2023-02-26
Walmann är störst - nu kan han bli bäst
ENKÖPING
Han har varit tio i topp i många år men nu har förutsättningarna för att ta klivet upp som etta aldrig varit bättre.
Roger Walmann är numera störst i landet med 180 hästar i träning - och har ett guldkantat material som de flesta bara kan drömma om.
Möt stjärntränaren som jobbar stenhårt men samtidigt älskar lyxliv med fashionabla hotell, gourmetmat och exklusiva viner.
- Jag lever mitt absolut bästa liv idag. Ska jag bli etta i Sverige någon gång så är det i år eller nästa år, säger Roger Walmann.
Solstrålarna bryter igenom molnen denna tidiga morgon på träningscampen Hårby Gård utanför Enköping. Här tränas 55 av Roger Walmanns välstammade unghästar och enligt honom själv flertalet jättetalanger. En som solen lyser på för tillfället är just Roger Walmann. Han har de senaste åren fått en unik chans av landets främsta tungviktare till hästägare att kunna köpa de unghästar han pekat på och fått dem i träning. Detta till följd av alla starka resultat som han har levererat genom årens lopp där Walmann har tagit fram flera stjärnor och vunnit många storlopp. När vi besöker Solvalla-tränaren denna morgon är flera turer med träningsjobb redan avklarade. En uppsluppen Roger Walmann har precis bokat flygbiljett till USA när vi slår oss ner i en fikapaus för en intervju.
- Jag ska till New York och provköra lite hästar. Tyvärr hade de bara Business Class kvar på flyget, skrockar Walmann samtidigt som han går igenom sina email på "Paddan". Där finns meddelande från såväl lyxkrogen Villa Källhagen på Djurgården i Stockholm, samt från Systembolaget.
- Jag har betalat för mycket i dricks tidigare på Villa Källhagen. Det är väl därför de hör av sig och vill att jag ska boka bord igen, skrattar han.
- Nu ser jag även att de har fått in en ny Brunello på Systemet. Men när det gäller viner så är Amarone min favorit, fortsätter han lite med glimten i ögat.

Är du en finsmakare som njuter av livets goda?
- Absolut, jag älskar lyx. Jag tycker om goda viner och god mat. För mig är en god middag som en halv semester. Helst ute på en restaurang med bra service, god mat, gott att dricka och med trevligt sällskap. Jag har varit på många gourmetrestauranger och lägger gärna någon tusenlapp extra för att bo på ett snyggt hotell.
- Jag är bra på viner och har många i min vinkällare hemma.

"Få förunnat att få den chansen"
Men Roger Walmann är inte bara en livsnjutare av rang. Han jobbar stenhårt och med en stark målmedvetenhet vilket har medfört att han varit förankrad i toppen bland tränarna i Sverige under många år. Kvällen innan vi träffar honom har han varit i Mantorp och tävlat med sina hästar.
- Jag somnade klockan två i natt och klev upp klockan fem. Kvart över sex var jag i stallet och det är jag varje dag, säger Walmann.

Han har 180 hästar i träning just nu vilket är mer än han någonsin har haft tidigare. Med det antalet är han också störst i landet när det gäller flest hästar i träning. Där finns hela 60 treåringar och 55 tvååringar, och tillsammans med tävlingshästarna är de fördelade på träningscamperna Mälsåker i Stallarholmen, Hårby Gård i Enköping samt de yngsta på Sköldnora i Upplands-Väsby. Walmann håller med om att det material som han nu har fått i händerna att jobba med har han aldrig haft tidigare. Det är förstklassiga härstamningar på i stort sett alla unghästar som får den mest kräsna stamälskare att dregla. Walmann är också uppbackad av landets största hästägare. Främst genom Lennart Ågren (AB Svensk Reklamfinans), som äger 80-talet hästar hos Walmann, men även Mellby Gård, stall Courant, Menhammar, Tommy Jacobsson med flera.
- Det är få förunnat att få den chansen jag har fått. Väldigt inspirerande. Jag är glad att den kommer nu och inte för 20 år sedan för då hade jag inte varit beredd på det. Nu har vi en inarbetad organisation som fungerar och jag har väldigt bra folk runtomkring med duktiga unghästtränare och bra personal. Per-Erik "Bullen" Pettersson, Sune Nilsson, Lasse Punkari, Olle Green för att nämna de som skolar in och är ansvariga för unghästarna, säger Roger Walmann.
- Vi jobbar i ett team och jag är bara en bricka i spelet. Men jag kan säga att jag aldrig har haft så här många fina unghästar till antalet tidigare. Det är en otroligt hög klass på både två- och treåringarna.

När vi summerar år 2015, vad ska ni ha vunnit då för att du ska vara nöjd?
- För att jag ska vara nöjd ska vi ha vunnit ett par av de största unghästloppen. Målet är att köra in 25 miljoner till stallet. Det är helt okej med 20 miljoner men 25 är målet. Det är inte omöjligt. Jag är inte ute efter att bli den som vinner flest antalet lopp i landet utan för mig är det de stora loppen för unghästar som gäller.
- Kriteriet har jag inte vunnit ännu och det vill jag väldigt gärna vinna. För mig är Kriteriet större än Elitloppet för det är mycket större att träna upp en unghäst själv och vinna ett storlopp än att köpa en amerikansk häst och vinna Elitloppet. Men visst, skulle man vinna Elitloppet med en häst som man har tränat upp från grunden så vore det givetvis fantastiskt också.

Du kom på sjätte plats i fjol i landets tränarliga med 15,1 miljoner inkört. För två år sedan drog stallet in 20 miljoner. Kan du ta klivet upp och bli etta på tronen nu och bli Årets Tränare?
- Jag har alltid ambitionen att bli bäst även om jag inte går och tänker i just de termerna. Chansen att jag blir etta är inte så stor, men det finns, för förutsättningarna har aldrig varit bättre. Vi hade inte något flyt i de stora loppen i fjol och har vi lite stolpe in i år istället så finns chansen.
- Återigen, det är bara de stora loppen jag är ute efter att vinna. Att det sedan blir många segrar totalt är bara grädde på moset. Jag satsar på att vara bland de fem främsta och blir besviken om vi inte är bland de tio. Om jag sedan skulle bli Årets Tränare så vore det jättestort. Jag rankar Sverige som världens bästa travland och jag hade blivit väldigt stolt om så blev fallet. Men det är inget jag går och tänker på. Jag har varit nominerad några gånger tidigare och bara det har varit en tillfredställelse för mig.
- Men ska jag bli etta någon gång så är det i år eller nästa år. Det största målet för mig är ändå att vinna Kriteriet.

Hur höga krav ställer du på dig själv över en sådan här satsning. Känner du någon stor press att lyckas?
- Det finns ingen som har högre krav på mig än jag själv. Jag lever bra med det här och är säker på vad jag kan och inte kan. Jag har aldrig sovit så gott om nätterna som jag gör nu och är bara tillfreds med allting.
- Det känns väldigt ärofyllt att ha fått det här förtroendet och det är otroligt spännande. Nu har jag väldigt bra hästar och jäkligt bra hästägare och då är det höga krav på mig att jag ska utföra ett bra jobb. Jag är väldigt målinriktad att jag ska vara på jobbet klockan sex varje morgon och göra det bästa jag kan.
- Om du tittar tillbaka på de tio, 15 senaste åren ser du att stallet ligger högt i alla ligor när det gäller segrar och inkörda pengar. Jag har lärt mig mycket om hästen och får jag sedan med mig folket som jag har runtomkring mig och driver det här dag ut och dag in så kommer vi att få ett bra resultat.

På senare år har Lennart Ågren, AB Reklamfinans, gjort en uppseendeväckande storsatsning och handlat unghästar av bästa kvalitet och lämnat in i din träning. Just nu har han cirka 80 hästar i träning hos dig, hälften av alla dina unghästar. Varför tror du att han och andra hästägare väljer just dig?
- Ja, det är ju inte så att Lennart satt hemma på kontoret med ett stort ark med landets tränare och kastade pil, och så råkade pilen hamna på mig. Det var säkert många kategorier som gjorde att han valde mig. Lennart vet exakt vad han gör, han kan alla mina resultat genom åren, där vi för övrigt passerade två tusen segrar för några år sedan. Han har koll på allt från vad saker och ting kostar, min personal och att jag är stor i käften, säger Walmann och skrattar.
- Det är resultaten som talar såklart. Väldigt många vill ju vinna stora lopp och jag har ett team som har bevisat år efter år att vi kan vinna de stora loppen. De här killarna som investerar i hästar idag är inte ute efter att tjäna pengar, för då hade de lagt pengarna på något annat. Det är upplevelsen de är ute efter. Att få se sin häst på ceremoniplats och uppleva den atmosfären och få chansen att komma in i vinnarcirkeln efter en stor seger.

Du flyttade från Norge till Eskilstuna för 23 år sedan och kom hit med tre hästar. Det är en spektakulär resa du har gjort fram till att ha blivit en av de främsta travtränarna i landet. Hur känner du för det?
- Jag minns att när jag kom till Eskilstuna så var jag jätteglad om jag kunde få 15 till 20 hästar i träning och ha en tjej anställd. Att kunna leva på mitt yrke för hemma i Norge kunde man inte leva på det. Både jag och hästägarna knäcktes i Norge där jag gjorde konkurs vilket berodde på att jag var för dålig på att ta betalt och att driva in pengarna. Jag var rätt så vilsen när jag kom till Sverige och ekonomin var dålig.
- Men att jag skulle sitta här idag och vara Sveriges största travtränare i antalet hästar, det är inget jag har planlagt, det har bara kommit. Mitt travliv består till 95 procent av att jag älskar djuret. Hästen har gett mig så mycket sedan jag var barn i en rätt så svår barndom. Jag var hellre hos hästen än i skolan. Hästen har befriat mig.

Du har i tidigare intervjuat berättat om din tuffa uppväxt, dina problem i skolan och att du är dyslektiker. Hur bekymmersamt var det i skolan?
- Grundproblemet var och är att jag är dyslektiker. Jag hängde inte med i skolan och på den tiden visste man inte vad det berodde på. Jag blev beskylld för att jag inte gjorde läxorna och det slog ut i att jag blev aggressiv. Jag tyckte inte om att gå i skolan, men jag var där varje dag och skolkade inte.
- Därför var det skönt att komma hem och gå till grannen som hade hästar och för mig var kärleken till djuren det som betydde något. I skolan var jag bråkig och sa både håll käften och fuck off till läraren. Jag blev beskylld för många saker som jag inte hade gjort. Om det hade hänt något galet i skolan så var jag den som först blev inkallad till rektorn.
- Likadant när jag räckte upp handen för att be om att få gå på toaletten. Då följde läraren efter mig för att se om jag skulle röka, trots att jag aldrig någonsin hade rökt.
- Så det var många som klankade ner på mig och jag gick inte ut skolan med någon ingenjörsexamen. Jag blev inbunden och självförtroendet var inte på topp. Jag fick även besked från läraren att jag inte skulle klara mig i livet och att vi i princip skulle ses på trottoaren. Men om man ska se det så här efteråt så hade jag inte haft dyslexin kanske jag inte hade suttit här idag som travtränare.

Du måste vara stolt över det du har uträttat i livet med tanke på din bakgrund? Från bråkstake i skolan till en av de främsta travtränarna som backas upp av miljardärer.
- Jag lever mitt absolut bästa liv som jag har idag men det har inte varit någon lek att komma hit, det kan jag lova. Jag har ett jäkligt roligt yrke och har fått uppleva hela världen med resor i många olika länder. Jag blev världsmästare i USA för 30 år sedan med Habib och har varit både i Australien, Nya Zeeland, Jamaica med mera. Vad mer kan man begära?
- Jag klarar mig ekonomiskt så bra att jag kan göra vad jag vill, inom rimlighetens gränser. Jag har en rörelse som går bra, har bra folk anställda, hästägare som känner tillit till mig och jag kan ta semester när jag känner att jag behöver det.
- Jag äter bra och dricker bra och gillar viner och champagne. Jag tycker det är roligt att folk skämtar om det men kan inte ha det bättre än jag har det idag, säger Roger Walmann.
Walmann avslutar:
- Jag har många att tacka för dit jag har kommit. Örjan, som med sina styrningar har tagit mina mål i hamn, Jeanette, en av mina döttrar som har varit med hela tiden och jobbat hos mig sedan hon slutade gymnasiet, Johan Untersteiner som jag släppte fram och som tog för sig enastående bra och utvecklades så mycket. Att han sedan tog steget att flytta och starta upp eget tycker jag var väldigt stort gjort.
- Och sedan har jag Ulf Thoresen att tacka för otroligt mycket. Utan honom hade jag aldrig varit i Eskilstuna och blivit headhuntad av Anders Ekberg och Greger Larsson på banan. Tyvärr dog ju Ulf och fick aldrig vara med och uppleva det här. Men känner jag honom rätt så sitter han där uppe någonstans och kollar på mig.

Fakta Roger Walmann:
Ålder: 62
Bor: Mälsåkers gods, Stallarholmen
Familj: Sambo med Helen Lindstedt. Barnen Jeanette och Catharina från tidigare förhållande.
Äter helst: Italiensk mat
Dricker: Italienska viner är favoriten
Tittar på tv/bio: På tv det som går just då, bio går jag aldrig på.
Favoritresmål: Jag vill se nya länder och städer hela tiden. Har varit 14 dagar i Australien och Nya Zeeland men skulle gärna sätta av en månad och åka dit igen. Sydafrika har jag även varit i och det var en fantastisk resa.
Bästa travminne: Där måste jag säga två. VM med Habib 1986 på Roosevelt Raceway och sedan världsrekordet med Giant Diablo på The Red Mile i Lexington.
Någon hemlig last: Jag har många laster och är en slags missbrukare av olika ting. Jag har inga begränsningar. Maten är en av dem. Men jag är en livsnjutare som uppskattar det goda.
Blir jag glad av: Glada och härliga människor. God mat och gott att dricka.
Blir jag ledsen/förbannad över: Talangfulla människor och hästar som inte gör det som de kan gör mig jäkligt besviken. Även folk som ljuger för att rädda sitt eget skinn, de som inte kan erkänna att de har gjort fel, för fel gör alla människor varje dag.
Det här visste du inte om Walmann: Att jag är otroligt blyg. Det kan ingen fatta som känner mig inom travet men personer utanför travet märker det. Det är därför som jag skrattar och skämtar så mycket för att komma in bra hos folk, men jag åker aldrig hem och besöker någon, där är jag tafatt
Michael Carlsson, Kanal 75

Tillbaka