2022-05-06
Johnny Takter, 59, slutar.
STOCKHOLM
På torsdag kör han sitt sista lopp i karriären.
– Nu känner jag att jag inte längre har motivationen, säger han i ett öppet brev.

Johnny Takter vinner World Trotting Derby 1999 med Enjoy Lavec


Johnny vinner Peter Haughton 2011 med Weingartner
 

Takter räknas som en av Sveriges främsta kuskar genom tiderna och har tagit en rad storsegrar i sulkyn världen över.

Totalt har han över 3 600 segrar och bland storsegrarna kan Elitloppet nämnas, som han tog hem med hästen Iceland 2010, samt Hugo Åbergs Memorial, Sprintermästaren och Svenskt Travderby.

Första kusksegern togs 1977 - och nu är snart karriären slut.

Det låter Takter meddela i ett öppet brev, via sin mentala coach Stig Wikund, som facktidningen Travronden publicerat.

”Det krävs ett oerhört engagemang och motivation att hålla på med trav på toppnivå. Ständigt nya tävlingar och travbanor. Nu känner jag att jag inte längre har motivationen, glädjen och det inre drivet som krävs för att prestera på toppnivå.”, skriver han i brevet som du kan läsa i sin helhet här nedan.

”Växt fram i en process”

Det stora och livsavgörande beslutet för Johnny togs inte över en natt.

”Det här beslutet har växt fram i en process hos mig själv under en längre tid. Och nu är jag vid vägs ände! Därav mitt beslut!”.

Nu väntar nya utmaningar för 59-åringen.

”Nu vill jag gå vidare och göra något annat. Jag vill hitta nya spännande utmaningar utanför travet”.

Takter kör på Solvalla på tisdag och på Åby på torsdag. Det blir även hans sista tävlingsdag som kusk.


Johnny Takters brev, via sin mentala coach, Stig Wiklund:

Nu är det slut
I hela mitt liv har jag hållit på med hästar och trav. Jag började hos min far, Bo William, därefter har jag varit tränare och kusk. Jag har genom åren fått köra fantastiska hästar och vunnit väldigt många fina travlopp. Det har varit en stor ära för mig att fått köra fina hästar och vinna lopp både i Sverige och utomlands. Jag har vunnit alla stora travlopp som jag velat vinna.
Det krävs ett oerhört engagemang och motivation att hålla på med trav på toppnivå. Ständigt nya tävlingar och travbanor.

Nu känner jag att jag inte längre har motivationen, glädjen och det inre drivet som krävs för att prestera på toppnivå. Det här har jag känt en längre tid och successivt har den känslan blivit allt starkare. Då är det inte rätt mot hästarna, tränarna, spelarna och sporten att fortsätta. Därför har jag tillsammans med min mentala tränare Stig Wiklund, bestämt mig för att sluta att köra travlopp. Stig har motiverat mig de senaste åren att fortsätta att hålla på och det är jag tacksam över.

Det här beslutet har växt fram i en process hos mig själv under en längre tid. Och nu är jag vid vägs ände! Därav mitt beslut!
Nu vill jag gå vidare och göra något annat. Jag vill hitta nya spännande utmaningar utanför travet.
Jag kommer att köra två travdagar den här veckan, tisdag på Solvalla och torsdag på Jägersro. Därefter är det slut.

Jag är väldigt tacksam över den fantastiska tid som jag har haft inom travet. Jag har vunnit väldigt många storlopp, blivit champion vid åtskilliga tillfällen och fått flera andra fina utmärkelser.
Jag vill passa på att tacka alla som genom alla år gett mig förtroende. Det är jag oerhört tacksam över. Det har varit en fantastisk tid på många sätt, men nu vill jag göra något annat. Nu är det slut!

Johnny Takter


FAKTA

Detta är Johnny Takter

Född: 16 november 2022 i Linköping.

Hemmabana: Jägersro.

Tog sin första seger som kusk på Mantorptravet 1977 och tog sin 3 000:e kuskseger redan 2013. Har tagit över 3 600 segrar i sulkylopp.

Segrar i urval: Vann Elitloppet med Stefan Melanders Iceland 2010. Tog hem italienska miljonloppet ”Lotterian” två gånger, 1998 och 2016. Vunnit Sprintermästaren och Hugo Åbergs Memorial två gånger vardera.

Vunnit Svenskt Trav-Derby en gång och Svenskt Trav-Oaks vid två tillfällen och det Danska Derbyt vid tre tillfällen.

Blev utsedd till årets kusk 2007.

Några hästar som förknippats med Johnny Takter: Iceland, Moni Maker, On Track Piraten, Commander Crowe, Kramer Boy, Beanie M.M., Nealy Lobell, Cash Crowe.

Johnny Takter har kört in över 80 miljoner kronor som kusk de senaste fem åren.


Tillbaka