Matastar
Tillbaka
Då hingstarna Florican och Star’s Pride försåg Arden Homesteads skolelever i årtionden är det inte så överraskande att mång av stallets bästa travare var efter dessa två.
En av dem övertog Star’s Prides plats som sportens snabbaste travare. Hans namn var Matastar och han övertygade om sin snabbhet en dag då han var två år på Pompano.
Då som nu hade unghästarna under träning huvudnummer för att hjälpa till att identifiera dem. En morgon 1960 när Matastar var två år lekte hingsten och kastade med huvudet när han var på väg till banan. Spännet på hans check slog emot nummerskylten och ljudet skrämde honom halvt till döds.

Sonen till Star’s Pride skenade iväg i mer än en kvarts mile innan Pownall lyckades få honom under kontroll. Han ropade på hjälp och det behövdes tre man för att sela av hästen.
Pownall tog efter det bort nummerskylten och lät Matastar träna i anonymitet, han hoppades att hingsten skulle glömma bort olyckan.
Många månader senare efter att Matastar hade skickats norrut, prövade man med nummerbricka igen. En stark vind ven då den slog mot brickan. Alla hemska minnen kom tillbaka och Matastar skenade i  en och en halv mile innan han kunde kontrolleras igen.
Pownalls bror Gene var där och minns händelsen väl:
”Harry var vit som snö när han kom av banan,” minns han. ”Han hade en lång check på Matastar, men jag hade sagt till Harry att om han inte satte en annan check på den jäveln så skulle hingsten ge honom en hjärtattack.
Jag visste att Mataster skulle kunna skena igen och jag visste att Harry inte skulle kunna hålla honom.”


Problemet med huvudbrickan löstes när Pownall gick till en järnhandel och köpte nummer som man använder till hus. Han fick tillstånd att använda dessa satta på sidan av Matastars huvudlag och på det sättet vann han Dexter Cup, kom trea i Hambletonian och tjänade 200.000 dollar.

Pownall visste att Matastars snabbhet var svår att kontrollera i lopp och trodde att den kanske måste visas i ett timetrial. På hösten 1962 förbluffade Matastar världen genom att trava 1.55,4 och slå sin far och bli rasens snabbaste travhingst.
”Harry tog av körskorna och hade gympaskor,” sa Gene ”Han tog av Matastar huvudlag. Han tog av alla hästens skor. Han bar bara en silkeshatt istället för sin hjälm. Han tog plånboken och näsduken ur fickorna och dynan av sulkyn. Han tog av allt utom kläderna.”

Men han lyckades inte för det. En vecka efter hans första timetrial gick Mataster en mile på 1.55,4. Han försökte igen tre dagar senare och den här gången på 1.56,1.
Det sades att Matastar skulle försöka ett år till med att slå Greyhound rekord, men han lyckades aldrig.
Året efter blev han etta bland hingstar.

1963 vann Floricans treåringsson Floris första heatet i Hambletonian genom att komma före Speedy Scot med ett världsrekord på 1.57,3. När Floris korsade mållinjen blev han den 10:nde travhingsten med ett rekord på 1.58 eller bättre. Ofattbart hade Harry Pownall tränat fem av dem: Matastar, Star’s Pride. Florican, Floris och Titan Hanover.