2022-08-08
Nuncio mot Frankrike – eller blir det USA?
STOCKHOLM
Världens mest berömda travstuteri, Hanover Shoe Farms, vill ha Nuncio som avelshingst.
Tränaren Stefan Melander bekräftar uppgifterna.
- Dom har hört av sig och vill köpa hästen. Men inget är bestämt och nu laddar vi för Frankrike med Nuncio, säger Melander.

Nuncio vinner Matron Stakes för John Campbell 6 November 2014
 

Det har varit tyst om Nuncio sedan han förlorade som storfavorit och blev trea i Rättvik den 24 juni. Spekulationerna var många efter loppet om fjolårets elitloppsvinnare överhuvudtaget skulle tävla mer. Men tränaren Stefan ”Tarzan” Melander lämnar lugnande besked om den 28-faldige miljonären som har tagit 40 segrar på 59 starter.
- Nuncio är jättefin. Det verkar ruggigt bra med honom. Jag har gett honom ett litet break nu eftersom vi satsar på hösten och vintermeetinget i Frankrike. Jag har även sagt att VM-loppet i USA i mitten av oktober kan vara ett alternativ, säger Stefan Melander.

Vad säger du om förlusten senast i Rättvik?
- Han torskade spårlottningen mot On Track Piraten och då är den hästen ruskigt bra när han får ledningen. Han hade spår två och Nuncio sju. Nuncio hatar dessutom när det regnar och är tung bana som det var då. Det går inte och det är bara att glömma det loppet.
- Han vann ju försöket i elitloppet och blev femma i finalen efter att ha krokat ihop i starten och inte kunde laddas för fullt. Så jag tycker inte det är mycket att gnälla över hans insatser.

Hur ser upplägget och planerna ut inför Frankrike? Har du bestämt när start blir?
- Jag ska köra med honom i träningen ett litet tag till så får vi se sen. Om jag ska åka till Frankrike kan jag inte ha igång hästen nu. Jag måste försöka trappa upp formen så att den är på topp till sista söndagen i januari.
Så det är Prix d’Amerique som gäller nu alltså?
- Ja, det är ingen hemlighet att det skulle vara läckert att prova. Jag är jättesugen att prova honom i Frankrike och möta Bold Eagle på Vincennes. Hoppas att båda hästarna är på topp då. Det vore kul.
- Det var ju meningen redan förra året att vi skulle åka men då blev han sjuk där i början av december.

Kan bli avelshingst i USA
Stefan Melander berättar vidare att det legendariska stuteriet Hanover Shoe Farms i Pennsylvania i USA har hört av sig och vill ha Nuncio uppstallad som avelshingst nästa år.
- De har hört av sig till min bror och vill köpa hästen. Men jag har inte bestämt någonting just nu. Vi får se hur det blir. Först vill jag tävla med honom i Frankrike i vinter, säger Stefan Melander.

 
Michael Carlsson, Kanal 75

Tillbaka