2016-05-18  
Fightades för elitloppsbiljetten
STOCKHOLM
En prestation värdig Elitloppet?
Royal Fighter gjorde sitt bästa för att få en inbjudan till nästa veckas festligheter.
- Det är upp till Myron och Solvalla om de vill ha med honom, sade en nöjd Per K Eriksson efter onsdagskvällens spurtvinsten på 1.10,1.

Royal Fighter slår sig förbi Spartan Kronos och galopperande Västerboonthenews i onsdagens sprinterlopp på Jägersro. Foto av DANIEL LARSSON


Wild Honey
I fjol var Royal Fighter en av de stora snackhästarna i Elitloppet, ett snack som inte blev mindre då han oväntat vann sitt försök utvändigt om ledaren.
I finalen slutade han fastlåst fyra och säsongen i övrigt blev kanske inte vad den lovade då.
Efter förlust i årsdebuten hade därför hästen hamnat i skymundan av elitloppssnacket och tränaren Per K Eriksson var väl medveten om att det krävdes något extra i genrepet på Jägersro för att övertyga elitloppsgeneral Markus Myron, som har många aspiranter på de sista rosa kuverten.
Om det räckte återstår att se, men Royal Fighter svarade för en heltjuten insats då han tuggade ner sina konkurrenter från fjärde par utvändigt.
- Vad härligt! Han går en ruggig långsida. Om man jämför med i fjol känns det som att han är på väg att bli ännu bättre, utbrast körande Jennifer Tillman direkt efter målgång medan tränare Eriksson fyllde i:
- Det känns helt underbart. Det är kyligt ute och han fick göra mycket själv i loppet. Nu är det upp till Myron och Solvalla om de vill ha med honom, men som han gjorde det förra året är det svårt att se att de inte skulle vilja det.
Beskedet lär emellertid dröja då Markus Myron tidigare under onsdagen klargjorde att han kommer att vänta till söndagen med att tillkännage de sista deltagarna i Elitloppet 2016.

Elitloppshelgen nästa
Den andra sportsliga läckerbiten serverades på Solvalla i form av Wild Honey, ett av de mest meriterade ston som köpts till Sverige.
Debuten på svensk mark slutade i moll, men nu fick Daniel Redéns 1.08-travare visa lite av det som gjorde att hon tjänade tolv miljoner kronor under två säsonger på andra sidan Atlanten.
Pasithea Face såg till att favoriten inte fick bestämma i ledningen och Spoil Me avancerade hastigt runt slutsvängen, men när det såg ut att bli kamp lättade Örjan Kihlström på tömmarna och åkte ifrån.
- Det var bättre, men jag är fortfarande långt ifrån nöjd. Hon springer och kränger, precis som hon gjorde i USA. Men så här i efterhand var det nog mitt fel som satte en sidostång på henne, spekulerade Redén och fortsatte:
- Hon är speciell, en liten diva. Men vi tar en start i taget så ska det nog bli jättebra.
Nästa start blir av allt att döma Fyraåringseliten för ston under elitloppshelgen.
Samma helg startar Bartender In i bronsfinalen.
Johan Untersteiner hade därför aviserat ett passivt upplägg och höll sitt ord – en taktik som visade sig vinstgivande när många konkurrenter körde offensivt.
- Det blev en helt perfekt genomkörare. Tacksamt att de andra körde bort sig, kommenterade segerkusken sedan han blåst förbi över upploppet.

”Betyder allt för mig”
Spurtvinst från kön blev det även för överraskningen Fuxa Håleryd medan kvällens största skräll Nato Dream eldade undan från spets och aldrig släppte favoriten Usain Henna in på livet.
Kvällens duell kom när ledande Faye Bros tappert kontrade ut långspurtande Enjoy Boko efter en 1.08-öppning.
Lika fort från start gick det i ett galoppfyllt sprinterlopp där danske Amazing Dynamite visade sig överlägsen.
En värdig punkt för kvällen sattes av Research som gick en mäktig långspurt för Kenneth Haugstad.
- Jag är så glad att jag inte vet vad jag ska säga. Han har gjort två bukoperationer och klarat sig genom det. Den här hästen betyder allt för mig, sade tränaren Sofie Österberg vars hyperkapable gunstling fastställde V86-utdelningen till 204 393 kronor.
 
Robin Johansson, Kanal 75

Tillbaka