Messenger
Utdrag ur Hamilton Busbeys bok publicerad 1904.
Tillbaka Index
Stamtavla
Messenger var en grå häst på 163 cm och något grov för att vara ett fullblod. Han föddes 1780, uppfödd i England av John Pratt. Han var efter Mambrino som var son till Engineer som i sin tur var son till Sampson som var efter Blaze. Hans mor var efter Turf och hans mormor Sister To Figurante var efter Regulus. (…)
Genom sin far Mambrino härstammar han direkt ifrån Flying Childers och Godolphin Arabian. Stamfäderna till de framgångsrika galopphästarna i England var också hans stamfäder.

Han importerades till Amerika för att förbättra galopphästen i det landet, och han kom till Philadelphia 1780.
I England hade han vunnit åtta av tretton tävlingar, men på andra sidan Atlanten startade han aldrig.

I två säsonger stod han som avelshingst nära Bristol, Pennsylvania för att sedan köpas av Henry Astor och togs till Long Island. Två år senare tog Cornelius W. Van Ranst och han kom att spendera sina dagar i New York och New Jersey.

Han dog av kolik på på Oyster Bay, Long Island den 28 januari 1808, 28 år gammal, och en salut från musketörer sköts över hans grav.

Den kändaste dottern han lämnade efter sig var Miller’s Damsel, född 1802. Hon var uppfödd av William Constable i New York och ägdes av General Nathaniel Coles, Dolores, Long Island. Hennes mor var ett importerat engelskt sto efter 
Pot-8-Os, son till den kände (English) Eclipse.
Hon tävlade bra.
Hennes första föl 1814 var en fux; 
American Eclipse efter Duroc som i sin tur var efter (imp.) Diomed (e: Florizel ee: Herod).
American Eclipse var överlägsen alla andra inom Amerikas galopp. Fyramilesheats-tävlingen för 20.000 dollar, nord mor syd, gick på Union Course, Long Island den 27 maj 1823 och vanns av American Eclipse före Henry. De många åskådarna var överlyckliga över att få tillbaka sina hem.

Kändast bland 
American Eclipses söner och döttrar var Ariel, Lance, Black Maria, Shark, Medoc, Monmouth Eclipse och Gano.
Potomac efter Figurestoet, och Bright Phoebus, undan en dotter till 
Pot-8-Os, var två av Messengers söner som man hade höga förväntningar på på banan.
Eftersom det på den tiden gjordes försök att dölja Messengers stam har jag gett fakta från den Engelska och Amerikanska stamboken för att hjälpa den vanliga läsaren.
Arvet från Pennsylvania försvann, snart efter att Messengers ankomst kom lager som förbjöd tävlingar och vadslagning och detta räddade fullblodsmarknaden. Antagligen var detta tur för Messengers kändisskap som grundare till körhästen.
Sto av olika grad betäcktes av honom och resultatet gav bevis på att det var han som var den kontrollerande faktorn.
Förbättringen av vägarna stimulerade körningen och travarna växte i popularitet.