2023-03-08
Han var en doldis med stora framgångar
STOCKHOLM
Han kallade sig själv "halvamerikan", men hemlandet låg närmast hjärtat.
Kenneth Oscarsson, svensk travtränare i USA, har gått bort i en ålder av 60 år
.

Kenneth Oscarsson efter seger i Kindergarten Serie med Banco Solo.
Kenneth Oscarsson var allt i allo i brodern Jims satsning i USA för något år sedan. För Eskilstunatränaren Jim Oscarsson blev USA-sejouren ett äventyr under ett par säsonger. Storbrodern Kenneth Oscarsson bodde och arbetade over there i halva sitt liv.
60 år gammal avled han på lördagen i Florida.
Karriären med hästarna startade hemma i Umeå där han som 16-åring började jobba hos Sigge Reuter på Umåker. Därefter ställdes kosan mot huvudstaden för några lärlingsår hos Olle "Lappen" Lindqvist på Solvalla.
I mitten av 1980-talet flyttade Kenneth Oscarsson till USA och var under många år så kallad second trainer i Billy Haughtons storstall.
- Det var som "second trainer" han trivdes bäst. Han ville hålla på med hästarna, sköta organisationen, stallet och personalen - utan att ta steget fullt ut i rampljuset. Ja, det vi i Sverige kallar försteman i ett stall. Kenneth var för jäkla duktig på det han gjorde men förblev ju lite av en doldis med sin självvalda anonyma roll, säger Joakim Oscarsson, kusin med Kenneth.

Peace Corps en av stjärnorna
Både Billy Haughton och sonen Peter förolyckades och stallet drevs vidare av Tommy Haughton.
- Han basade i perioder för hundratalet hästar och personal och jobbade ju också för Continental Farms. Exempel på hästar han var med och formade är stjärnor som Napoletano, Peace Corps och Speed Bowl. Något som få känner till. När Jim plockade över Ironmaid Volo till USA fick vi som delägade en inblick i vilken stor yrkesman han var. Relativt okänd i Sverige men ett aktat namn och en oerhört omtyckt person där borta, säger Umeåbon Joakim Oscarsson.
Kenneth Oscarsson kommer att begravas i Sverige. Han sörjes närmast av brodern Jim med familj
Mikael Wikner, Kanal 75

Tillbaka