2016-05-28  
Franskt världsrekord i Harpers
STOCKHOLM
Det krävdes ett nytt världsrekord för att vinna Harper Hanovers lopp.
Solvallas klassiska trekilometerslopp vanns på lördagen av franske femåringen Bird Parker med Jos Verbeeck i sulkyn.
- Jag har kört några bra men det här är en av de absolut bästa jag suttit bakom, sa den 59-årige belgaren.

Världsrekord! Bird Parker med Jos Verbeeck i sulkyn vinner Harper Hanovers lopp och förpassar Sauveur och Åke Lindblom till andraplatsen. Foto av LARS JAKOBSSON


Moving On.     Foto av LARS JAKOBSSON


Bravo Navarone.   Foto av LARS JAKOBSSON
 
Harper Hanovers är långloppet som brukar avsluta V75 dagen före elitloppssöndagen.
För två år sedan noterade Mellby Viking världsrekordet 1.12,5 över 3 160 meter när han vann styrkeprovet. Att en liknande notering tvunget måste till för att hästarna längst bak skulle vinna årets upplaga var experterna eniga om.
Och visst… Bird Parker, femåringen som varit med och tjänat fina pengar i bland annat Prix d´Amerique i vinter, blev ett namn för rekordrullorna när han travade 3180 meter på 1.12,1
Ett nytt världstekord och alltså en kapning av det gamla med fyra tiondelar.
Philippe Allaire tränar hästen i Frankrike - mannen bakom megastjärnan Ready Cash som är pappa till Bird Parker.
Jos Verbeeck satt i sin sulky efter loppet och talade om att stora saker kunde vara på gång med hästen han hade framför sig.
- Det här är en av de bästa hästar jag kört i mitt liv. Bird Parker är en riktigt bra häst för storloppen i Paris nästa vinter, sa världskusken som bland annat vunnit Elitloppet två gånger och kan göra det igen på söndagen tillsammans med Un Mec d'Heripre.

Jos satt och mös
Åke Lindblom satt bakom spelfavoriten Sauveur och fick dra det tunga lasset sista varvet i tredjespår med den franske vinnaren i släptåg.
Under slutrundan körde sig Adrian Kolgjini till ledningen med El Mago Pellini och slutade trea med plus i kanten. Åt loppets två stora fanns dock inget att göra.
Sauveur blev passerad sista biten i mot mål av Bird Parker vars kusk mer eller mindre såg ut att sitta och finåka bakom.
- Starten var lite komplicerad men det visste jag att den skulle vara för hästen som inte är van. När jag förstod att vi skulle vinna? Ja, före vi gick in på det sista varvet, när vi hade rygg på en av de bästa hästarna, summerade Jos Verbeeck efter segern värd 500 000 kronor.
Åke Lindblom om andraplatsen:
- Sauveur var bra som fan men vi var chanslösa mot vinnaren. Det kändes otäckt att ha fransmannen kloss i rygg sista varvet.

Moving On från start till mål
Elitloppslördagen innehöll jättefina prestationer rakt igenom.
I stonas uppgörelse på V75, Lady Snärts lopp, blev det svenskfransk seger kan man säga i form av Moving On och Claes Svensson. Hästen tränas i Frankrike av Fabrice Souloy men delägs och har fötts upp i Sverige av tränarparet Claes Svensson och Marie Nilsson hos vilka stoet också startade sin karriär.
2015 skickades hon till Frankrike som ett test – och har artat sig till ett av de bästa stona i sitt nya hemland.
Claes Svensson fick chansen att köra igen och ledde loppet runt om på fina tiden 1.09,9 över 1609 meter, endast två tiondelar över det svenska rekordet för ston.
- Det var oerhört kul att få köra henne igen och faktiskt så kändes det säkert hela vägen, sa en nöjd delägare.

Hans G bakom storskräll
Mantorptränaren Hans G Eriksson levererade omgångens verkliga praktskräll i klass 1-finalen - enprocentaren (!) Topgear.
Från spåret längst ut bakom startbilen stack Eriksson ner i femte invändigt med femåringen och luckan kom i den sista kurvan. Då hade storfavoriten Talassio galopperat i starten och betrodda duon Say That Again och Wasa Warrior rullat över i fel gångart över upploppet.
- Jag körde invändigt och chansade lite. Jag har en jättebra häst men det går ju inte att offra allt för mycket de här dagarna, summerade Hans G Eriksson.
Slutfasen av klass II-finalen blev dramatisk med Le Miracle, dagens största favorit på V75, i ledningen i den sista kurvan - där utvändige Copimade och Jörgen Westholm plötsligt bryter ut i banan!
Hästen hade gått en ordentlig repa först i tredjespår sista 800 meterna och fick en plötslig längtan till stallbacken.
Jörgen Westholm fick dock Copimade på bättre tankar, jagade ifatt bortflyende Le Miracle och Erik Adielsson och Copimade avgjorde på kortspeed sista 75 meterna!
- Jag blev rädd att förlora loppet. Samtidigt kan det ha varit lite så att vi vann loppet på det här också. Adielssons häst tappade nog fokus när han inte såg någon att tävla mot på utsidan, sa Jörgen Westholm, som köpt och tränat upp Copimade med många glada andelsägare.

Navarone kommande kanon
Björn Goop ledde Diamantstoets final från start till mål med egentränade Basic. Tredje raka för storfavoriten som är obesegrad i Goops regi. Tvåa Jetset som än en gång flög lågt över upploppet efter en resa djupt ner i kön.
Ett fantomlopp svarade Bravo Navarone för vid seger i bronsdivisionens final. Erik Adielsson styrde fram utvändigt ledaren King Sir Kir när tempot bedarrade 1300 meter från mål och bara gled undan över upploppet. Segertiden blev 1.11,8 över medeldistansen - och det såg ut att finnas mycket sparat.
Marcus Lindgren från Halmstad tränar den kommande stjärnan (?) och satt själv uppflugen på E-läktaren på Solvalla och såg loppet tillsammans med vänner.
- Jag är så fruktansvärt nöjd med hästen och att allt har klaffat, sa Lindgren.
Bravo Navarone var bara spelad på fyra procent på V75 och utdelningen för sju rätt sköt upp i 588 589 kronor.
Mikael Wikner, Kanal 75

Tillbaka