2023-04-04
Åke Svanstedt i stor intervju om Resolve och Elitloppet
STOCKHOLM
I fjol avslutade Resolve rasande fort till andraplatsen i Elitloppet bakom Nuncio.
Nu preparerar Åke Svanstedt sin världsstjärna för ett sista besök på Solvalla.
- Om hästen är bra så kör vi för att vinna. Det här blir sista året han tävlar, avslöjar Svanstedt.

Resolve och Åke Svanstedt
 

Det är knappt två månader kvar till Elitloppet.
Här hemma har det mest handlat om Bold Eagle, Nuncio och Delicious U.S. hittills i år.
Samtidigt vässar Åke Svanstedt sin Resolve på gården Vero Beach i Florida. Hästen som efter andraplatsen i Elitloppet förra året bland annat vann VM-loppet i USA. Eftersom det även i år blir ett direktflyg från Nordamerika till Sverige har matchningen sedan länge varit spikad för Resolve. Att ha hästen helt på topp den sista helgen i maj och försöka ta revansch på Nuncio i Elitloppet.
- Resolve är sig lik. Efter fjolårets säsong fick han vila till mitten av januari. Sedan har han tränat på och han maler sina intervaller i sandbanan. Han har även gått ett rundbanejobb efter 1.25 och på onsdag nästa vecka ska jag köra ett 1.18-jobb över full distans med honom, säger Åke Svanstedt.
- Jag tycker att hästen känns bra och han är fräsch och fin. Han känns likvärdig med hur han var förra året vid samma tidpunkt. Träningsupplägget är också detsamma. Efter nästa veckas snabbjobb kommer han tillsammans med treåringarna att flytta upp till New Jersey och min andra gård Legend Farm. Sedan blir det kval på Meadowlands den 28 april.

”Blir ett lopp mindre i år inför Elitloppet”
Efter kvalloppet kommer Resolve att starta i Arthur J. Cutler Memorial på Meadowlands den 6 maj. Men det blir också enda starten inför avfärden till Sverige och Elitloppet.
- Ja, vi får se hur han går i det loppet och hästen måste kännas riktigt bra om han ska åka till Elitloppet. Det blir ett lopp mindre i år än förra året. Men å andra sidan vann han ju det andra loppet i fjol och gick 1.51 så han var ju redan på topp till det andra loppet. Så jag hoppas att det inte behövs mer än ett kval och ett lopp i år för att han ska vara på topp igen.
- Som det ser ut nu är det ingen förändring på hästen mot i fjol. Det här är sista året han tävlar innan han går till avel. Jag tror att det är bestämt att han ska stå uppstallad på Hanover Shoe Farms nästa år. Så jag hoppas att vi kommer till Solvalla igen. Det var en kul upplevelse förra året, säger Svanstedt.
Vad minns du mest av fjolårets elitlopp?
- Resolve avslutade ju otroligt bra. Han kämpar alltid in i mål och ger sig aldrig. Men han var inte startsnabb och det är ett litet handicap när de inte kan dundra iväg från start. Men bilen släpper fältet annorlunda i USA och jag tror inte att hästen var med riktigt när bilen lämnade fältet. Han var inte van vid den bilstarten på samma sätt som i USA. Skulle han starta flera gånger i Sverige bakom bilen så skulle han lära sig det.

”Är otroligt lyckosamt”

Hur sätter du in Resolve om man jämför med dina största stjärnor, Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K.?
- Han är av samma kaliber som dem. Så min kvot är nog fylld nu när det gäller elitloppshästar, ha, ha. Att man ska få en sjätte häst av samma kaliber är nog ganska liten. Jag har haft en himla tur att ha fått sådana hästar och de har kommit slag i slag efter varandra. Det är otroligt lyckosamt.
Kan Resolve vinna Elitloppet i år?
- Det är klart att han kan vinna, alla som är med kan vinna. Det såg vi ju bara i lördags på Solvalla hur det gick när Kadett C.D. slog Nuncio. Men både Bold Eagle och Nuncio är ruskigt bra och om de är helt på topp så blir det svårt. Men jag är inte den som ger upp på förhand och jag kör för att vinna i år.

”Nuncio såg inte som bäst ut”

Apropå Nuncios förlust i lördags. Vad säger du om hans insats?
- Jag tyckte inte att han såg som bäst ut aktionsmässigt. Det måste man kunna säga utan att bli osams med ”Tarzan”. Jag har sett Nuncio i alla lopp både i USA och i Sverige och där har han varit finare.
- Sedan är Nuncio en otrolig häst och en otrolig maskin. Han har skalle så det räcker och gjorde ju ett bra lopp ändå trots att han inte såg bra ut. Han gick en bra tid och gick fort till slut. Jag är bara ärlig och säger vad jag tycker. Så där har ”Tarzan” lite att slipa på och det är klart att de kommer att ha hästen i ett bättre skick i maj. Det här är väl enda gången som han inte har sett som bäst ut i ett lopp, säger Svanstedt.
Dina intryck av Bold Eagle och Delicious U.S. i år?
- Bold Eagle har jag bara sett på tv och det är en ruskig häst. Jag tror inte att han kommer att ha några problem med Solvallas bana och att han nu får tävla på en tusenmeters bana.
- Delicious såg ju jättefin ut i lördags. Hon räknas också i Elitloppet om hon får vara hel och frisk.
Har du planer på att ta med dig flera hästar i planet till elitloppshelgen?
- Ja, jag funderar på Centurion A.T.M till Sweden Cup och Non Stick till Fyraåringseliten för ston. Det är de som är aktuella.

Intensiv tid framöver – ”bästa vintern”
Åke Svanstedt har en intensiv tid som väntar framöver. Snart lämnar han, familjen, personalen och hästarna Florida för New Jersey. Efter en vinter med bara träning på Vero Beach drar snart tävlingssäsongen igång på allvar i USA. I sommar och höst väntar penningstinna lopp för både unghästarna och de äldre.
- Tiden flyger iväg fort nu och det blir en spännande tid framöver. Vi har bara haft passgångaren White Bliss som har startat i vinter men i slutet av april börjar vi kvala flera hästar, treåringarna och Resolve. Sedan drar säsongen i gång i maj.
- Det har varit en fin vinter i år, den bästa vintern sedan vi flyttade hit till Florida. Vi börjar köra halv sju på morgonen och är färdiga med träningen klockan tio. Då är det redan 30 grader varmt klockan tio.
- Den 14 april flyttar treåringarna och de äldre hästarna upp och sedan flyttar tvååringarna den 28 april. Så nu känner man suget efter att börja tävla igen. Men jag har faktiskt kört och vunnit ett lopp i vinter, på Freehold i New Jersey, med White Bliss.

”Kört snabbare med tvååringarna i år”
Svanstedt är inne på sitt fjärde år som tränare i USA och han har vunnit flera stora lopp med unghästarna. Det har gått bättre för varje år och inkörda pengar och segrar ökar hela tiden. I fjol sprang stallets hästar in 40 miljoner kronor.
Hur ser det ut inför årets säsong?
- Vi har 72 hästar totalt och av dessa är 35 tvååringar. De ligger i en väldigt samlad grupp. Tidigare år har några fallit ifrån av flera anledningar men inte i år. Det är den jämnaste gruppen jag har haft. De ligger också lite snabbare i tider än förut. Vi har kört lite snabbare med tvååringarna i år än tidigare men de ser ut att tåla det bra.
- Det är för tidigt att säga några namn ännu vilka som är bäst. Det är så många som känns bra och vi får se när de börjar starta. I fjol var New Jersey Viking min bästa tvååring. I år kan det vara så att det finns flera som är i klass med New Jersey Viking, säger Åke Svanstedt.

 
Michael Carlsson, Kanal 75

Tillbaka