Amerikansk Travare
Källa: Ridsport
HISTORIA
Ideén till att föda upp snabbtravande vagnshästar kom genom improviserade löpningar på gatona i städerna vid mitten av sjuttonhundratalet fram till artonhundratalet. De första amerikanska hästarna som deltog i travlöpningar var från landet men även besläktade med de brittiska norfolk- och lincolntravarna. De kallades för Canadian eller Nagansett Pacers. Hingstar från de koloniala varianterna kom att grunda de beryktade familjerna som exempelvis Copperbottoms och Hyatogas. Men de överträffades snart av morganhästar, t ex berömda hästarna Green Mountain Morgan.  I skapandet av den amerikanska travaren har sedan dessa familjer och champions haft en framträdande roll.

 
Stamfader till rasen är den engelska fullblodshingsten Messenger, född år 1780. Han importerades till USA år 1788. Messenger har direkt eller indirekt genom sina ättlingar fått ett mycket stort inflytande på rasen. En annan häst som bidragit till utvecklingen av rasen är norfolkhingsten Bellfounder, som importerades till USA år 1822 för att undvika för mycket inavel.

Det viktigaste inflytandet på den amerikanska travarens utveckling hade hingsten 
Rydsyck's Hambletonian, Hambletonian 10, som uppträdde år 1849. Rydsyck's Hambletonian var starkt inavlad på Messenger och går tillbaka på honom både på fädernet och mödernet. Hela 90 procent av alla amerikanska travare härstammar från honom. Han har 1.300 föl efter sig och tre av dem har är stam till de fyra nuvarande blodslinjerna:

Happy Medium
 ( Peter the Great-linjen)
(Bingenlinjen)
samt
George Wilkes ( Axworthy- och McKinney-linierna).

Den officiella stamboken upprättades år 1871 och den heter "Standard Bred Sires and Dams".

Den amerikanska travaren benämns "The Standardbred" i sitt hemland. Förr testade ostartade travare för att se om de kunde trava en engelsk mil inom en viss -standard- angiven tid innan de kunde få tillstånd att delta i offentliga löpningar. Denna standard ligger idag på 2 minuter och 22 sekunder.

Även passgångare benämns som standardbred.  I USA arrangeras särskilda löp för passgångare eftersom dessa inte tillåts i travtävlingar.


Exteriör
Färgerna som förekommer är fux, brun, svartbrun, svart och i sällsynta fall finns också skimmel och rödskimmel. Mankhöjden kan vara allt från under ponnymått till ca 165 cm. Den amerikanska travarens huvud är ofta oädelt, något stort och långt. Det har livliga ögon, och tydliga käkar, ibland något konvex nosprofil och långa öron. Halsen är lång, platt och rak. Manken är muskulös men inte speciellt utpräglad med en lång vek rygg. Korset är långt, brett stupande och överbyggt med tydliga, långa sittbensmuskler, idragen buk, stupande bogar med muskelfyllda och i riktig "travarvinkel" till de långa överarmarna. Benen är smäckra med korta skenben och mycket lågt ansatta hasar. Alla fyra benen har ofta långa stupande kotor med välformade hovar och benställningen är oftast kohasig.