2023-02-21
Svanstedts plan: Fler hästar till storhelgen
STOCKHOLM
Åke Svanstedt siktar inte bara på Elitloppet med Resolve.
Nu planerar han även att komma med flera hästar i direktflyget som anordnas från USA.
– Om de är i form kan jag ha hästar för både Harper Hanovers, Sweden Cup och Fyraåringseliten, säger Svanstedt.

Åke på The Meadowlands.


Resolve.
Den mångfaldige championtränaren i Sverige ska i år inleda sin tredje säsong i USA. Just nu pågår unghästträningen för fullt i Florida där 33 tvååringar jobbas för start någon gång i sommar. Totalt har Svanstedt 75 hästar i träning fördelade på Palema Trotting i Vero Beach i Florida och Legend Farm i New Jersey.

– Den 26 april flyttar vi norrut med alla hästarna igen och det är samma datum som vi flyttade i fjol. Tvååringarna ser bra ut överlag och ligger på 1.40-tempo. Treåringarna styrketränar och ser bra ut och så har vi även flera fina nyblivna fyraåringar, säger Åke Svanstedt.

– Vi hade kanonväder hela december med runt 30 grader varje dag men sedan har det inte varit lika varmt i januari och februari som det brukar vara.

– Överlag tycker jag att allting här känns bättre nu än det gjorde de första två och ett halvt åren. Det är rätt så mycket jobb med att flytta till ett nytt land och starta ett företag. Det är nya regler inom travet och systemet är annorlunda mot i Sverige, så det har varit mycket nytt att sätta sig in i. Men nu vet vi hur allt fungerar och det känns bättre på alla plan

”Bra med pengar inkört”

Stall Svanstedt körde i fjol in 30,5 miljoner kronor och tog 102 segrar, 72 andra- samt 54 tredjeplatser på 522 starter. Detta under en säsong från april till slutet av november.

Är du nöjd med fjolåret?

– Både och. Det var först de sista två och en halv månaderna som hästarna gick riktigt bra. De var sjuka innan men sedan vi kom på vad som var fel så gick det klart bättre. Så sammanfattningsvis kan man säga att det blev bra med pengar inkört, trots att jag inte var helt nöjd, säger Svanstedt.

Inför den tredje säsongen så har förstemannen Björn ”Bernie” Norén valt att sluta och flytta med familjen till Skandinavien av familjära skäl.

– Nu blir det Oskar Florhed och Lukas Wallin som kommer att dela på tjänsten som förstemän, säger Svanstedt.

”Blir som att resa till Kanada”

Åke Svanstedt har tidigare meddelat att han siktar på Elitloppet med sin stjärna Resolve. Med tre månader kvar pågår förberedelserna för fullt och det kan också bli så att Resolve får sällskap av ett par stallkamrater till Solvallas elitloppshelg. I år blir det ett direktflyg från USA till Sverige med plats för nio hästar ombord på planet. Elitloppet körs söndagen 29 maj och planet lyfter från New York 24 maj och sedan går flyget tillbaka 2 juni.

– Det vore kul om det blev nio hästar för själva restiden blir ungefär detsamma som att resa till Kanada för oss. Jag hoppas att jag kan ha några med, men det avgörs väl först sista månaden om de känns så bra som de måste göra. Sedan lär väl Jimmy Takter ha ett par tänkbara elitlopphästar med, som Pinkman och Creatine. Även Shake It Cerry är ju en jättebra märr, säger Svanstedt.

Förutom Resolve, vilka övriga hästar har du planer på att komma till Solvalla med?

Crescent Fashion är en fyraåring som var tvåa i Kentucky Futurity förra året och tjänade 300 000 dollar bara i fjol. Det är en väldigt stark häst, inte så speedig, och han har alltid bästa biten de sista fyrahundra metrarna. Trots att han bara är fyra år så har han varit med så mycket att han känns som en äldre häst. Jag tränar honom över tre tusen meter när vi inte kör på rakbanan. Han ser bra ut och kan vara något för Harper Hanovers lopp.

– Sedan kan jag ha någon för Fyraåringseliten också. En som kan vara aktuell heter Honor And Serve som jag fick i träning i höstas och han har inte startat för mig ännu. Men han känns bra och en sådan häst har bara högsta eliten att gå i här borta så det kan vara lämpligt med Fyraåringseliten om ägaren vill det.

– Sedan får vi se hur det blir med Sweden Cup. Det ska ju bli tre försöksheat och vi får se vad det blir för pengar att köra om. Det är inte omöjligt att jag kan ha någon som är aktuell för det loppet också, säger Åke Svanstedt.

”Resolve har väldigt hög kapacitet”

Men det största intresset tilldrar sig till Resolve som siktet är inställt mot Elitloppet med. Femåringen ägs av svenske Hans Enggren och tjänade 700 000 dollar bara förra året.

– Resolve är en väldigt snäll och trevlig häst som alltid är frisk och sund. Det har inte varit något krångel med skador eller några skavanker. Han tävlade hela säsongen i fjol och känns precis lika frisk och sund nu. Det är egentligen en ganska intetsägande häst när man ser honom eller när man kör honom. Han utmärker sig inte något till vardags i träningen men har en fin exteriör och det är en häst med en väldigt hög kapacitet. Han sticker inte ut men är en jättetrevlig individ och fin på alla sätt.

– Han har allt, är stark, speedig och startsnabb. Det sista loppet i fjol avslutade han sista fyrahundra metrarna efter 1.06. Det gjorde han i ytterligare ett lopp förra året. Han fick vila en månad efter sista starten i fjol och sedan har han joggat och även börjat gå jobb. Allting verkar bra och är han i form och känns kanonbra så siktar vi på Elitloppet. Men jag vill inte åka med en häst som inte är hundraprocentig för jag vill inte vara med i Elitloppet bara för att vara med. Om vi ska vara med ska vi ha chansen att kunna ta hem lite också.

– Jag tror att Resolve kan utvecklas lite till också. Han är ju så ung fortfarande och det är nu precis ett år sedan jag fick honom i träning, säger Svanstedt.

När blir det årsdebut och hur ser matchningen ut fram till Elitloppet?

– Vi siktar på att vara med den 8 maj på Meadowlands i det loppet där vinnaren blir inbjuden till Elitloppet. Han kommer att kvala i april och sedan blir det kanske något snabblopp på Pocono Downs innan loppet på Meadowlands.
Michael Carlsson, Kanal75

Tillbaka