2023-01-24
En Parislördag i blått och gult
STOCKHOLM
Det var Sveriges dag i travets Paris.
Tre större segrar - överlägsna vinnare.
Rooibos vann efter grovjobb och On Track Piraten var överlägsen i dagens huvudnummer.
Solvallatränaren Daniel Redén testade Vincennes för första gången och segrade direkt med Call Me Keeper.

Björn Goop vinner med Call Me Keeper.
I söndagens Prix d'Amerique är svenskarna ganska gravt nederlagstippade av den franska expertisen.
Kanske blev det läge för eftertanke efter lördagens tävlingar på nationalbanan Vincennes? Svenska kuskar, tränare och hästar visade storform och tre av de större loppen såg överlägsna svenska hästar i topp.
- Det här visar väl vilken jäkla bredd vi har i Sverige, sa Daniel Redén efter Call Me Keepers seger i Prix de Chateaubriant för femåriga hästar.
Solvallatränaren hade anledning att vara nöjd. Call Me Keeper imponerade nämligen stort för Björn Goop och var trots en kämpig resa helt ohotad på tiden 1.14,5 över 2 700 meter med voltstart i loppet med drygt 200 000 kronor till vinnaren.

Hade gruvat för Vincennes
Call Me Keeper avancerades fram utvändigt ledaren efter 700 meter och tog över kommandot av ledande fransmannen Reby di Celo i ingången till den sista kurvan.
Björn Goop valde att köra undan med några "säkerhetslängder" och Call Me Keeper vann avstannande.
- Jäklar vad kul! Han är stark och oöm och nu fick kan ju visa det också här på Vincennes. Jag hade på känna att han skulle passa här på den här stora banan. Det här var seger i den första starten på Vincennes för mig det här - jag har faktiskt dragit mig lite för att anmäla hit, sa Daniel Redén.

"Heroisk", sa Goop
Scoot To Score och Buck Boko vann lopp på Vincennes under lördagen. Hästar som fötts upp i Sverige. Jarmo Niskanen, svensk tränare verksam i Frankrike, rundade av dagen med Balade de Mars.
I Prix Ready Cash blev det svenskt på de fyra översta platserna. Björn Goop vann med Rooibos från det egna stallet.
- Han var herorisk, sa Goop om sjuåringen som gjorde grovjobbet över de 2 875 meterna.
Goop var offensivt med sjuåringen - och visade sig ha täckning. Rooibos stod med 25 meters tillägg i loppet och körde s tidigt fram utvändigt ledaren och tog över täten i uppförsbacken i början av den sista kurvan.
- Det gick alldeles för fort egentligen men hästen var ju heroisk. Jag såg Prince di Poggio som främsta hotet och gillade inte att vi fick den i rygg. Båda hästarna stred tappert och det blev ett bra lopp för publiken, sa Björn Goop.

Frågor om Timoko
Bengt Holms Prince di Poggio var spelfavorit i loppet och lyftes tidigt fram i dödspositionen av Franck Nivard. Adrian Kolgjini hann dock emellan med Paparazzi i de sista stegen efter ett avvaktande lopp i 18-hästarsfältet och ett tungt avslut.
Fyra i Prix Ready Cash blev svenskägde New Approach, numera i fransmannen Vincent Martens träning,
Björn Goop fick mycket frågor om söndagens Prix d'Amerique och Timoko, hästen han vann Elitloppet med i fjol.
- Jo, men det är naturligt att det blir så. Timoko är populär här nere. Tränaren Richard Westerink är mycket nöjd och jag känner mig faktiskt väldigt lugn och belåten inför söndagen, sa Björn Goop.

Tillbaka