2022-07-31
Kee rockade hem Stjärnkusken
STOCKHOLM
Det blev en rockare i topp i Stjärnkusken.
Gitarristen Kee Marcello tog hem tävlingen som underhållit svenska folket i TV4 under sommaren.
- Det här med trav och hästar är helt klart min grej - nu vill jag ta licens och börja köra riktiga lopp, säger Kee.

Musikern Kee Marcello vann Stjärnkusken 2015. Foto: Thomas Blomqvist


Kee Marcello jublar i målgången i finalen bakom sin lånehäst Orantes. Foto: Thomas Blomqvist


Under sex fredagar i sommar har några hästovana kändisar skolats till travkuskar i TV4. Det sista programmet med finalloppet sändes på fredagskvällen.
Själva inspelningen skedde e i början av juli på Halmstadtravet. Den före detta Europé-medlemmen har varit tvungen att hålla inne med hemligheten i flera veckor.
- Vilken "agony" det har varit! Egentligen har man ju velat hoppa och jubla och skrika ut det här på stan. Jag har berättat det för frun och mina tre barn i alla fall och det är ett gäng som kunnat behålla hemligheter förr, säger Kee Marcello.
Åtta kända personer coachades under seriens gång för att bli Sveriges kändiskusk 2015. En efter en åkte ut och endast tre kom med i finalen.
Den före detta Europe-gitarristen Kee Marcello ställdes i finalloppet mot dansaren Cecilia Ehrling och artisten Camilla Henemark. Det ett riktigt rivigt travlopp som gruppens rockare tog hem efter ledning från start till mål tillsammans med hästen Orantes.

Vinnaren korad på målfoto
Kee Marcello har vunnit de tidigare travloppen i serien med ganska god marginal. Nu tog tog ledningen igen med sin häst - men den här gången blev det hårt i mål.
Let's dance-profilen Cecilia Ehrling kom starkt den sista biten och det krävdes ett målfoto för att kora vinnaren.
- Alla deltagarna var där i vinnarcirkeln och även om jag hade på känn att det var jag och Orantes som hade varit först i mål blev jag fullständigt galen när resultatet kom! Det kändes så härligt, så jätteskönt. Ja, jag grät också ska jag tillägga. En fantastisk känsla helt enkelt. Nu fick jag - som inte hade någon rutin innan - lite försmak av hur det måste kännas att vara med i en stor tävling, säger Stjärnkusken 2015.

Vill ta körlicens
Kee berättar att han delar in sitt liv före och efter Stjärnkusken. Livet har handlat om familj och jobb som musiker och producent. Inte så mycket på hobbyplanet.
Nu siktar han på att skaffa licens och börja köra och träna hästar på amatörnivå tillsammans med vännen Patrik Sjöberg som slogs ut ur tävlingen i ett av de inledande programmen.
- Patrik och jag blev de mest travbitna av deltagarma under den här resan kan man ju lugnt säga. Och det finns liksom ingen som helst tvekan: jag kommer att ta licens och jag vill köra "stora lopp" om maxium ett och ett halvt år. Att ha med hästar att göra är väldigt kul men det är själva tävlingsmomentet som är grejen!Det råder inget som helst tvivel om att vi kommer att fortsätta och försöka bli så duktiga som möjligt.

"Hästarna har förändrat mitt liv"
Erik Adielsson och Jennifer Tillman är elitkuskarna som coachat deltagarna tillsammans med stallchefen Kari Lähdekorpi.
- Jag sa vid ett tillfälle i programmet något till Erik Adielsson om att "jag älskar dig för att du fick mig att fatta den här grejen". Och det gäller alla tre som coachade oss. Jag tackade ja till programmet för att jag gillar utmaningar och fart men förstod aldrig hur nära jag skulle komma djuren. Hästarna har förändrat mitt liv känns det som.
- Ta bara mitt blodtryck som jag kunde se sjönk när jag började jobba med hästarna. Jag har ett ganska stressigt liv men man kommer riktigt ner i varv med de här fina djuren. För dem finns bara finns ett "nu" och ingenting annat s- och ska man ha med dem att göra måste man också rätta sig efter deras sätt att förhålla sig. Det tror jag alla människor skulle må bra av.
Segern i Stjärnkusken gav vinnaren en fjärdedel i travhästen Desuper Filius hos tränaren Svante Båth och 100 000 kronor att fritt ge till någon hästrelaterad välgörenhetsorganisation..
Kee Marcello valde att skänka pengarma till projektet Stall 43 " Trav för ungdomar med asperger".
Han har flera kolleger och vänner med diagnosen Aspergers syndrom.
- Jag känner många som har aspbergers och det var inget snack - pengarna skulle till Stall 43. Asperger kan vara ganska jobbigt för de som fått diagnonsen men barn med aspebergers kan verkligen bli hjälpta av den här hästterapin
Mikael Wikner, Kanal 75

Tillbaka