2023-01-10
Karl-Erik Bender har gått ur tiden
STOCKHOLM
En av svensk travsports mest betydelsefulla och framgångsrikaste hästägare och uppfödare har gått ur tiden.
Karl-Erik ”Stall Palema” Bender gick bort igår och blev 87 år.

Sin första häst köpte Karl-Erik Bender 1960 och stoet Palema Fibber vann 19 lopp på 76 starter och tjänade 61.925 kronor. Att Palema Fibber spelade en stor roll i Karl-Erik Benders liv är det ingen tvekan om – hon är upphov till namnet Stall Palema.

Karl-Erik Bender är för gemene man mest känd för sina takpannor, men det han brann mest för var travsporten. Han har varit enormt framgångsrik som hästägare och uppfödare på båda sidor om Atlanten. Han var också en duktig som amatörkusk med 30 segrar på cirka 100 starter.

Karl-Erik Bender hade näsa för att plocka upp unga tvåbenta talanger. De två mest kända är Roger Grundin och Bo Näslund. Samarbetet med Olle Goop – och senare sonen Björn Goop – var en framgångsrik period med SM- och Åby Stora Pris-vinnaren Knabe. Och ännu större framgångar nåddes tillsammans med Åke Svanstedt.

Under perioden med Olle Goop köpte Karl-Erik Bender tvååriga Haha Arden (e. Florlis) i USA – stoet som skulle bli upphov till en rad stjärnor. Hon var skadad och köptes mest för avel, men det fanns också förhoppningar om att få henne till start. Modern Mirthful var helsyster med Speedster och dessutom hade hon lämnat Hambletonian-vinnaren Flirth.

Två segrar i Stochampionatet
Olle Goop lyckade få Haha Arden till tävlingsbanan och på 28 starter vann hon nio lopp och tjänade 59.350 kronor. Men det var i aveln som hon rönte sina största framgångar. Hennes döttrar Emilie och Kristina Palema vann båda Stochampionatet och en tredje dotter – Rosie Palema – skulle bli mor till storstjärnan Gidde Palema, vilken vann över 27 miljoner och segrade i Elitloppet. Det loppet vann också Torvald Palema, även han uppfödd av Bender. Hela 36 miljonär födde Karl-Erik Bender upp i Sverige!

Ett annat USA-klipp var inköpet av Merrie Annabelle-vinnaren Highland Bridget (e. Super Bowl-Highland Maiden), vilken skulle bli mor till Alf Palema. Han segrade i Hambletonian Stakes och blev senare en avelshingst av stora mått.

Championhingst fem gånger
Fem gånger blev Alf Palema championhingst i Sverige. Det var för övrigt Benders andra vinnare av Hambletonian Stakes. Han var också delägare i Armbro Goal, vilken han köpte in sig i samma vecka som han vann världens mest prestigefyllda löpning.

Karl-Erik Bender hade också delar i de framgångsrikaste avelshingstarna Count’s Pride och Quick Pay – båda utsedda till ”Elithingstar” precis som Alf Palema.

En man med åsikter
Karl-Erik Bender var en man med åsikter och han gillade inte att de människor som styrde travsporten nästan enbart var fixerade av spelet och att hästarna kom i andra hand.

För tegelkungen Karl-Erik Bender sattes alltid hästarna i första rummet oavsett om den industri med takpannor som han drev från huvudkontoret i Edsvära drog in summor i miljardklassen.Tillbaka