i Nordamerika. Sebastian K.:s världsrekord på 1.07,8 är långt ifrån det enda. Förutom stjärnhästens fem raka segrar och senast en andraplats i Maple Leaf Trot, har Svanstedt på knappt tre månader redan kört in drygt 6,5 miljoner kronor. De kommande fyra månaderna vankas det väldigt penningstinna lopp för framförallt unghästarna men även för den äldre eliten.

– Jag måste vara nöjd. Vi har haft några fantastiska månader med framför-allt Sebastian K. men även med nyförvärven Your So Vain och Heaven’s Door. Världsrekordet var otroligt stort och det har varit ganska stor uppståndelse efteråt, säger Åke Svanstedt.

Hoppas på Elitloppet

– Your So Vain var jättefin när han vann direkt för oss i ett lopp som det var 1,7 miljoner kronor i förstapris i. Nästa år hoppas och tror jag att han kan vara något för Elit-loppet. Sedan har treårsstoet Heaven’s Door tävlat jättebra och redan vunnit ett storlopp och tjänat fina pengar. Nästa start blir i kvalen till Hambletonian Oaks och jag tycker att hon har visat att hon duger mot de allra bästa.

– Sedan blir det spännande att se tvååringarna som kommer igång nu. De har gått ganska bra. Det har blivit ett par segrar och många andrapris så de hänger ju med de andra i alla fall. Sedan tränar vi på det viset att jag tror att de kommer att komma i bättre form när de har gjort några starter. Men det är tuff konkurrens och trots att de springer låga 1.12-tider räcker det inte till vinst ändå.

– Vi har 40 tvååringar och ett 20-tal av dem har kvalat hittills på ett bra sätt och det är jag nöjd med. Två av dem, Amicus och Centurion ATM går ut i försöken i Peter Haughton Memorial.

Många som vill vara med

På vilket sätt har du märkt av framgångarna och uppståndelsen?

– Vi har fått bra respons från flera nya hästägare som har hört av sig och vill satsa på oss och köpa ettåringar i höst på auktionerna. Det är kul. Vi har 55 hästar i träning nu och jag vill inte att det ska bli som på Bjertorp att vi drar på oss en massa gamla hästar och ha hundratals i träning. Vi hade 200 hästar på Bjertorp och så vill jag inte ha det igen. Jag vill hålla det på den här nivån och i stället byta ut hästar och förbättra kvaliteten. De största pengarna är ändå i unghästloppen och i högsta klassen, jag vill i stället försöka att förnya med ettåringar.

– Så en dröm är att kunna ha bra material i två- och treårsloppen samt ha någon i den högsta klassen och totalt sett inte ha så mycket hästar.

Så det kan inte bli så att du fyller stallet med en massa snabbloppare? Från Sverige kanske?

– Nej, så blir det inte och dessutom är konkurrensen tuff även för den äldre eliten. Sebastian K. är ju världens bästa häst men ingen ska tro att man kan komma med en halvdålig snabbloppshäst och tjäna några pengar här.

Efter fem raka segrar och ett världsrekord kom första förlusten för Sebastian K. förra lördagen i Toronto. På en regntung bana blev han tvåa och målfotoslagen i finalen av Maple Leaf Trot.

– Det var tung bana, minst en och en halv sekund, och lite för snabb öppning. Det kändes tidigt i loppet att han var lite mör. Men han kämpade otroligt bra ändå och gjorde ett kanonlopp. Jag skulle nog ha kört lite lugnare från start och så här i efterhand var det nog en liten kuskmiss av mig. Han förlorade i sista steget och det var surt, säger Svanstedt.

Långa vilan ett vinnande koncept

Vad säger du om Sebastian K.:s enorma framgångar? Vilken är den främsta anledningen till att han är bättre än någonsin?

– Det kan vara för att han fick en så lång vila efter sista starten i fjol. Han stod i karantän först och sedan fick han en lång och lugn uppträning i värmen i Florida. Han känns mycket finare i år och framförallt fräschare. Förra året fick vi behandla honom i framkotorna efter varje start men i år har han tagit loppen bra och vi har inte behövt behandla honom en enda gång mellan starterna. Han är stark och rejäl och känns aldrig stel efteråt.

– Hästen mår bra att vara i värmen och det är precis som för oss människor. Jag har själv haft problem med ryggen tidigare under vintertid men det har jag inte haft alls sedan vi flyttade hit. Just nu är det runt 33, 34 grader om dagarna. Det är riktigt skönt.

– Tanken när vi tog över Sebastian K. till USA var att kunna ha honom på topp i ett lopp och kanske slå världsrekordet på en

milebana. Men nu har han gjort topplopp varenda gång och gått klart över förväntan.

Hur har reaktionerna varit från amerikanarna?

– Sebastian har fått stor uppmärksamhet och bara nu när vi var uppe i Kanada så kom det fram mycket folk. De uppskattar och hyllar bra prestationer här borta, på ett annat sätt än i Sverige. De hyllar vinnarna otroligt mycket och älskar hästar som har slagit världsrekord. De tycker att det är väldigt stort.

Vill ha Sebastian K. till avel

Hur ser resten av året ut för Sebastian K.? Kan det vara hans sista säsong på tävlingsbanan?

– Han ska starta på lördag på Meadowlands (läs i dag 26 juli) i försöket till John Cashman Memorial. Finalen körs nästa lördag under Hambletonian-dagen. Sedan blir det en månads vila till nästa lopp och han har ett tävlingsprogram som sträcker sig till den 29 november då det är en stor final på Meadowlands.

– Sedan får vi se hur hästen ser ut efter säsongens slut. Det är ett stuteri som har hört av sig och vill ha honom som avelshingst. Men det beror såklart på vad ägarna säger och vad det är för chans att han kan få några ston. Och naturligtvis hur pigg och fräsch hästen är. Vi har i alla fall pratat lite lätt om det och det går inte att säga just nu hur det blir.

Vad tycker du är bäst med det amerikanska travet?

– Framförallt tycker jag att det är jättefina hästar här borta. Aveln och uppfödningen har kommit ett steg längre än i Europa och det är tidiga och välutvecklade hästar. Uppfödningen är väldigt seriös och de har avlat på tidighet i århundraden.

– Sedan är det bra prispengar att köra om, även om det kostar att betala till loppen. I fredags var vi i Chester och tävlade och hade ett sto som kom tvåa och fick 100 000 kronor för det. Förstapriset var 200 000 kronor i sex olika stakeslopp den dagen och det var bara sex eller sju hästar med i varje lopp. Så en kombination av jättefina hästar att jobba med och bra prispengar är det som är bäst. Samt att få leva och jobba i ett behagligt klimat.

– Men sedan vill jag säga att det är bra ordning på de flesta banor. Det är bra organiserat och heller inget strul med materialfel och tappskor. Jag satt exempelvis och tittade på Axevallas tävlingar i söndags och där var det materialfel i stort sett i varje lopp.

– Jag har inte varit med om ett enda materialfel här och bara en enda omstart och den orsakade jag själv när jag tog fel spår i starten. Så det är mycket bra ordning på tävlingsdagarna, säger Svanstedt.

”Vi är lite trångbodda”

På gården Legend Farm, som är strategiskt placerad cirka en timme från Meadowlands och närhet till andra travbanor, håller nu Svanstedt på att färdigställa ännu en förstklassig träningscamp efter sitt eget huvud. Även övriga delen av familjen Svanstedt som är med i USA, bestående av fru Sarah, 33, och sönerna Erik, 3, och Jonas, 1, har flyttat med upp från Florida. Kvar hemma i Sverige är sönerna Anders, 28, och Rickard 25 som driver en egen tränarrörelse på Bjertorp.

– Vi trivs jättebra även om vi är lite trångbodda i boningshuset i New Jersey. Huset som vi har nere i Florida är mycket större. Men jag vill fokusera på att hästarna ska få det bra först och vi har nu lagt sand på banorna här precis som vi gjort i Vero Beach. Rakbanan är fin, rundbanan är fin och det som är kvar att bygga nu är en joggingslinga på tre kilometer runt hela gården.

– Det är klart att man saknar mamma och pappa och Anders och Rickard men annars har allt varit som jag hade förväntat mig här borta. Vi trivs jättebra och har kommit in i rutinerna, även om vi är nyinflyttade i New Jersey.

– Fast det som är lite jobbigt är all pappersexercis. Det är mycket att hålla reda på vad som gäller i olika stater när man tävlar och på olika banor. Både hästskötare och ägare måste ha licens på den banan hästen ska tävla på annars kommer de inte in i gäststallarna. Men jag har ovärderlig hjälp av min försteman Björn ”Bernie” Norén. Utan hans hjälp hade vi inte klarat oss för han kan alla regler och har bra ordning på alla papper och sköter det jättebra.

”Kan ha en Elitloppshäst”

Till sist; du hoppas på några stjärnor förstås bland två- och treåringarna. Men Your So Vain, som ägs av den finske storhästägaren Reima Kuisla, kan han vara arvtagaren till Sebastian K. i snabbloppen nästa år?

– Ja, jag tror att vi kan ha en Elitloppshäst om han får vara frisk och hel. Hästen har bra motor och bra löphuvud. Sedan har han varit lite ofräsch men blir bättre och bättre. Han sprang en 1.09-tid med krafter kvar senast och han springer säkert en 1.08-tid i nästa start. Han startar också i ett försök till John Cashman Memorial på Meadowlands och jag hoppas att han kvalar in till finalen nästkommande lördag.

– Jag tror inte att han kan slå Sebastian K. men det ska bli spännande att se var han står mot de bästa. Vi behöver heller inte ha så bråttom med honom för jag tror att vi kommer att ha en riktigt bra häst i eliten nästa år, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

Tillbaka