2013-07-31  
Takter: 'Drömmer om sånt här läge'
STOCKHOLM
Två stridslystna alfahannar och en avslappnad åskådare.
Hambletonian 2014 handlar om Jimmy Takter.
På lördag kommer svaret på om Father Patrick, Trixton eller Nuncio är bäst i stallet – och hela världen.

Father Patrick


Nuncio


Trixton
Det har beskrivits som gården "Southfork" ur tv-serien Dallas.
Och Jimmy Takters hem i samhället East Windsor, New Jersey, en dryg timmes bilresa söder om New York är onekligen en träningsanläggning långt utöver det vanliga.
- Det är 200 "acres", när jag köpte gården var det bara sojabönor överallt, förklarar Takter när han blickar ut över sitt livsverk där han och hustrun Christina flyttade in 2001.
Nu är barnen utflugna och odlingarna ett minne blott, istället ståtar till synes eviga rader av hagar med prydligt spikade staket.
På den välklippta del av gräsmattan som inte är tilltänkt hästarna ligger en damm med sprudlande fontän och en liten ö prydd med en nästan två meter hög staty av frihetsgudinnan.
Det är på denna bit av sina ägor som Takter leder ut en vilt gnäggandes Father Patrick när det vankas fotografering.
- Han älskar det här. Så fort han ser en kamera sträcker han på sig och fäller fram öronen. Jag tror knappt det finns en dålig bild på honom, säger husets herre och har svårt att dölja sin förtjusning i den bildsköne hingsten.

"Den bästa häst jag plockat fram"
Det är inte konstigt. Father Patrick har nämligen visat alla egenskaper som krävs för att bli Nordamerikas nye travpresident.
15 raka segrar, de flesta i överlägsen stil inkluderat två världsrekord är ett facit som gör honom till storfavorit i lördagens Hambletonian, det största travloppet på denna sida Atlanten.
Sanningens ögonblick, för skulle Father Patrick förlora sitt viktigaste lopp i karriären kommer ingen ny chans och glansen blir för evigt befläckad, oavsett vad framtiden har att utvisa.
- Han är allting. Det är en fräsch häst, veterinärräkningarna är "basically" noll. Han är psykiskt och fysiskt en enorm häst. Han är väldigt fin att köra, har startsnabbhet, är ärlig. Han har allt, säger Takter som inte drar sig för att jämföra sin treåring med Moni Maker - superstoet som tog sin tränare på ett triumftåg genom Europa med segrar i Elitloppet och Prix d'Amerique innan hon avslutade karriären som världens vinstrikaste sulkyhäst med en prissumma på över 50 miljoner kronor i dåvarande penningvärde.
- Hon var unik och det är väldigt många miles att trava innan han når hennes "track record". Men Father Patrick har samma kapacitet och är den bästa häst jag plockat fram själv.
Då har ändå Takter redan två inteckningar i världens förnämsta unghästlöpning, 1997 med Malabar Man och 2010 med Muscle Massive.

Nära ryka ihop
Men när startbilen släpper fältet klockan 17.11 lokal tid på lördagen kommer Jimmy Takter inte att ha Father Patricks bästa för sina ögon.
I själva verket kommer han göra allt för att få den långa segerraden bruten i sulkyn bakom Trixton, också egenuppfödd och -ägd, tillika loppets andrahandsfavorit.
- Han har utvecklats enormt i år. Det är en häst som kommer bakifrån och förhoppningsvis är det hög pace framför. Då kommer han att vara rätt nära till slut.
Att Trixton inte accepterar rollen som nummer två står emellertid klart när han leds ut för att delta i fotograferingen.
Plötsligt blåser han upp bröstet och skrapar frenetiskt höger framben i marken, nästan maniskt blängande på sin antagonist.
Det får Father Patrick att glömma poserandet och för en stund står de båda tävlingsfenomenen mitt emot varandra, frustande likt stridshästar på slagfältet.
Några meter därifrån böjer sig Nuncio obekymrat och tar en tugga gräs.
- Såg du? Det där skulle du haft på film alltså, utbrister Takter muntert sedan han hjälpt till att separera de två testosteronstinna "pojkarna".
- Det är två alfahannar, det är därför de står i varsin ända av stallet. Nuncio däremot är nästan som en valack, han bryr sig inte.
- Om vi skulle släppa loss alla hästar här så slåss hingstarna tills man ser vem som är starkast. Och den som är starkast betäcker stona. De andra får hålla sig ifrån tills han är nöjd, det är så naturen verkar. I djurens värld är det den starkaste individen som kommer fram, säger Jimmy Takter.

Mycket press
Men i travsportens värld koras den starkaste individen på banan. Och istället för tuppfäktning på gräsmattan får Father Patrick och Trixton mäta sina krafter under ett 1 609 meter långt varv runt Meadowlands inför världens blickar med en dryg miljon dollar i samlade prispengar.
Eller blir det coole Nuncio som skriver in sig i historieböckerna?
Att Jimmy Takter efter 32 år i USA skapat förutsättningar för en i Hambletonians 89-åriga historia unik storslam står i alla fall klart.
Lika klart som att allt annat än seger vore ett misslyckande.
- Det är ett sådant läge man drömmer om. Alla tre verkar vara i toppform, så det ser bra ut. Men det är klart, det är mycket press också, det gäller att de "performar".
Robin Johanson/Kanal75

Tillbaka