2022-11-22
Säljs för 775 miljoner – ny superbana byggs
MALMÖ
I går klubbades affären igenom – Jägersro rivs och ny multiarena byggs: ”Det känns fantastiskt”

 
Jägersros travbana säljs för 775 miljoner kronor och ska ersättas med 3 400 nya bostäder. Nu ska en ny superbana byggas i närområdet - som, enligt uppgift, ska mäta 1 350 meter. – Vi klubbade igenom affären i går och det känns fantastiskt, säger hemmatränaren Lutfi Kolgjini.

”Spontan applåd”

MKB Fastighets AB köper marken för 775 miljoner kronor och planerar att ersätta travbaneområdet med runt 3 400 nya bostäder.

– MKB öppnar dörren för att ta ansvar för en ny spännande stadsutveckling med blandad bebyggelse i en grön miljö. Vår förhoppning är att kunna finna strategiska partners som vill utveckla stadsdelen tillsammans med oss. Det känns också roligt om vi kan vara en del i utvecklingen av hästsporten i Malmö, säger Terje Johansson, VD hos MKB Fastighets AB, i ett pressmeddelande.

Från sällskapets sida är man mycket nöjda med att affären nu går igenom.

– Jag kan säga att det var en enig stämma som tog beslutet och som sedan tog upp en spontan applåd, sa Kerstin Petersson-Brodda, ordförande i det Skånska Travsällskapet, det skriver Sydsvenskan.


Kolgjini: ”Alla var med på båten”

Hemmatränaren Lutfi Kolgjini, som var en av de som röstade för att affären skulle bli av, jublar över beslutet.

– Mycket positivt! Det kändes helt riktigt att sälja tillbaka mark till Malmö stad som vi har fått köpa marken av en gång i tiden. Det kändes helt riktigt att göra affär med dem och inte göra det någon med privata intressen. Vi tycker att vi gör en bra affär och jag hoppas att Malmö stad känner detsamma.


Hur var stämningen på stämman?

– Alla var på båten, men såklart var det någon som var lite tveksam och orolig inför framtiden, men de flesta var väldigt, väldigt positiva. Det känns fantastiskt! Äntligen går vi vidare med utveckligen av vår fantastiska sport. Vi försökte något liknande för fem-sex år sedan, men då gick det inte. Lika besviken som jag var då, lika glad är jag nu.

Nu väntar ett nytt superbygge, en multiarena, med en travbana som kommer mäta omkring 1 350 meter.

– Det behövs större banor och längre upplopp. Förra gången vi ritade upp banan så var upploppet 370 meter, det blir något sådant nu också. Man kan väl säga att positioner och startspår inte kommer att vara avgörande på en sån bana. Jag är övertygad om att det blir häftigare lopp.

Klart om fyra år?

Planen är att multiarenan även ska innefatta galoppsporten samt ridsport.

– Det är häftigt om man använda arenan till mer än bara trav. Både ekonomiskt och det är trevligare att ha aktivitet oftare på en arena. Det kan bli hur bra som helst!

När kan första loppet gå på den nya banan?

– Nu måste vi invänta detaljplanen och det kan ta ett par år, sen kan vi börja bygga. Bygget kommer nog pågå i två år, så om fyra år. Kanske tidigare om Malmö stad visar sin goda vilja och jobbar på med detaljplanen.

Kolgjini hoppas att Jägersros historiska beslut ska vara en väckarklocka för övriga banor i landet.

– Det här är bra för hela travsporten. Vi kanske på något sätt visar vägen för förnyelse. Det är fler banor runt om i landet som sitter på värdefull mark som man kan sälja och kapitalisera på, säger ”Ludde”.


Tillbaka