2014-10-24  
Robert Bergh blir Åbytränare
STOCKHOLM
Sveriges främste travtränare flyttar.
Robert Bergh lämnar Bergsåker för Åbytravet.
- Robert Bergh har köpt en gård, i går skrev han på kontraktet och kommer omedelbart att börja bygga både stallar och banor. Det här är vi väldigt, väldigt glada för, säger Åbytravets tillförordnade vd Nils Andreasson.

Efter nästan 22 år som professionell tränare utanför Sundsvall bryter Robert Bergh upp och kommer från 1 april att träna sina hästar på i Fotskäl utanför Göteborg.
Trav-Sveriges karta ritas om.
Att landets mest framgångsrike travtränare byter hemvist kommer förstås att påverka dynamiken inom sporten i hela landet.
Robert Bergh, 46, har under 2000-talet var den klart dominerande tränaren i norra Sverige och de senaste åren flyttat fram sina positioner ytterligare.
Han toppar den nationella tränarligan för 2014 smått överlägset med 24 miljoner kronor intränat, att jämföra med tvåan Peter Untersteiner och trean Björn Goop på 18,4 respektive 16,9 miljoner.
Och nu får alltså dessa två västliga tränare konkurrens även geografiskt.

Flyttar 1 april
1 april 2015 är datumet då Robert Bergh ska lämna sin gård i Töva utanför Sundsvall där han varit verksam sedan han blev professionell tränare 1993 och flytta hela sin verksamhet till den nya gården i Fotskäl, fem mil öster om Göteborg.
- Vad jag förstått har Robert varit och tittat på flera gårdar på olika håll och kanter i landet. Om jag uppfattat honom rätt har det varit ett huvudalternativ att få komma hit till Göteborgsområdet. Han ser nog många fördelar med att vara här nere och han tycker nog också att vi satsar framåt, säger Nils Andreasson.
Vad betyder det är för Åbytravet?
- Det är lite svårt att överblicka, men det är klart att det är väldigt, väldigt positivt ur många olika synvinklar. Vi får ytterligare en breddning av vår tränarkår, ett attraktivt namn. Ett namn som agerar väldigt kontinuerligt och ofta på riksnivå, i V75, men också internationellt. Och det gör ju att hela verksamheten, hela fokuset kring vår travregion runt Åby höjs på ett helt annat sätt.
Robert Bergh har totalt 98 hästar på sin träningslista, bland dessa finns elitloppsvinnaren Nahar, europaderbyvinnaren Kadett C.D. och nuvarande kulltoppen Amazon Am. Den häst som stallet rönt störst framgångar med 2014, Masters-vinnaren Ed You, är skadad och befinner sig för närvarande hos kollegan Kenth Åkerlund
Robin Johansson

Tillbaka