2022-05-30
Indigious bäst i styrkeprovet
STOCKHOLM
Indigious skrällvann styrkeprovet Harper Hanovers lopp och fixade miljonutdelning på V75.
Efteråt pratade tränaren Stig H Johansson om Elitloppet.
- Han är riktigt rapp från början så det kan vara en elitloppshäst nästa år.

Indigious och Erik Adielsson segrade i Harper Hanovers lopp


En olycka blev det också i lärlings loppet.


Mellby Collector längst ut segrade knappt före Edge Boko (#4)


Micael Melander och Super Ariel segrade i Diamandstoets Final


Sauveur flög ram till lätt vinst
 
Harper Hanovers lopp var lördagens huvudnummer på Solvalla med 500 000 kronor till vinnaren. Fjolårssegraren Mellby Viking var storfavorit efter sitt världsrekord i fjol och positiva träningsrapporter inför årets upplaga. Men Timo Nurmos styrkefenomen kom aldrig riktigt nära i år och fick nöja sig med andrapriset tillsammans med kusken Jorma Kontio.
Överraskande vinnare i V75-7 blev istället 14-oddsaren Indigious som Stig H Johansson satt i absolut toppform inför lördagens uppgift. Från femte par utvändigt gick Erik Adielsson och Indigious med som andra ekipage i tredjespår dryga varvet från mål. På sista bortre långsidan forsade sedan Indigious fram och övertog ledningen och skapade samtidigt en lucka till Mellby Viking som hela tiden skuggade en bit bakom. Men favoriten fick aldrig närkontakt och skrällen var ett faktum.
- Jag var lite osäker om jag gjort rätt i sista sväng. Men vi fick ett bra försprång på Mellby Viking när vi kom till ledningen och att börja ta upp kändes fel så jag lät honom trumma på. Jag hade varit ledsen om han gått kall sista 50. Jag visste vem jag hade bakom och det är inte den du vill ha i hasorna 200 kvar, sa Erik Adielsson.
Harper Hanovers lopp har körts sedan 1968 och det var första segern i det anrika loppet för kusken Erik Adielsson. Tränaren Stig H Johansson har vunnit fyra gånger tidigare som tränare och kusk, senast 1992 med travdrottningen Queen L. Stig H Johanssons övriga vinnare i loppet är Lenson Bar (1991), Bubka Bob (1990) och Utah Bulwark (1985).

Tvåa i Sprintermästaren
Sexårige Indigious har alltid räknats som en stor talang och passerade i och med segern fyra miljoner kronor intjänat.
- Det är en av mina absoluta favorithästar, jag älskar den här hästen. Som han känns i dag, bättre kan han inte kännas, sa Erik Adielsson.
Nu vann Indigious landets mest prestigefyllda stayerlopp. Stig H Johansson har de senaste två åren uteslutande matchat hästen på längre distanser, en nästa år kan det bli annorlunda.
- Han är riktigt rapp från början så det kan vara en elitloppshäst nästa år, sa Solvallatränaren som var expert i V75 Direkt i TV12.
Senast Indigious startade i ett sprinterlopp var finalen av Sprintermästaren 2013 där han blev tvåa bakom Quid Pro Quo.

Sauveur flög fram
Bronsdivisionens final höll mycket hög klass och när krutröken skingrats så glänste trav-Sveriges mest berömda guldtand i vinnarcirkeln. Tränaren och kusken Åke Lindblom bjöd först på lördagens läckraste segergest där han vevade högerarmen tre varv sista biten över upploppet och sedan även på sitt guldleende i vinnarcirkeln.
Sauveur startade från sämsta utgångsläget och var också sist in mot upploppet samtidigt som favoriten Jeppas Maxi tog över ledningen från Quick Fix. Över upploppet såg det ut som de andra hästarna stod still när Sauveur växlade ner hela fältet.
- Han kan mycket, han kan nästan flyga och det gjorde han. Han gick dubbelt så fort som de andra över upploppet, sa Åke Lindblom och tillade.
- Det här är hans bästa lopp i karriären, hittills.

Finsk och dansk skräll
Förhandsnacket i stoeliten (V75-1) handlade om D'One och Delicious U.S. - svaret blev tolv-oddsaren Twigs Voici som dominerade loppet från start till mål i händerna på Pekka Korpi.
- Hon har inte känts så här bra tidigare. Hon är väldigt snabb första 200 metrarna och vi tog enkelt hand om ledningen som jag hoppats. Det var mycket vatten på banan men inte så lerigt, sa Pekka Korpi.
Edge Boko tog ledningen på bara något steg i klass II-finalen (V75-2) och såg länge ut som vinnaren. Men över upploppet tog det emot för favoriten och på mållinjen blev han infångad av elva-oddsaren Mellby Collector och Örjan Kihlström.
I silverdivisionens final (V75-3) blev det dansk glädje sedan 20-oddsaren Nok'en Fräkkert svarat för V75-omgångens största skräll.
Jörgen Sjunnesson skötte tömmarna och bjöd på en härlig segergest när segern var ett faktum. Från rygg ledaren kom luckan 500 kvar och segern blev säker.
Ännu gladare än kusken var danske amatörtränaren Anita B Hansen.
- Det här är största segern för mig som tränare och det är första gången vi är på Solvalla.

27 fick dela på 18,7 miljoner
Efter tre inledande skrällar på V75-spelet kom första favoritsegern i klass I-finalen (V75-4) där Ready For More och Ulf Ohlsson ledde från start till mål.
- Jag är tacksam att han visade hur bra han är. Han blev lite het av omstarten och offrade lite kraft då, sa Reijo Liljendahl.
V75-5 var final i Diamanstoet och på nytt blev det en skräll då 14-oddsaren Super Ariel helt enkelt bara var bäst efter en resa utvändigt favoriten Geisa Sund.
- Man kan inte köra om 200 000 och hoppas på tur. Att plocka ner Geisha Sund är tufft men hon gjorde det lätt, sa kusken Micael Melander.
Vinnaren tränas av Solängets Kennet Häggström som var överlycklig.
- Hon är grym. Fy fan, vad roligt! Att vinna elitloppshelgen...det är bara ett rus i huvudet, man fattar det inte.
Sju rätt på V75 gav 6 352 404 kronor. Sex rätt 24 027 kronor och fem rätt 1 099 kronor.
Ett andelsspel hos Eslövs Tobak & Spel satt klockrent och 27 andelsägare fick dela på drygt 18,7 miljoner kronor.
Hos Magnus Tobak & Tips i Karlstad var tre system inlämnade med sju rätt. Systemen kostade över 2 000 kronor vardera och vinsten blev nästan 23,8 miljoner kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Tillbaka