Judson’s Hambletonian
Utdrag ur Hamilton Busbeys bok publicerad 1904.
Hem
Mambrino
Judson’s Hambletonian var en brun häst född 1821 efter Bishop’s Hambletonian, undan ett sto efter Well’s Magnum Bonum.
Han var 162 cm hög och det sägs att han kunde trava 2 mil under en timme.

Han dog 1844, 23 år gammal och hans minne lever kvar genom hans son Andru’s Hambletonian, en brun hingst född ca 1840.

Han togs till Muscatine, Iowa, vintern 1855-56 och dog 1858.

Han var 163 cm och fick aldrig den uppskattning han förtjänade i Vermont.

Han var far till det kända travstoet Princess 2.20, 
Flora Temples främsta rival, som efter sin pensionering födde det kändaste avelshingsten Happy Medium 1863. Han var efter Hambletonian och dubblat blod från Messenger.

Mambrino, far till 
Messenger var en grå hingst med imponerande utseende och i England lade han grunden till de finaste vagnshästarna som någonsin fötts upp där.
Han föddes upp av John Atkinson i Scholes, nära Leeds i England 1768. Han var efter Engineer och undan en dotter till Old Cade. Mormor var efter Duke of Bostons grå häst Little John, son till Old Partner.
Han såldes av Mr. Atkinson till Lord Grosvenor och vann sin första tävling på Newmarket 1773. I ett annat lopp på samma bana vann han över Florizel en son till 
Herod, en av sin tids bästa hästar.
Han tävlade till 1779, det året så han gick sönder under Caven Stakes och han pensionerades till aveln.

Bara två av Mambrinos avkommor importerades till det här landet (USA). Den ena var 
Messenger och den andra ett fuxsto; Mambrina, född 1785. Hon var uppfödd av Lord Grosvenor och importerades till South Carolina 1787. Bland hennes avkommor fanns Eliza efter importerade Bellfounder som gav Sir Archy efter Bertrand, far till Gray Eagle vars blod finns i många fina travare.

En av de största tävlingarna under den här tiden gick på Washington Course, Charleston, South Carolina den 23 februari 1826. Loppet var över tremilesheat och det behövdes fyra heat för att utse vinnaren.
Bertrand demonstrerade sin skicklighet genom att vinna över Aratus och Creeping Kate. I Kentucky stod Bertrand högt som avelshingst.
Jag drar uppmärksamheten till hans tävlingskarriär för att läsarna ska få en uppfattning om formen på 
Messengers döttrars avkommor. (Menar han den engelska Mambrino här?)

American Eclipse, son till Miller’s Damsel var inte den enda värdiga representanten för Messenger på galoppbanan. Hörnstenarna hos engelska fullblodsstrukturen är Byerly Turk, Godolphin Arabian och Darley Arabian. HerodMatchem och Eclipse va de tre linjerna som härstammade från dem och mixandet av dessa linjer har gett oss det bästa urvalet inom hästtävlingar.

I aveln för körsporten måste vi hålla reda på linjerna precis som man gör inom aveln för de hästar som tävlar under sadel.

Sir Archy som kallades Godolphin of America har influerat travet kännbart genom sina söner Stockholder och Timoleon, den siste far till
 Boston, far till Lexington.