2022-12-18
Nancy, 36, gör sitt bästa år – tar nu över efter pappa
NEW JERSEY
I skuggan av Jimmy Takters avsked gör dottern Nancy Johansson, 36, sitt bästa år som travtränare.
Nu ska hon ta över en del av pappas verksamhet på gården Millenium Farm.
– Man får hoppas att äpplet inte fallit allt för långt från trädet, säger hon och skrattar.

Hennes pappa Jimmy Takter anses vara USA:s kanske bästa travtränare, hennes farbror Johnny Takter är en av Sveriges mest framgångsrika travkuskar och hennes farfar Bo William Takter är en legendar inom svensk travsport.

Att Nancy Johansson har travsporten i blodet råder det inga tvivel om.

Nu väntar ett utökat ansvar för tränaren, som redan driver en egen verksamhet, då hon tar över en del av det pappa Jimmy Takter lämnar efter sig när han lägger av med travsporten.

”Många är rädda för att sluta”

Hon tar själv över 16-17 hästar på miljongården Millenium Farm i New Yersey.

– På ett vis är det väl sorgligt när en så framgångsrik karriär tar slut. Så det är ju lite känsligt. Men jag har haft rätt bra framgångar själv, så jag hoppas kunna bygga på det. Jag ser det mest som en utmaning. Man får hoppas att äpplet inte fallit allt för långt från trädet, säger hon och skrattar.

Tycker du att det var rätt beslut av farsan att sluta på topp?

– Han har ju inte så mycket mer att bevisa. Har man vunnit Hambletonian Oaks fem gånger så känns det som att det blir mer förväntningar än glädje efter ett tag. Då blir det mycket press. Vilket han hanterat i många år. Sedan har de tjänat ihop sina pengar och behöver inte arbeta… Jag tror det kan vara skönt att få njuta av sitt hårda arbete i livet, många är rädda för att sluta. Sedan är det ett väldigt fysiskt slitsamt jobb också.

Tjänat in 20 miljoner – bara i år

Nancy Johansson har själv de senaste åren gjort stor succé på andra sidan atlanten – och gör i år sitt bästa år hittills i karriären.

Under 2018 har hon tjänat in drygt 20 miljoner svenska kronor. Totalt sedan 2014: Runt 65 miljoner.

– Jag tror att det näst bästa året låg på 1,8 miljoner dollar i inkörda pengar. Så det har absolut varit vårt bästa år.

Hur ser målsättningarna ut framöver?

– Jag tycker det ska bli spännande. Vi har en väldigt spännande grupp med ettåringar, plus några hästar som fyllt tre år som jag tar över från pappa. Det ska bli kul att tävla med dem nästa år. Hästar som i år visat att de kan tillhöra toppen. Sedan får man göra sitt bästa. Får man ut det bästa av varje individ har man gjort ett bra jobb.

”Han ger inte bort något gratis”

Hur bra koll upplever du att folk har på dig inom travsporten generellt?

– De som följer sporten nära här vet ju vem jag är och att jag haft lite framgångar. Sedan har de största framgångarna hittills varit med passgångare, som inte får samma uppmärksamhet i Sverige. Men jag tog ju fram Cruzado dela Noche (som vann VM-loppet 2018) och hade även Resolve (vann VM-loppet 2016) som treåring innan han åkte till Åke. När han kom till oss var han väldigt underutvecklad.

Finns det någon nackdel med att vara Jimmy Takters dotter – att pressen blir större?

– Det viktigaste jag lärt mig av honom är att man måste jobba hårt. Du kan köpa världens bästa häst, men gör du inte jobbet kan det vara världens sämsta häst. Sedan kanske många som inte känner mig tror att man får mycket gratis. Men folk som känner min pappa vet att han inte ger bort något gratis.
 
Niklas A Svensson, Expressen

Tillbaka