2022-07-01
Svanstedt om framgångarna i USA - "Jättekul"
STOCKHOLM
Förra veckan tog Åke Svanstedt storslam när han vann fyra storlopp.
Elitloppstvåan Resolve vann direkt efter hemkomsten till USA och nu hoppas Svanstedt på att hans stjärna blir inbjuden till VM-loppet i höst.
- Han var jättefin och nästa start blir i ett snabblopp på Yonkers om två veckor, säger Svanstedt.

Resolve vinner Cutlers Memorial

Dante vinner Empire Breeders Classic


Non Stick Vinner Empire Breeders Classic
 
Högsäsongen i USA är i full gång och trappas upp ännu mer under sommaren. Starten på de inledande månaderna av den nya säsongen har varit strålande och den bästa hittills för Svanstedt efter flytten till USA för tre år sedan.
- Hästarna går bra och under förra veckan körde vi in 400 000 dollar till stallet. Det är intensivt nu med tävlingar nästan varje dag och ofta på två, tre banor samma dag. Men det är kul också. Sedan blir det spännande när tvååringarna kommer igång och startar, säger Åke Svanstedt som under fredagskvällen startar fem tvååringar på Meadowlands.
- Vi kvalade elva tvååringar förra lördagen och ska kvala ytterligare tio nu på lördag, säger han.

”Direktflyget fungerade bra”
Hittills i år har stallets hästar sprungit in 1 160 000 dollar, drygt tio miljoner kronor. I fredags gjorde Resolve första starten efter elitloppsäventyret och vann direkt storloppet Arthur J.Cutler Memorial på The Meadowlands. Segern blev enkel från ledningen på tiden 1.09,0/1609a och förstapriset var 100 000 dollar.
- Resolve var jättebra och kändes lika fin som tidigare. Han hade inte tränat så mycket heller och fick ta det lugnt första veckan efter att han kom hem igen. Sedan hade han joggat och bara gått tre snabbjobb.
- Kul att han gick så bra direkt efter Elitloppet. Det visade att direktflyget fungerade bra för hästarna. Både Pinkman och Resolve gick ju bra direkt efter att de kommit hem igen, säger Svanstedt.
Och tillägger:
- Många är ju annars rädda för att hästarna ska ta stryk och inte tävla något mer om de gör en sådan resa till Europa. Att det ska förstöra resten av säsongen. Men nu har det ju inte gjort det och skulle det bli direktflyg nästa år igen så kanske det är många fler som är intresserade att åka.
Var och när blir nästa start för Resolve?
- Han har inga stora lopp att starta i förrän Hambletonian-dagen 6 augusti. Jag tänkte därför köra ett vanligt snabblopp med honom på Yonkers om två veckor. Yonkers kör snabblopp varje lördag med 20 000 dollar till vinnaren. Så han kommer att få göra en, eller två starter där.
- Sedan hoppas jag att han blir inbjuden till VM-loppet där senare i höst. Då är det bra att han har gått något lopp på Yonkers för att se hur han klarar av de snäva kurvorna.

Vann tre stora treåringslopp
Helgen innan Resolve vann så blev det storslam för Svanstedt i två stora treåringslopp när Dante och Non Stick vann varsin final av Empire Breeders Classic på Vernon Downs. Förstaprisen var drygt 100 000 dollar i varje final.
- Både Dante och Non Stick var jättebra. Dante är en helt annan häst i år mot förra året. Då var han hetsig och besvärlig och hade problem med travet i kurvorna. I år har han gått bra hela tiden och vann ju även Dexter Cup och har tjänat över 200 000 dollar bara i år, säger Svanstedt.
- Non Stick har bara förlorat en gång i livet och det var näst senast i försöket men då var hon inte helt hundra och hade en halsinfektion. I finalen var hon frisk och visade att hon är en riktigt bra häst.

”Under kraftig utveckling”
Ytterligare en storloppsseger för Svanstedt blev det i söndags när han styrde in The Royal Harry i ett lopp ingående i Sire Stakes-serien i Buffalo. Efter en snabb start tog han ledningen i första sväng och vann sedan enkelt och tjänade drygt 300 000 kronor.
- The Royal Harry är bra han också. Han är lite större modell som har tagit tid på sig men är under kraftig utveckling, säger Åke Svanstedt.
Michael Carlsson, Kanal 75

Tillbaka