2023-01-06
Nuncio slutar tävla
STOCKHOLM
Dubbelarbetet hade blivit för mycket.
På lördagen berättade tränaren Stefan Melander att världsstjärnan Nuncio får sluta tävla.
- Det känns tungt att vi aldrig mer får se honom på tävlingsbanan - samtidigt hade det känts fel att inte låta honom bli avelshingst på heltid.

Nuncio vinner Elitloppet 2016

 

Framtiden för elitloppsvinnaren Nuncio har stötts och blötts det senaste halvåret.
Hanover Shoe Farms i USA har varit intresserade av hingsten och tränaren Stefan Melander själv har hela tiden lämnat en dörr öppen för ett avslut i Prix d’Amerique.
Dragkampen om avelshingsten Nuncio vann Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm då det i förra veckan blev klart att stuteriägaren Margareta Wallenius-Kleberg köper in sig i hästen.
På lördagen kom beskedet att Nuncio har gjort sitt sista framträdande på tävlingsbanorna.
- Det har bara rasslat och rasslat i telefonerna så i morse bestämde Menhammar och jag att han aldrig mer ska starta utan att han ska serva ston i stället. Hela Europa vill ha hans tjänster och jag tycker att det hade känts fel att inte låta honom bli avelshingst, sa Stefan Melander i TV12 på lördagen.

"Måste krångla någon gång"
2017 blev ett mellanår för världsstjärnan Nuncio som hann med att springa in 28,6 miljoner kronor, fördelade på 63 starter varav 42 slutade med seger.
Hästen kom aldrig upp i samma höga höjder som 2016 då han gick obesegrad genom hela säsongen med elva segrar i världseliten.
- Det krånglade där före Elitloppet…men har man haft en häst som kutat in 30 miljoner måste det krångla någon gång och det har gjort det i år. Det går inte att säga något annat. Men jag körde jobb med honom i början av veckan och det låter tokigt att säga det - men han har aldrig känts så bra. Detta efter att ha börjat starta som tvååring och tävlat varje år. Han kändes ruskigt bra, sa Stefan Melander.

Nuncio - en saga
Ända sedan i somras har Nuncio tränats för en start i Prix d’Amerique.
- Siktet har varit inställt på Frankrike sedan juli. Jag tror att han skulle ha gjort ett kanonlopp i Prix d’ Amerique…men det får man aldrig svar på nu.
Stefan Melander köpte Nuncio på auktion Harrisburg i USA för 7 000 dollar och lät hästen vara kvar i USA under säsongerna som två- och treåring då det blev segrar i bland annat Kentucky Futurity och Yonkers Trot för Jim Oscarsson och Jimmy Takter.
I Stefan Melanders träning fortsatte framgångssagan. Nuncio vann bland annat Elitloppet, Master du Trot, Oslo Grand Prix, Sprintermästaren med flera stora segrar.

 
Kanal 75

Tillbaka