2022-09-09
Stängs av under utredning för positiva dopningsprov
STOCKHOLM
Franske travtränaren Fabrice Souloy har flera hästar som lämnat positiva dopningsprov efter travlopp i Sverige och Norge och stängs av under utredningen.
 

Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75
 
Samtliga fall har det funnits kobolt i de tagna A-proven som gäller hästarna Lionel vid starten på Bjerke i Norge 12 juni, Your Highness på Bjerke 12 juni, Timone Ek på Bjerke 12 juni, Un Mec d'Heripre på Bjerke 12 juni, samt när Un Mec d'Heripre startade på Solvalla i Sverige 29 maj. Un Mec d'Heripre lämnade även ett positivt pre-race prov den 28 maj.

Your Highness var först i mål i Oslo Grand Prix, i samma lopp var Lionel sexa och Un Mec d'Heripre var trea i såväl Elitloppet som Oslo Grand Prix. Timone Ek vann Bjerkebanens Europamatch.

I samband med loppen togs dopningsprov på hästarna och A-provet har visat på otillåtna nivåer av kobolt. B-provet på Lionel är konfirmerat och visade även det otillåtna nivåer för kobolt.

Proverna som har tagits på hästarna visar i analyserna förekomst av kobolt långt över internationellt satta gränsvärden i antingen urin och/eller blod.

Fakta kobolt

Kobolt är ett grundämne som naturligt förekommer i kroppen och tillförs via fodret men även med diverse fodertillskott och mediciner. Då kobolt är en kroppsegen substans så har den ett gränsvärde som inte överskrids med normala foder, tillskott eller läkemedel. Kobolt är känt inom humanidrotten som en bloddopningsmetod för att öka uthållighet och minska trötthet.

Ytterligare information om kobolt finns i bifogad bilaga uppe till höger.

Igår, torsdag, besökte representanter för förbunden Svensk Travsport och Det Norske Travselskap Fabrice Souloys gård Haras de Ginai i Frankrike för att ytterligare utreda fallen.

– Man vill aldrig ha positiva dopingsprov, men samtidigt är det här ett bevis på att vårt arbete fungerar. Det här har varit ett väldigt bra samarbete över gränserna. Vår ambition och önskan är att ha en ren travsport, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.

Svensk Travsport har intensifierat arbetet mot dopning och numera finns även möjlighet att frysa in prover för senare analyser, vilket har utnyttjats i detta fall.

Inför Elitloppet togs så kallade pre-race prover på ytterligare ett antal hästar där samtliga var negativa. Det togs också prov från alla prisplacerade i Elitloppets final där samtliga, förutom Un Mec d'Heripre, var negativa.

Visar det sig att även B-provet på Un Mec d'Heripre från Elitloppet är positivt kommer han att fråntas sin tredjeplats i finalen samt sin förstaplats i försöket.

Sverige och Norge utreder fallen tillsammans och ärendet kommer sedan att lämnas över till Skandinaviska dopningkommittén för beslut om vilka yrkanden som ska läggas fram för respektive dömande instans.

Svensk Travsport beslutade att omedelbart att stänga av Fabrice Souloy under utredningstiden och hans hästar kan inte anmälas till tävlingar i Norden. Beslutet är även meddelat till europeiska travunionen UET för verkställighet inom hela UET.

Pressmeddelande från Svensk Travsport
[email protected]