2022-04-25
Finska glädjetårar i Paralympiatravet
STOCKHOLM
Vidöppet på förhand med skyhöga sportsliga förväntningar.
Resultatet blev ett förbluffande sömnpiller.
Finske Elian Web utnyttjade sin startsnabbhet till att vinna Paralympiatravet.
Tränaren Katja Melkko var bokstavligen förstummad efter triumfen.

Elian Web


Conrads Rödluva
 
Första 250 meterna klockades på 1.05,4.
Tiden var tagen på Elian Web som visade snabbaste fötterna i startrusningen och dök till ledningen i Paralympiatravet.
Kort senare visade klockan på 1.18-fart och höll sig så en bra bit in i loppet trots att tio av världens främsta travare stod på startlinjen.
Därmed utmynnade Paralympiatravet i en ren speeduppgörelse och i sådana är ett försprång på en längd och innerspår guld värda när det handlar om hästar i världsklass.
Således var bakomvarande Cyber Lane den ende som kunde bjuda Elian Web strid över Åbytravets korta upplopp, men den finske krigaren gjorde som han alltid gör när han väl kommit först – han vägrade att släppa någon över bron i händerna på Nordens mestvinnande kusk Jorma Kontio.
Tränaren Katja Melkko upplevde sin största framgång i karriären och kunde inte få fram en stavelse när hon fick en mikrofon under hakan kort efter målgång.
Tårarna som rann längs kinderna fick emellertid förklara vad triumfen betydde för finsk travsport i allmänhet och alltmer framgångsrika Melkko i synnerhet.
Segertiden stannade på 1.12,2/2 140 meter autostart, långt ifrån det snabbaste som travades på Åby denna årets första storloppsdag, men prischecken på en miljon kronor var förstås lika stor ändå och med den följde en inbjudan till Elitloppet.

Rödluvan kvitt sina problem
”Stop-and-go”-trav blev det även i dagens näst största lopp, Lovely Godivas lopp för femåriga ston.
Omgångens största favorit Conrads Rödluva fick visserligen hänga i tredjespår första halvvarvet, men därpå släpptes hon välvilligt till front och kunde dämpa tempot efter behag.
Segern blev enkel i tilltalande stil.
- Det var bra. Det var bara andra loppet för säsongen och hon är inte vässad någonting. Man ser att hon inte har någon toppform, hon är lite loj och slapp, men hon vet ju vad jobbet är. Överhuvudtaget känns hästen mycket bättre i år. I travet och i hullet, muskelmassan har ökat när hon kommit ifrån sina korsförlamningsproblem, mös tränare Daniel Redén och fick frågan hur han ser på den fortsatta matchningen för hästen som belönades med 250 000 kronor och därmed snuddar tio miljoner i karriären.
- Vilka lopp det blir vet jag inte. Vi startar på i lite stolopp, om det känns bra kanske vi hugger någon gång i något större.

Nära världsrekordet
Stora lopp, framförallt över lång distans, lär bli likören för Moni Viking framöver. Den norskfödde sjuåringen har gjort succé på Vincennes i vinter och prestationen i Paralympiastayern i debuten för Björn Goop var av det svettigare slaget.
Ensam från 60 meters tillägg kostade han på sig en rejäl tappstart och såg ut att ha en hopplös uppgift redan tre kilometer kvar.
Samtidigt var Erik Adielsson den som vaknade först bland kökuskarna då tempot sänktes till 1.20-fart med nästan ospelade Tyson Dimanche i front och kunde behändigt skicka andrahandsfavoriten Prosperous till front.
Men det spelade ingen roll.
Moni Viking åt upp alla meter och mer därtill när han formligen flög förbi konkurrenterna sista halvvarvet och landade på svettiga 1.12,4/3 200 meter, bara fyra tiondelar från Goops eget världsrekord över distansen med Sauveur satt i Harper Hanovers lopp 2017.

Virvlande spurt
En annan spurt av sällan skådat slag bjöd Bengt Simberg-tränade Wild Love på.
Hästar som sitter som fyra på innerspår vid ingången till upploppet brukar i princip aldrig hinna fram till seger, men Kevin Oscarsson formligen kastade ut sin häst i banan när luckan kom mitt på upploppet, varpå loppets enda sto växlade pojkarna på virvlande manér.
Pappan till stoet heter Love You, ett namn som skulle komma upp fler gånger under dagen…

They Love You Robert Bergh
Resten av V75-omgången handlade nämligen om en tränare och en avelshingst.
Kombinationen Robert Bergh och hästar efter franske Love You var en snackis redan innan Nahar vann Elitloppet 2013.
Det har inte avtagit sedan dess och kanske aldrig varit så tydligt som just denna eftermiddag.
Ivory di Quattro, Indra’s Secret och Vikens High Yield började alla sina karriärer på annat håll, men har kommit till Bergh senaste halvåret och funnit nya växlar.
Alla segrade i stor stil sedan tränaren utnyttjat deras styrka.
- De är lite olika i stilen allihop men någonstans passar det bra med hur jag tränar och tänker med dem. Det är framförallt spänsten. De jobbar inte hårt i steget och äter mycket metrar när de springer, funderade Bergh kring frågan varför just han lyckas så bra med Love You-avkommor och summerade sin dag:
- Det har verkligen gått som tåget. Kul som tusan att alla var så bra.
V75-utdelningen stannade vid 6 226 kronor medan femrättspotten på drygt 39 miljoner flyttas vidare till kommande lördag på Örebrotravet i form av jackpot.

 
Kanal 75

Tillbaka