2022-05-30
Svanstedt har ny talang:
”Stora hoppet i Hambot”
STOCKHOLM
I fjol vann Åke Svanstedt världens största treåringslopp Hambletonian med Perfect Spirit.
I år har han en ny het kandidat i stjärnan i Six Pack, som efter den imponerande miljonsegern i måndags är den snabbaste treåringen i USA i år.
- Hästen är lika bra som Perfect Spirit. Han är mitt stora hopp i Hambletonian, säger Åke Svanstedt.

Six Pack, bilden från en seger i New York Sire Stakes 2017
 

Säsongen har precis dragit igång i USA och den har börjat mycket bra för Åke Svanstedt. Stallets hästar har 25 i segerprocent och inkörda pengar visar redan på 580 000 dollar efter bara några månader.

- Säsongen har börjat bra och egentligen börjar den inte förrän i maj och sedan blir det allvar med de stora loppen i juni och juli. Vardagstravet pågår ju året runt men just Grand Circuit- och stakesloppen börjar i maj, säger Svanstedt.

”Har en riktig vinnarskalle”

I måndags kväll på Vernon Downs kom årets första stora seger. Det var med treåringsstjärnan Six Pack som vann finalen i Empire Breeders Classic och tjänade runt en miljon kronor. Det var tredje segern på lika många starter i år och han vann på nya rekordet 1.09,2 över distansen 1609 meter. Detta efter ett stenhårt tempo hela vägen då Six Pack fick press i ledningen. Han ryckte åt sig några längders försprång in på upploppet och höll undan säkert.

- Det blev hårt första åttahundra metrarna men hästen är ju stark och sedan var det bara att köra när värsta konkurrenten fanns på utsidan. Sedan kom hästen som blev tvåa fort till slut och Six Pack var trött men svarade när den andra närmade sig.

- Han har en riktig vinnarskalle och trots att han lat och trög så vill han vinna. Även om den andra hästen hade kommit tidigare tror jag att vi hade vunnit i alla fall, säger Svanstedt.

”Är en av de större hästar jag har tränat”

Six Pack startade i fjol som tvååring och vann då fyra lopp på åtta starter, varav flera större segrar.

- Det är en riktigt bra häst. Snäll och fin att köra och har aldrig haft några skavanker. Han är väldigt stor och grov och en tung häst. Han är hög och en av de större hästar jag har tränat. Men det är en jättefin travare och han galopperar aldrig. Eftersom han är så stor var det lite förvånande att han var så bra i fjol som tvååring. Då tävlade han bara på 800-metersbanor och i Sire Stakes eftersom han är född i New York.

- Men i år har vi anmält honom till stora lopp som Hambletonian. Nu har han tävlat på större banor, tusenmetersbanor, och då har även snabbheten kommit när har utvecklats under vintern, säger Svanstedt.

Delägs av stall Kalmar FF

Six Pack köptes på auktion i Lexington när han var ett år gammal och kostade 30 000 dollar. Han ägs, förutom av Åke Svanstedt och Meadowlands ägare Jeff Gural, även av stall Kalmar FF. I den konstellationen ingår flera tävlingsfunktionärer på Kalmartravet, med bland annat personer i måldomar- och bandomarnämnden.

- Hästen har samma moderslinje som Merger Blue Chip, som jag tävlade med i Sverige och som var en bra häst. Mamman Pleasing Lady har lämnat Limerence som tävlade bra för oss och som var fin som tvååring. Därför köpte vi den här brodern.

”Är mer utveckling i Six Pack”

I fjol vann du Hambletonian Stakes med Secret Spirit. Hur högt håller du Six Pack?

- Jag tycker att han är lika bra som Perfect Spirit. Men jag tror att det är mer utveckling i Six Pack. Båda hästarna har otroligt bra löphuvud och de är båda vinnarskallar. Perfect Spirit är mer framåt medan Six Pack är lite halvlat, men ändå en vinnarhäst.

- Vi siktar mot Hambletonian och har haft det i tankarna hela tiden. Nu har han startat lite tufft vecka efter vecka tre gånger och får en liten paus och ladda om. Sedan får vi se vad det blir för lopp men han ska göra ett par starter till innan Hambletonian om två månader.

”Har inte lika många men bättre”

Förutom miljonsegern med Six Pack i måndags fick Åke Svanstedt en andraplats i stoavdelningen och tog en dubbelseger i Consolation genom Lucky Ava som vann före Fury Road. Därmed är säsongen igång på allvar och Svanstedt berättar att han skurit ner lite på antalet hästar och tillbringat vintern på gården Legend Farm i New Jersey, istället för Florida på Palema Trotting som tidigare vintrar.

- Vi har inte lika många hästar som vi har haft tidigare år och har medvetet dragit ner lite. Men jag tycker att vi har bättre hästar än tidigare och har just nu 57 stycken i träning. Tidigare har vi haft mellan 70 till 75 hästar.

- Det här är också första vintern som vi inte har tränat hästarna i Florida utan varit kvar i New Jersey. Erik som är sju år har börjat skolan och skulle vi ha flyttat ner dit hade han fått byta skola. Vi får se hur det blir till nästa år och Jonas är fem år och ska börja på Kindergarten i höst.

”Har varit en hård och kall vinter”

- Det har annars varit en hård vinter och lika kallt som det var på Bjertorp om vintrarna, ha, ha. Vi har haft en dålig vår med mycket regn men nu känns det som att sommaren har kommit. Det är så varmt om dagarna att vi börjar redan klockan sex med att köra hästarna och är klara till tio. Då är det redan 30 grader och för varmt för dem att träna.

- Det är kul att säsongen har dragit igång och det väntar en spännande tid närmaste månaderna. Det blir också spännande med tvååringarna som snart ska börja tävla. Jag tycker att det ser hyfsat ut och fram till nu har det varit lätt för dem att hänga med i träningen. Men nu väntar två tuffa månader när vi sänker nedåt i tiderna och då skiljs agnarna från vetet, säger Åke Svanstedt.

 
Mikael Wikner, Kanal 75

Tillbaka