2023-03-08
Melander: ”Jag hoppas vi kan slå rekordet”
NEW YORK / NEW JERSEY
25-åringen gör succé som tränare på andra sidan Atlanten: ”Inte färdigutvecklad än på ett tag”

Marcus Melander.


Fourth Dimension segrade i Valley Victory Elim den 18 November 2022 på The Meadowlands, Han segrade även i finalen veckan efter och fick för det $220,710.

Marcus Melander, 25, gör succé som tränare i USA.

I år hoppas han slå fjolårets rekord - och ta hem världens största unghästlopp - Hambletonian.

– Jag har stora förhoppningar på att Fourth Dimension ska vara med och slåss om segern, säger han.

Som 21-åring valde Marcus Melander, redan då en rutinerad kusk som körde mycket lopp och som var talesperson för ett av Sveriges största stall, Stall Stefan Melander, att lämna tryggheten i Enköping.

Ny destination: USA.

– Målet är att försöka slå igenom där borta, det känns väldigt spännande och det är en kick, sa han till Trav365 då.

”Jättebra år”

Nu, snart fem år senare, har vi ett första facit: Marcus, 25, har nått sitt delmål att ”slå igenom”. I fjol körde stallet in drygt en miljon dollar, hästen Enterprise, som ägs av svenska Courant, vann sitt försök i världens största unghästlopp, Hambletonian, och blev fyra i finalen. En placering som lika gärna hade kunnat vara än bättre.

Dessutom blev stallets Fourth Dimension, även den ägd av Courant med Unibet-grundaren Anders Ström i spetsen, utnämnd till årets tvååring bland hingstarna och valackerna.

– Det var ett jättebra år, vi tripplade alla nummer vad gäller inkörda pengar och hade fina hästar som levererade. Samtidigt hade vi lite otur i några stora lopp. Till exempel i Breeders Corwn där Fourth Dimension var favorit, men hade en dålig dag.

”Utvecklats fint och lagt på sig mycket muskler”

Melander är baserad i New Egypt, New Jersey, på en farm som tidigare tillhörde legendaren Stanley Dancer.

2014 lämnade han Sverige för jobb hos stortränaren Jimmy Takter på andra sidan Atlanten.

På hösten samma år drog han igång en egen rörelse och fick alltså under sin blott tredje säsong fram en häst som blev utnämnd som bästa hästen i sin årgång, Fourth Dimension, som fick Dan Patch Award.

– Han fick ju det. Han slog de flesta han mötte, förutom en häst i Kanada. Men annars så mötte han alla bra i USA och slog dem. Vi har stora förhoppningar på honom, han har övervintrat väl och har fortfarande två månader till han ska gå kvallopp.

Förra året hette Melanders stora Hambletonian-hopp Enterprise. Efter segern i försöket var läget inför finalen läckert.

– Men i finalen blev det som det blev. Det blev lite konstigt kört för vår del. Men det går inte att göra något åt det nu, vi får försöka ta hem segern i år istället, säger 25-åringen diplomatiskt.

Hästen som det är tänkt ska göra det är ovan nämnda. svenskägda, Fourth Dimension.

– Absolut! Han blev som sagt årets tvååring här borta. Jag är jättenöjd med honom och han har utvecklats fint och lagt på sig mycket muskler. Vi har stora förhoppningar på att han ska vara med och slåss om segern.

”Jag känner mig inte som 25”

Ni körde in över en miljon dollar, eller drygt åtta miljoner kronor till stallet i fjol, slår ni det i år?

– Jag hoppas verkligen det. Det blir ett spännande år. I fjol hade vi 13 tvååringar, i år har vi 28. Nu har vi omkring 40 hästar i stallet och det är lite bättre material, kontra fjolåret. Det är väldigt fina tvååringar! Sen har vi nio stycken treåringar som tränar på väldigt bra och som säkert kommer springa in bra pengar.

Hur är det att vara 25-årig framgångsrik tränare i USA?

– Dom är schyssta, det är bra hästmän här. Men jag känner mig inte som 25. Jag började med ponnytrav när jag var åtta år, sen slutade jag skolan när jag var 15 och började jobba i stall, men känner sig äldre än man är.

Vad har du för mål i framtiden?

– Man måste alltid drömma, men det som är viktigast är att ha bra hästägare i ryggen, annars går det inte. Och det har jag nu. Min verksamhet är bra, vi har ett bra upplägg, bra hästskötare, riders och personal, det är väldigt viktigt. Men jag är inte färdigutvecklad än på ett tag. Målet är att försöka vinna så mycket stora lopp det bara går.

Ingen hemlängtan?

– Nej. Det kommer dröja många år innan jag i så fall återvänder. Om travsporten bara är bra här så fortsätter vi. Sen vet man aldrig om 20 år, säger Marcus Melander.
 
Erik Pettersson

Tillbaka