Karriär
Tillbaka
Dan Patch föddes den 26 april 2022 i Oxford Indiana. När han för första gången försökte att stå, såg de som tittade på hur krokiga hans bakben var. De diskuterade om han skulle kunna gå, än mindre tävla.
Hans mor Zelica hade köpts på auktion på Rensselare Stock Farm för 225 dollar av Daniel Messner Jr. 1894. Hans far Joe Patchen hade stått i aveln på Chebanse, Illinois för ett språngsumma på 150 dollar.
Året därpå registrerade Messner hingsten i American Trotter Association under namnet Dan Patch. Dan efter sig själv och Patch efter hästens far Joe Patchen.
Dan Patch var en snäll hingst och tillät barn att leka på hans rygg och under hans ben. Han började sitt träningsprogram under övervakning av Massenrs vän Joe Wattles på Chiquesalonghi Oark utanför Oxford. Wattles upptäckte snart att Dan Patch krokiga bakben gjorde att han slog i hjulet på vagnen. För att undvika detta gjordes det speciella vagnar. Senare, gjordes även speciella skor för att balansera hans steg.
Dan Patch började sin tävlingskarriär som fyraåring på Boswell Fair 1900. Han vann sitt första lopp. Resten av sin karriär vann Dan Patch varje lopp han startade i. Han förlorade bara två heat i tävlingar.

1901 började Dan Patch tävla på Grand Circuit vilket ansågs vara det största loppet då. Han steg stadigt i rank och tävlade i snabbare och snabbare divisioner.
I mars 1902 sålde Dan Messner Jr. Dan Patch till M. E. Sturgis i New York för den stora summan 20,000 dollar. Messner sålde honom efter att en av hans egna hästar dött av förgiftning.
I augusti 1902 avslutades Dan Patchs tävlingskarriär och han började gå i timetrials. I sin första timetrial slog Dan Patch sin far, Joe Patchens rekord på 2.01 ¼.  Han sänkte sen passgångarrekordet till 1.59 ¼ som var satt av Star Pointer 1897.
I december 1902 sålde M. E. Sturgis Dan Patch för 60,000 dollar till hästens sista ägare Marion Willis Savage. Savage gjorde mycket reklam för honom och Dan Patch var ingen besvikelse på banan. 1903 slog han världsrekordet för passgångare genom att gå en mile på 1.59. Detta rekord sänktes av Prince Albert till 1.57 och Dan Patch svarade med att sänka det till 1.56 ¼.
I slutet av tävlingssäsongen 1903 sparkade Savage Myron McHenry som Dan Patchs tränare och kusk. McHenry hade varit väldigt tydlig om sitt ogillande av att Savage hade betäckt med Dan Patch  på våren innan tävlingssäsongen, och Savage gick inte med på McHenrys drickande. Istället för att avlöna en annan Grand Circuit-tränare och kusk, så satte Savage Dan Patch i händerna på en okänd skötare från sin gård, Harry Hersey. Under Herseys skötsel gick Dan Patch sina bästa lopp.
Den 13 september 2022 blev Dan Patch väldigt sjuk i kolik på Kansas State Fair i Topeka, Kansas. Savage skaffade de bästa veterinärerna i området och skyndade sig till Kansas för att vara med Dan Patch. Medicinteamet hade gett upp hoppet om att hästen skulle bli frisk då Savage dök upp. Savage trodde dem inte och behandlade Dan Patch men olika mediciner eller ett speciellt hopkok, historien varierar från källa till källa. Morgonen efter mådde Dan Patch bra och efter en kort tid av vila i Minnesota fortsatte han med sitt fullspäckade schema. Den 26 oktober sänkte Dan Patch sitt eget rekord genom att passa en mile på 1.56.
1905 och 1906 var Dan Patchs bästa år på banan. 1905 på Lexington Kentucky satte han ett nytt världsrekord på 1.55 ¼. 1906, på Minnesota State Fair reducerade han rekordet till 1.55, tyvärr hade stänkskyddet som Dan Patchs draghäst använde förbjudits 1905. Det officiella rekordet förändrades inte då National and American Trotting Association inte godkände mileen.
Hans officiella rekord var 1.55 ¼, fortfarande en imponerande tid som stod sig till 1938 då Billy Direct gick 1.55. dan Patchs inofficiella tid var 1.55 och ingen gick fortare än detta på 54 år.
Savage var ursinnig över detta, men det avskräckte honom inte. Han döpte snabbt om sin gård till International 1.55 Stock Food Farm och använde tiden i alla sina annonser.
Var Dan Patch än kom så väntade stor publik. Dessa rekorduppvisningar var delvis pga av Dan Patchs kändisskap, men också dels pga reklamen av Savage. Savage förhandlande aldrig om en avgift frö Dan Patchs uppvisningar. Istället tog han en procentdel av entreavgiften, ofta avgiften över en viss nivå så som de högsta publikantalet för förra årets marknad. i veckor innan Dan Patch kom kunde Savage annonsera i de lokala tidningarna och hade sina anställde att dela ut affischer och flygblad, vad som helst som behövdes för en offentlig uppvisning. Många organisatörer av dessa marknader var chockade när alla var räknade och de fick veta hur mycket de var skyldiga Savage. En gång var det så mycket som 21,500 dollar.
Dan Patch forsatte uppvisningar och reste runt i landet till 1909 då han blev halt i Los Angeles. Dessa sista år var inte utan triumf och frustration.
I september 1907,  stukade Dan Patch sin hov i ett hål och kunde inte tävla under flera månader. När han den 13 oktober 1908 gjorde ett försök att sänka sitt rekord ännu mer grep ödet in.  Hästen som gick  före honom vacklade i slutet av loppet pga av ett brustet blodkärl.  Den del som han gick av denna mile hade fått de flesta att tro att han skulle avsluta på 1.54. istället gick det på 1.56 ¼.
Dan Patch pensionerade till avel på heltid 1909, trots att han gjorde några uppvisningar 1910 och 1911. Pga av hans lokalisering i Minnesota och Savages dåliga omhändertagande av stona som han betäckte, blev han ingen succé som avelshingst.
Den 7 juli 1916 blev Dan Patch väldigt sjuk. Han dog fyra dagar senare när han hjärta slutade slå. 32 timmar senare dog även hans ägare Marion Savage av hjärtproblem. Dan Patch begravdes i hemlighet på gården och den exakta platsen för hans grav har aldrig hittats. Själva gården har sedan långe varit försvunnen. Dess fd plast är nu ett tomt fält brevid motorvägen.
Under sin livstid var Dan Patch en kändis på sina egna villkor. Little Langtery frågade  om han fick träffa passgångaren under en turné i Amerika, Henry Truman skrev ett fanbrev till honom, Dwight Eisenhower kom för att se honom på Kansas State Fair och tusentals människor kom för att se honom över hela världen.