2014-08-01  
Ingen hemlängtan för Svanstedt
WRIGHTSTOWN, USA
Världsrekordet är slaget.
Nu ska unghästscenen intas.
Åke Svanstedt är redo för sin första Hambletonian-dag.
 
Att Åke Svanstedt funnit sig tillrätta i USA är inte svårt att se.
Humöret strålar ikapp med solen när han vandrar runt bland de många tillresta svenskarna på plats på sin träningscamp Legend Farm i det lilla samhället Wrightstown i New Jersey denna förmiddag två dagar före dagen D.
Egentligen är det märkligt med en hästgård i USA där nästan inte ett ord yppas på engelska.
Men de 20-talet besökare som följt morgonens träning är samtliga svensktalande.
Bland dessa finns Anders Ström, grundare av Unibet och en av de hästägare som satsat hårdast på Svanstedt sedan etableringen i USA.
Centurion Atm hittades i lag med kompanjonen Marcus Lindgren och kan ge stallet den första klassiska årgångssegern i nya hemlandet.
På lördagen tillhör tvååringen favoriterna i Peter Haughton Memorial.
- Han har motor och skalle och allting. När vi tränar på sandbanan märks vilka som har motor och inte. Den här har aldrig blivit trött i ett jobb på sandbanan, förklarar Svanstedt medan han leder runt talangen som redan i karriärens fjärde start ska tävla om ett förstapris på över en miljon kronor.

Sandträning för tvååringarna
Sandbanan var det.
Vapnet som gjorde Åke Svanstedt till Sveriges dominerande tränare innan han beslutade sig för att flytta bopålarna.
Men då handlade det om att utveckla äldre hästar.
Att träna så unga förmågor på det krävande underlaget är något nytt, ett experiment som startat lovande.
- Det var absolut inget som jag hade planerat när vi kom hit. Vi började i januari med två stycken problemhästar som bara var halta och dåliga. Då körde vi dem på sandbanan, då blev de helt plötsligt bäst av alla. På en månad blev de bättre än alla andra. Då sa vi: Varför har vi inte kört med de andra för? Så gjorde vi det.
Varför har du inte velat göra det innan?
- Jag har trott att det varit för jobbigt. Men det är ju jobbigt i loppen också. Nu vet jag att de blir jäkligt starka och de har tagit loppen bra. Av allihop som har startat är det ingen som blivit ofräsch. Det är hellre att de bara känns starkare efteråt.
Blir det samma effekt på en tvååring som det blir på en äldre häst?
- Ja, det blir det.
Finns det någon annan som tränar tvååringar på det sättet så som du känner till?
- Nej, det tror jag inte.

"En helt annan häst"
Stallets galjonsfigur har däremot inte sett träningsbanan på en månad.
Efter det makalösa världsrekordet på 1.07,8 i slutet av juni har schemat varit tufft för Sebastian K.
Lördagens start i finalen av John Cashman Jr. Memorial blir den fjärde på lika många veckor.
Därför får tidernas snabbaste travare ladda batterierna i hagen.
När Åke Svanstedt går fram för att klappa sin hjälte förklarar han hur hästen som tjänade 10,5 miljoner kronor under två säsonger i Europa kunnat höja sig ytterligare en nivå.
- I fjol fick vi behandla honom efter varje start, framförallt fick han problem med sina framknän. Det är helt borta nu, säger Svanstedt och berättar att förändringen började med ett veterinärbesök i vintras.
- Han fick träffa doktor Nolan, det är en gammal gubbe, han är över 70. Han höll på länge och klämde och kände och gick igenom hela hästen innan han hittade problem i en muskel i höger bak.
- Då behandlade han den muskeln på åtta ställen, från höftknölen bak mot svansroten. Efter det har hästen breddat med höger bakben helt perfekt, och då har han inte blivit dålig i framknäna heller.
Är det här ett problem som han kan ha dragits med i länge?
- Ja, det tror jag, för det gjorde han redan när jag fick honom, satte in höger bak. Men han har ändå varit rytmisk, han har bara sprungit olika med bakbenen. Det har gjort att jag alltid behövt ha vänsterstången på honom, men nu springer han utan stänger och helt rakt i vagnen.
Inte nog med det, miljöombytet tycks även ha varit bra för humöret.
- Han har blivit mycket starkare psykiskt. Det märks framförallt när han springer i ledningen. Förut har han bara sprungit och väntat på de andra. Så fort han kommit först så har han tittat bakåt. Nu bara tittar han framåt och kutar. Det är en helt annan häst.
Hur kommer det sig tror du?
- Det kan vara för att han bara lever med unghästar nu. Förut stod han med jämnåriga och det blev rivaliteter hela tiden. Det behöver han inte oroa sig för nu. Det märks även på att han aldrig slår i staketet i hagen som han kunde göra förut.

Saknar bara släkten
Och nog verkar även Sebastian K:s tränare ha funnit harmoni av flytten västerut.
Barnen har fått plats på dagis, ett husbygge är planerat och hustrun Sarah har precis fyllt på lagret med Kalles kaviar och grillkrydda.
- Det är väl släkten då, annars saknar jag ingenting här. Men det var samma sak när jag flyttade från Sundsvall, folk som sade att jag skulle sakna det. Varför skulle jag göra det? Då skulle jag väl aldrig flyttat. Jag tänker inte så, jag ser framåt istället, säger Åke Svanstedt innan han vandrar vidare för att välkomna den busslast med ytterligare ett 40-tal tillresta svenskar som just rullat in på gården.

Fakta:
Stall Svanstedt har hittills gjort 83 starter i Nordamerika och tagit 19 segrar.
Under fredag-lördag startar man 18 hästar på Meadowlands.
En av dessa är Doncango i huvudloppet Hambletonian, men här är kraven lågt ställda
Robin Johansson

Tillbaka