2023-02-11
Stående ovationer när Nuncio blev Årets häst
STOCKHOLM
Ovationerna ville aldrig tystna.
Superhästen Nuncio utsågs på fredagen till Årets häst i trav-Sverige och hyllades unisont av Hästgalans besökare på Stockholm Waterfront.
- Det är en otrolig saga allting, sa hästens tränare och ägare Stefan ”Tarzan” Melander.

Nuncio vinner Elitloppet 2016 före Resolve


De sanna hjältarna, de fyrbenta, kan av förklarliga skäl inte vara med på den årliga Hästgalan.
Visserligen stegade Järvsöfaks in i lokalen för några år sedan men så prominenta gäster är högst ovanligt.
Att Nuncio tillbringade fredagskvällen i stallvärmen hemma i Enköping hindrade honom emellertid inte ifrån att bli galans kung.
- Han är nog nöjd där i stallet. Nu ska jag åka hem och gå in och gratta honom, sa Stefan Melander efter prisceremonin.
Den enastående hingsten, som gick obesegrad genom 2016 och radade upp tunga titlar som Elitloppet, Oslo Grand Prix, Jubileumspokalen, Sundsvall Open Trot och Trotting Masters, vann Årets häst-omröstningen överlägset med 86 procent av rösterna.
- Han har varit otrolig hela året. Han är anledningen till att man inte lämnar skutan. Den här utmärkelsen visar att han är bäst, så är det ju, sa Melander.

Åttonde gången för rekord-Örjan
Örjan Kihlström satt i sulkyn bakom Nuncio vid samtliga storloppssegrar och det bidrog i hög grad till toppkuskens svenska rekord i inkörda pengar under ett år – 52,6 miljoner kronor. Med över 90 procent av rösterna blev Örjan Kihlström Årets kusk för åttonde gången.
- Det var ett helt sagolikt år, ett sådant år som jag förmodligen aldrig får uppleva igen, sa kuskvirtuosen, som senare under kvällen rördes till tårar när han till taktfasta applåder från en stående publik fick ta emot hedersutmärkelsen SHK:s Guldhäst.
- Det här betyder jättemycket. Jag är lite stum faktiskt…det här var ett stort ögonblick.

Peter Untersteiner Årets tränare
Stående ovationer fick även Peter Untersteiner. Halmstadtränaren fick glädjefnatt när han tilldelades den tunga titeln Årets tränare. Hans stall var med 28 miljoner kronor insprunget vinstrikast i Sverige 2016 och han dansade upp på scenen och kastade slängkyssar över den hyllande salongen.
- Jag började cykla till Halmstadtravet när jag var 11 år och jag har varit där varje dag sedan dess. Jag ångrar inte en dag, sa glädjespridaren.

Galadrottning från Boden
Galakvällens drottning blev Bodentravets Hanna Olofsson. Hon har ett mycket starkt år bakom sig och fick motta dubbla priser - Helen Anns Pris till en framgångsrik kvinna och Jim Fricks Pris till en ung och lovande proffstränare.
- Jag är jätterörd och otroligt tacksam, och glad att få vara här. Jag jobbar med min dröm och att få pris för det känns otroligt hedrande, sa Olofsson.

Pappas armbrott bäddade för kometen
Även Svante Båth prisades dubbelt, som tränare till Årets tvååring Coin Perdu och Årets treåring Deimos Racing, och till Årets komet korades jättetalangen Kevin Oscarsson. 2016 var 21-åringens stora genombrottsår och han körde bland annat pappa Jims Explosive de Vie till en andraplats i Jubileumspokalen och en femteplats i VM-loppet i New York.
- En av anledningarna till att jag står här var att pappa råkade bryta armen, sa Kevin Oscarsson och drog ner skrattsalvor innan han fortsatte.
- På så sätt fick jag chansen bakom Explosive de Vie. Så jag får tacka pappa och Explosive de Vie som visade upp mig.

Samtliga pristagare på Hästgalan:
Årets häst: Nuncio
Årets tvååring: Coin Perdu
Årets treåring: Deimos Racing
Årets fyraåring: Readly Express
Årets äldre: On Track Piraten
Årets sto: Darling Mearas och Galactica (lika många röster)
Årets kallblod: Tand Kraft
Årets komet: Kevin Oscarsson
Årets kusk: Örjan Kihlström
Årets tränare: Peter Untersteiner
Helen Anns Pris: Hanna Olofsson
Jim Fricks Pris: Hanna Olofsson
Svensk Travsports Montépris: Veijo Heiskanen, Sofia Adolfsson och Nuntucket
Stig H:s skötarstipendium: Maja Bäckman och Lena ”Sirocco” Berglund
Årets uppfödarbragd: O. Carlsson Ekonomi AB & AB Lavec.
SHK:s Guldhäst: Örjan Kihlström


 
Ola Johansson, Kanal 75

Tillbaka