2023-02-09
Maharajah slutar som en vinnare
STOCKHOLM
Sveriges travkung lägger tävlingskorna på hyllan.
Titeln Årets Häst blev tävlingskarriärens sista stora titel för Maharajah - Stefan Hultmans stjärna slutar som en vinnare.
- Det känns som ett fint sätt för honom att kröna karriären med att ta hem Årets häst-titeln, säger tränaren Stefan Hultman på ägaren Travkompaniets hemsida.

Maharajah vinner Prix d'Amerique 2014


Maharajah vinner Prix d'Amerique 2014 före Up And Quick


Maharajah vinner Olympiatravet 2013
På måndagen klockan 11.54 kom beskedet att Sveriges travkung abdikerat. Maharajah, som betyder den store konungen på det indoariska språket sanskrit, lägger tävlingsskorna på hyllan.
Maharajah har verkligen levt upp till sitt namn och det är en travhäst som väckt känslor hela karriären - till exempel har vi fått se normalt coole kusken Örjan Kihlström visa känslor som vi sällan sett tidigare.
En fantastisk karriär kröntes när Maharajah i fjol vann Prix d'Amerique - världens tuffaste travlopp. En seger som dessutom sträckte sig långt utanför travets egen värld och Örjan Kihlström nominerades till Jerringspriset där han slutade trea.
Andra stora segrar i Maharajahs karriär är Svenskt Travkriterium 2008, Svenskt Travderby 2009, Europaderbyt 2009, Prix de Paris 2011 och Olympiatravet 2013. Värd att nämna är förstås även andraplatsen bakom Ready Cash i Prix d'Amerique 2011.

Tjänade 23,5 miljoner kronor
Totalt blev det 31 segrar på 59 starter för Maharajah som tjänade 23 534 423 kronor.
Fem gånger tog Maharajah hem pris på den årliga Hästgalan: Årets Treåring 2008, Årets Fyraåring 2009, Årets Äldre 2011, Årets Äldre 2014 och Årets Häst 2014.
Tränaren Stefan Hultman var sjuk och saknades när Maharajah prisades på Hästgalan den gångna helgen. Han har inte heller gått att nå under måndagen då beskedet att Maharajah slutar kom via stallets hemsida. Där kommenterar Solvallatränaren sin favorithäst.
- Det känns som ett fint sätt för honom att kröna karriären med att ta hem Årets häst-titeln. När det gäller psyket så är "Marre" lika pigg och träningsvillig som om han fortfarande är tre år. Men han är inte tre år, han är tio nu och har haft sina skador utan att någon gång har bräckt ner. Vi vill inte på något sätt riskera något med honom och han har dessutom absolut ingenting mer att bevisa som tävlingshäst. Därför har Travkompaniet, Menhammar och jag bestämt att karriären nu är över för hans del.
- Jag känner faktiskt inget vemod alls över beslutet för "Marre" har verkligen gjort allt och lite till som vi någonsin kunde drömma om! Nej, jag känner verkligen inget vemod, bara tacksamhet, stolthet och glädje över att ha valt ut, tagit fram, tränat, matchat och fått ha en häst av den här kalibern i stallet.

Avel på heltid
Maharajah kommer nu att flytta till Menhammar stuteri, bara ett upplopp från Yttersta på Ekerö där Stefan Hultman tränar sina hästar.
- Det är klart att det kommer att bli tomt när han lämnar stallet men han kommer ju inte flytta så långt. Han kommer att stå på Menhammar där han nu helt kommer att ägna sig åt aveln. Som jag ser det så är det här inte slutet på något, jag ser det mer som en början på något nytt. Min dröm nu är att få åka tillbaka till Paris och Prix d'Amerique med en avkomma till Maharajah, det vore något eller hur? säger Stefan Hultman
Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Tillbaka