Figure
~ grundaren till Morganhästen ~
Tillbaka
Trots att Figure var så liten (150 cm) bevisade han snabbt sig i tävlingar – både i skritt, trav och galopp – och i dragtävlingar. Figure ägda egenskaper som uthållighet, sundhet, starka ben och mycket hjärta. Dessa, och andra karaktärsdrag gav han sedan vidare till sina avkommor. Genom återavel fick vi den hästras som vi idag känner som Morganhästen.
Som fyraåring hyrde Justin Morgan ut Figure till en man vid namn Robert Evans för 15 dollar för att plöja 15 tunnland av skogsmark. Evans behandlande inte Figure bra, han fick dåligt med mat, fick jobba för mycket och fick inget skydd mot väder och vind. Evans, som var lite av en suput, slog vad om att Figure kunde flytta en stor stock 55 fot ( ca 16,5 m). Vadet handlade om en tunna rom.

Den lilla hästen drog med alla sina krafter och kom halva sträckan och stannade sen för att vila. Under tiden klättrade tre av männen som stod och tittade på upp på stocken och red på den resten av biten. Figure lyfte huvudet och med en otrolig styrka och vilja drog han stocken -  och tre personer - till målet. Det var nu som legenden och den lilla hästan med det stora hjärtat började.

Hans kändisskap och popularitet som hingst växte och skulle fortsätta så tills hans död. Justin Morgan dog  av tuberkulos när Figure var fem, omedveten om att hans lilla häst skulle bli grundare till en helt ny ras som skulle döpas efter honom själv.
Figure hade många ägare efter Morgans död, men hans avel fortsatte hela tiden och garanterade överlevnaden av Morganhästen.

Figure dog 1821 då han var 32 år.

1909 grundade en grupp män till minne av Justin Morgan ”Morgan Horse Club” vilken nu är American Morgan Horse Association med 12.000 medlemmar.
Tack vare anteckningar under årets lopp kunde orginalmedlemmarna organisera ett register och spåra sina hästar tillbaka till den grundande hästen Figure (Justin Morgan).

Idag är ca 90.000 Morganhästar registrerade i Registry of American Morgan Horse Association
Justin Morgan och hans häst Figure levde i Vermont där Morgan kom ifrån. Det var en sed att döpa hästen efter dess första ägare oavsett hur många ägare utöver den första som hästen haft. Så Figure döptes alltså om till Justin Morgan, och rasen han grundade kom att kallas Morgan. Justin Morgan – mannen – var en lärare på 1700-talet. Figure gavs till honom som en återbetalning för en skuld.
Trots att man inte visste Figures exakta stam trodde man att han var en fullblodskorsning med den andra parten som ett sto utan ras eller stam men möjligen lite arabblod.
Justin Morgan körde in åringen Figure. Han var född 1789 och var liten som föl  med raggig  päls. 1791 togs han från sin födelseplats i Springfield, Massachusetts av Justin Morgan. Han var en exemplarisk häst. Raka ben, djupa muskler över kors och bog, ett fin huvud, stora uttrycksfulla ögon, små öron och han var väldigt intelligent. Han var en brun häst och hade en tjock, fin man och svans och han hade en fin ren halslinje och ett underbart steg.