Kullen på Arden Homestead 1947
~Florican, Tassel Hanover och Star’s Pride ~
1947 föddes tre hästar i Arden Homesteads stall och de hade en stor inverkan på rasen. En av dessa var Florican, en son till Spud Hanover och Florimel. Båda föräldrarna hade utmärkt sig på banan och hade representerat Arden Homestead i Hambletonian.
De andra stjärnorna som föddes detta år var köpta som åringar. De var Tassel Hanover, en halvsyster till Titan Hanover efter Dean Hanover och hingsten var Star’s Pride.
Fast Star’s Pride var egentligen inte från Arden Homestead utan Harriman och  Lawrence Sheppard från Hanover Shoe Farms. Han var i alla fall tränad av Pownall och nära identifierad med Arden Homestead.

Man hoppades att Tassel Hanover skulle utvecklas till en överlägsen travare, men Gene Pownall minns att stoet inte var med på de planerna:
”Harryman gav upp tanken på att hon skulle bli en travare,” sa Gene då han minns sin brors försök. ”Hon hade en oren trav och Harry försökte allt för att få henne att trava, men Tassel Hanover gick ut på banan som en barbent passgångare.”

Trots att Harriman och Gerry uteslutande tävlade travare hade Gladys Harriman blivit kär i Tassel Hanover. Hon hade tränat stoet, och hennes make bestämde att behålla ”Tassel” för att hon kunde passa barbent och hade både grace och storhet.

Hon var också hans sista passgångaren någonsin tävlad av Arden Homestead Stable.

”Alla passgångare som stallet ägt efter det har varit misstag,” sa Ebby. ”Om en Arden Homestead-häst inte kunde trava så såldes han ganska snart.”

Florican och Star’s Pride visste inget om trav men ändå gick de i några vilda kamper mot Lusty Song 1949 och ’50 för segrar på Grand Circuit. De kunde inte besegra Lusty Song i Hambletonian, men efter att han pensionerats i slutet av 1950 kunde Florican och Star’s Pride glänsa som tävlingshästar.

De sken aldrig starkare än den soliga dagen i södra Illinois 1952. Det året var det bara tre travare – Star’s Pride, Florican och Lusty Songs syster Scotch Rhythm – anmälda till loppet på Du Quoin.
Man funderade först på att ställa in loppet, men Pownall talade om för  banans ämbetsmän att han hoppades kunna slå det gällande tävlingsrekordet för travhingstar på 1.57,3.
Och slog det gjorde dem. Florican vann första heatet på 1.57,2 för Delvin Miller. En timme senare vann Pownall det andra heatet på 1.57,1 med Star’s Pride.
Star’s Pride ställdes i avel på Hanover Shoe Farms där han dominerade travrasen och gav åtta Hambletonianvinnare. Florican spenderade sin avelskarriär på Castelton. Fast hans åstadkommanden inte var likvärdiga Star’s Prides så var han framgångsrik i många årtionden.

Ebby Gerry tror att Florican antagligen var Roland Harrimans favorittravare för att stallet hade tävlat både hans mor och far, vilket gjorde hans åtaganden mer meningsfulla.

”Titan Hanover var också en favorit för att han var så enastående,” la Ebby till.

En annan av Arden Homesteads favorithästar var Sharpshooter, en hingst som slutförde Hambletonian 1958 och som gick till aveln på Gerrys familjestuteri i Lake Delaware, New York. Där blev sonen till Worthy Boy dominerande travavelshingst under de tidiga åren av New York Sire Stakes.

Som avelssto fick Tassel Hanover bara fem föl, alla efter stallkamraterna Florican och Star’s Pride. De tre efter Florican tävlade som travare, medan de två efter Star’s Pride var passgångare.