2016-05-29  
Finske Vitter svaret i Elitkampen
STOCKHOLM
Viesker var ett muskelpaket från Finland och världens bästa kallblod i slutet av 1990-talet.
På söndagen var det dags för sonen Vitter att ge finländarna den första segern i världens största kallblodslopp Elitkampen på Solvalla sedan Vieskers dagar.

Vitter och Mika Forss


Ulf Ohlson och Makethemark


Spitcam Jubb
 
Det var finländsk dominans i Elitkampen i slutet av 1990-talet då Viesker dominerade kallblodens lopp i Finland, Sverige och Norge.
Fem raka segrar blev det i Elitkampen på Solvalla, där Vieskers sista triumf i loppet år 2000 också stått som Finlands senaste. Ändå till söndagen.
Det blev en rejäl revansch för finländarna dessutom. Elitkampen dominerades nämligen av de karaktäristiska fuxiga finska kallbloden.
Jokivarren Kunkku var andrahandsfavorit i loppet och var vesselsnabb bakom bilen och tog ledningen direkt trots ett åttondespår bakom bilen.
Jokivarren Kunkku - körd av Jorma Kontio och regerande i Finlands största lopp Kungstravet - fick dock hård press av Jörgen Westholm och Odin Tabac under slutrundan. En behandlling som gjorde att ledaren inte kunde inte freda sig den sista biten mot landmannen.
Mika Forss hittade ledarens rygg med favoriten Vitter och kunde lyfta ut sin häst i slagläge på den sista bortre långsidan i det högt uppskruvade tempot - 1.18,7 första 1000!
- Vitter vann knappt men det fanns krafter kvar, lovade Mika Forss. När jag kunde ta mig ut där på den sista långsidan tyckte jag att det var klart.
Norske Tekno Odin slutade trea men i topp alltså två finska kallblod.

Ett nytt rekord för loppet
Vitters segertid skrevs till 1.18,5 över 1 609 meter - ett nytt löpningsrekord.
Tränaren Jalmari Svart från Tammerfors efter loppet:
- Jag är överraskad men mycket glad. Jag trodde inte att det skulle gå att vinna ett sånt här fint lopp med en häst som bara är sex år gammal. Men han ett stort hjärta och ett bra huvud och har överraskat mig många gånger. Vi vann derbyt förra året med Vitter men det går inte att jämföra - det här är ett lopp för världens bästa kallblod.

Makethemark - en topphäst
Elitloppssöndagen innehöll som vanligt många sportsliga höjdpunkter lite i utkanten av det stora huvudloppet.
Ett av dem var Treåringseliten - Håkan Wallner Memorial.
Efter en lång och framgångsrik karriär som tränare kan Petri Salmela ha fått fram den bästa hästen. Makethemark vann Treåringseliten - Håkan Wallner Memorial - trots ett tufft lopp utvändigt ledaren.
Segertiden skrevs till 1.11,8 över 1609 meter. Och då släppte körande Ulf Ohlsson bara åt hästen det som behövdes den sista biten för att komma före ledande Mindyourvalue W.F.
- Det är en mycket bra häst. Jag vet att Bergharns hästar alltid går till mål men jag kände mig ändå relativt segersäker i den sista kurvan med Makethemark, sa Ulf Ohlsson.

Vild knock av Kihlström
I Fyraåringseliten för ston gick elitloppsvinnaren Örjan Kihlström segrande ur striden med Daniel Redéns Wild Honey. En av de större favoriterna på V75-spelet.
Solvallakusken styrde fram direkt från bakspåret - gick på knock - och redan halvvarvet från mål var ledarinnan Natalie de Vie slagen
Andraplatsen belades av tungt spurtande Tunika och Björn Goop, en häst tränad av Tomas Malmqvist som fick dra upp spurten från en position djupt nere i kön.
- Hon har varit en topphäst hela livet och visade nu att hon kan göra hela jobbet själv också och hålla undan för Tunika. Hon visade riktigt fin inställning och sträckte på sig när det behövdes, summerade Kihlström.
De båda försöken till Elitloppet ingick i söndagens V75-omgång som delade ut 2 753 kronor för sju rätt, 45 kronor för sex rätt, medan utbetalningen för femmorna uteblev och jackpotmiljoner flyttas till Mantorptravets V75 på lördag.

Mikael Wikner, Kanal 75

Tillbaka