2022-12-26
Souloy stängs av i ett år av franska travförbundet
STOCKHOLM
Ett års avstängning i kombination med böter.
Dessutom beträdandeförbud på travbanorna i den europeiska travunionen under samma tid.
Det blev det franska travförbundets dom mot omstridde Fabrice Souloy och fyra andra tränare i Frankrike som offentliggjordes annandag jul.
I Frankrike har fem tränare ertappats med att dopa hästar med det förbjudna ämnet kobolt, ett ämne som förbättrar syreupptagningsförmågan.
Fabrice Souloy, en av landets största tränare, är den mest kände i kvintetten. Philippe Bengala, Dominique Raffini, Salvatore Campolo och Xavier Fontaine är de övriga. Små tränare i sammanhanget där Fontaine och Raffini exempelvis är verksamma på ön Korsika.
Tränaren Salvatore Campolo har ertappats två gånger med samma häst och tilldöms dubbla bötessumman. Övriga får 15 000 euro i böter, ungefär 140 000 kronor.
Samtliga tränare förbjuds dessutom att vistas på travbanor i den europeiska travunionen under tävlingar i ett års tid - med start redan 2 januari.

Även hästarna stängs av
I domen står också att läsa att hästarna som tävlat med kobolt inte får tävla under tolv månader. I Fabrice Souloys fall är det svenskfödde och svenskägde hästen Lover Face som tillförts kobolt.
Annandagens dom har varit uppe till behandling vid tre tillfällen (29 november, 14 och 16 december). Alla berörda har fått säga sitt och domen kan inte överklagas.
Noterbart är att dom ännu inte fallit i kobolthärvan i Norge och Sverige mot Fabrice Souloy.

 
Mikael Wikner, Kanal 75

Tillbaka