Aberdeen
1866-1892
Tillbaka
Aberdeens föddes upp av Captain Isaiah Rynders från Passaic, New Jersey 1866. Han var undan fuxstoet Widow Machree född 1852. Detta sto var en snabb travare och relativt berömd. Hon hade 1961 gått rekordet 2.29 vilket var den snabbaste tiden av American Stars avelsston. Widow Machree var undan ett sto efter Pintlar’s Young Bolivar, ett fullblod, som i sin tur var efter Davidson’s Balivar. Sen senare var en son till Thorton’s Rattler och sonson till Sir Archy.
Det var en betäckning med 
Hambletonian som resulterade i Aberdeen.

Aberdeen började tränas och tävlas då han var tre år gammal, men han startade bara en gång. Varför? Han visade sådan fart att han förbjöds att tävla som fyraåring!

Det var med tungt hjärta som Rynders sålde Aberdeen 1881 för att betala av ens skuld. Köparen hette General W.T Withers och han stallade upp Aberdeen på Fairlawn Farm i Lexington. Aberdeen var vid det här laget ganska elak och det behövdes tre man för att leda hästen. Så småningom tog vänlighet dessa olater detta ur hästen.


Aberdeen  fick 49 travare och 3 passgångare med tävlingsrekord under sin tid i aveln.

33 av hans söner kom att bli avelshingstar som i sin tur gav sammanlagt 103 travare och 33 passgångare.

Antalet tävlingshästar undan hans döttrar var 1903 nästan 40 st. fram till dess hade de gett 42 travare och 9 passgångare.

Den snabbaste av Aberdeens avkommor var Kentucky Union som gick 2.07 ¼. Hans snabbaste sonson var Anzella efter Antrim med rekordet 2.06 ¾.

Onward Silver (2.05 ¼) var dan snabbaste avkomman undan en av hans döttrar; Sylvan Maid, en helsyster till Kentucky Union.

Aberdeeens temperament ärvdes av hans avkommor vilket kan ha orsakat den bristande hingstlinjen efter honom, men trots detta så kom det från hans stolinje en underbar valack vid namn Uhlan (1.58). han gav även Aetna, mormor till Peter Scott.

Aberdeen var den stora avelshingsten på Fairlawn ända fram till juni 1889 då Withers dog. Aberdeen var då 23 år gammal och såldes till Colonel James E. Clay i paris, Kentucky, i vars ägo han kom att stanna till sin död i oktober 1892.

I boken ”The American Trotter” beskrivs Aberdeen:
 ” Aberdeen var en mörkbrun häst med vita framkotor. Han var djupbröstad, kraftig häst, lite klumpig i kroppen, men en lite tunn svans. Han hade en bra och naturlig travare med fint steg, pålitlig och snabb.”


Aberdeen 1866-1892
e: 
Hambletonian
u: Widow Machree
ue: American Star 14
uue: Pintlar’s Young Bolivar