2015-10-27  
Takter: ”Jag har varit utbränd...”
STOCKHOLM
Supertränaren trappar ner sin travtränarrörelse

Jimmy efter tränare segern i Kentucky Futurity med Pinkman 2015
 
Nu berättar Jimmy Takter att han ska minska sin verksamhet kraftigt.

– Tempot vi kör har tagit rätt så hårt på mig själv, jag har varit rätt så utbränd, berättar världens ledande sulkyhästtränare.

Efter en lång och sagolikt framgångsrik tid i USA står utvandraren Jimmy Takter på toppen av karriären.

Lördagens oöverträffade framgångar i de nordamerikanska Breeders Crown-finalerna på Woodbine utanför Toronto där stallets hästar tog hem hälften av de tolv finalerna och smått ofattbara 18,7 miljoner kronor är de största prispengar som en sulkytränare belönats med under en tävlingsdag.

Som jämförelse kan sägas att Sveriges ledande travtränare 2015 Roger Walmann har dragit in drygt 24 miljoner kronor, under hela året.

Men i fortsättningen kan Takters dominans på andra sidan Atlanten avta.

”Koncentrera oss på kvalité”

I en intervju på måndagen berättar 55-årige Takter, som i fjol röstades fram till Nordamerikas ”Trainer of the Year” för fjärde gången, att han planerar att minska sin verksamhet på gården i East Windsor, New Jersey.

– Jag kommer faktiskt att dra ner rätt så kraftigt på det. Jag har bestämt mig att jag inte kommer att åka till Harrisburg (och de stora unghästauktionerna reds. anm.) i år. Det innebär att det kommer att bli färre unghästar. Tempot vi kör har tagit rätt så hårt på mig själv., Jag har varit rätt så utbränd, framförallt sista två månaderna, berättar Takter som förutom framgångarna på hemmaplan gjort ett par sällsynta gästspel i sitt födelseland under året och bland annat sopade hem miljonloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro med Creatine.

– Vi ska försöka backa ner lite grann och koncentrera oss lite mer på kvalité. Att ha 80-90 hästar blir mycket, jag ska försöka se om vi kan ha lite mer kvalité än massivt startande.

– Att starta 17 hästar i Breeders Crown och sådana grejer; det är skoj när det fungerar men det är också ett jäkla jobb.

– Även för de stackarna som inte haft äran att träna så fina hästar som jag vet att det är ett hårt jobb. Jag har gjort det i 35 år här och måste ta hand om mig själv. Det är jätteskoj när det fungerar, men när man vinner så många stora lopp hela tiden så hinner man aldrig riktigt ha tid att njuta av det.

På frågan om vi får se några av Takters extremt meriterade unghästar i Sverige under nästa år blir svaret tvetydigt.

– Några av mina treåringar är "stakade" till Kungapokalen och Sprintermästaren, men det är något jag får se. Det är svårt att managera i ett annat land, att få det att fungera. Jag är lite kontrollfreak, om jag inte riktigt tycker att det fungerar 100 procent vill jag inte vara involverad, säger Jimmy Takter.
Mattias Anderberg, Kanal75

Tillbaka