Sugarcane Hanover
~ En Ädlare Modell ~
Av Niclas Fjellström, 6 September, 1999
 
Vad skapar en Elithingst egentligen? I efterhand kan vi alltid försöka analysera vilka faktorer som ligger bakom - i förväg är det mycket svårare, givetvis. Någon har myntat begreppet att "klass aldrig uppstår ur intet". Man kan inte förvänta högklassiga prestationer hos avkommor till avelsindivider som själva inte visat "hög klass". Hos varje Elithingst finns något unikt, något som skiljer ut dem från mängden. Vad är det unika hos Sugarcane Hanover?


Om Sugarcane Hanover kan man säga att han visat en nästan unik speedförmåga, demonstrerat vid ett par tillfällen, som för alltid fastnat på näthinnan. Jag tänker på Sugarcane's enorma uppvisning i Olympiatravet 1988 och hans avslutning i "Århundradets Lopp", March of Dimes, där han besegrade Ourasi, Mack Lobell och Napoletano med flera. Kan man göra världsstjärnor till statister, ja, då är man unik. Är Sugarcane unik på andra sätt? Har han helt särklassig härstamning? Nej, det kan man inte säga. Men Sugarcane är lite unik som son till Florida Pro genom att inte vara det minsta typisk för dennes förärvning, varken exteriört eller på andra sätt.
Sugarcane har ett självsäkert, tryggt och stabilt psyke. Även om han inte är något unikum på den punkten, bidrar det säkert till helhetsbilden. Stuterichefen på Erikssund, Ceve Linde, erinrar sig en episod från hingstpremieringen i Tyskland för några år sedan.

- Vi skulle visa Sugercane bland en mängd andra hingstar, som på olika sätt bråkade, skrek och var allmänt stökiga. Mitt i den röran visade vår 12-åriga dotter upp Sugarcane, som var lugn som en filbunke och som lydde minsta vink från en liten flicka. Detta imponerade tydligen oerhört på publik och bedömare, och vi fick ett särskilt pris för uppvisningen. Typiskt Sugarcane!

Inte överdrivet tidig
Vi är redan inne på Sugarcane Hanover's tävlingskarriär, fast vi börjat från slutet... Sugarcane startade som 2-, 3- och 4-åring i USA. När Sugarcane började sitt 2-årstävlande var han knappast färdig att möta de bästa. I de fem första starterna mötte han bra hästar i årgången och var som bäst fyra i två av loppen. I mitten av augusti märktes en klar förbättring när han först vann inom Pennsylvania Sire Stakes och en vecka senare, när han vann ett heat av Horseman Futurity och slog två av de bästa i årgången, Royal Prestige och Express Ride. I finalen kunde Sugarcane inte stå emot dessa två, och slutade trea, men noterade sitt tvåårsrekord 1.12,7.

En av de bästa 3-åringarna i kullen

Sugarcane Hanover var alltså inte extremt tidig, vilket i viss mån också gällde hans fader Florida Pro. Men precis som pappan kom Sugarcane ut till treårstävlandet som en fullfjädrad årgångsstjärna. Hans största segrar var Breeders' Crown (före Britelite Lobell och Royal Prestige) och Kentucky Futurity (före Victorious Tail och Royal Prestige). Han segrade också i Shamrock Stakes och försök till Founders Gold Cup. Han var tvåa i Colonial Trot och Matron Stakes. Treårstävlandet inbringade 630.000 dollar, Sugarcane tog på sina 16 starter detta år åtta segrar, två andra- och två tredjepris. Vinnartiden i Kentucky Futurity, 1.11,7, är hans 3-årsrekord.

Fyraårstävlandet blev ett långt segertåg, Sugarcane vann i 9 av 15 starter och tjänade detta år "bara" 250.000 dollar. (Den ekonomiska tyngdpunkten ligger i 3-årstävlandet.) Bland de främsta segrarna som 4-åring räknas Breeders' Crown, Nat Ray Trot, World Cup Trot och Van Lennep Invitational. Rekordet 1.11,2 noterade han som vinnare. Sugarcane Hanover utsågs till Årets Äldre Travare och ägaren/uppfödaren Hanover Shoe Farm övertalades att sälja. Vem kan motstå 2 miljoner dollar?

Blev norrman som 5-åring
Efter 4-årssäsongen såldes Sugarcane Hanover till norska hästägare och tävlade 5-årssäsongen med Gunnar Eggen som tränare och körsven. Denna säsong började och slutade med de två lopp som nämndes i ingressen - Olympiatravet på Åby och March Of Dimes i USA. Segern i Olympiatravet 1988 gav många svenska travvänner ett minne för livet. Än idag känns det osannolikt att en häst kunde utklassa kvalificerat motstånd på det vis Sugarcane gjorde. Bland huvudmotståndarna fanns i alla fall Callit, som blev världsmästare året innan, och Jet Ribb, som vann Åby Stora Pris 1987 och Olympiatravet 1990. Det har myntats två begrepp efter Sugarcane's prestation i Olympiatravet. Det är idag vedertaget att "göra en Sugarcan'are" när en häst på en långsida springer ifrån sina medtävlare. Håkan "Lillis" Olsson, som kommenterade loppet, uttryckte skeendet lite ironiskt med att "Den Svenska Modellen dog i sista sväng". I de sju följande starterna segrade Sugarcane i sex och slutade tvåa den sjunde. Detta var inget lopp vilket som helst - det var Elitloppets final... Sugarcane vann sitt försök som stor favorit, men var i fina-len chanslös mot Mack Lobell, som denna dag var helt outstanding. (Här har vi ytterligare en unik hingst med unik förmåga... Även Mack Lobell har som bekant införlivats i skaran av Elithingstar).

I Elitloppet var Sugarcane trots allt inte helt till sin fördel. I finalen märktes tydligt att han hade bekymmer med sina hovar. Vid denna tidpunkt lär ett köpekontrakt till Erikssunds Säteri varit underskrivet - och det spekulerades en del om kontraktet skulle fullföljas eller inte. Före Elitloppet hade Sugarcane varit obeveklig i Oslo Grand Prix (1.12,5a/2.100 m - tangerat världsre-kord) och i juli månad verkade han helt återställd när han vann Jarlsbergs Grand Prix. Han segrade som storfavorit i C. Th. Ericssons Memorial i oktober på 1.14,9a/2.640 m. Sin näst sista start gjorde Sugarcane början av november, då han på Bjerke vann Norska Olympiatravet. Detta var en perfekt genomkörare inför det av många titulerade "Århundradets Lopp", March Of Dimes. Här möttes världens bästa hästar: Ourasi, Mack Lobell, Sugarcane Hanover, Napoletano, med flera. Mack Lobell verkade ha segern i sin hand, när Ourasi och den franska styrkan tog över strax före mål. När Ourasi's seger i princip var klar dök Sugarcane Hanover upp med en spurt som ställde alla schack-matt. Ett fantastiskt lopp - och en otrolig prestation av en unik häst!

Florida Pro - en formidabel tävlingshäst

Sugarcane's fader Florida Pro var en anslående syn på banan; en stor (164 cm), mäktig, svart hingst som endast en gång i karriären var sämre än trea. Han kallades i USA för 'The Big Black" - Den Store Svarte. 26 starter som 2- och 3-åring resulterade i 17 segrar, 5 andra- och 3 tredjeplatser. Som 2-åring gjorde Florida Pro 13 starter (9-3-1), men ansågs fortfarande ganska valpig och var ännu allt för osnabb bakom bilen för att få speciellt gynnsamma lopp. Men han vann många segrar trots detta och skaffade sig gott rykte för sin förmåga att avgöra loppen trots utvändiga löpningar. Han vann sina fem sista starter som 2-åring i stor stil och besegrade sin huvudkonkurrent, Speedy Somolli, i tre av dem. Som 3-åring kom Florida Pro ut som en färdigutvecklad tävlingstravare. Han började 3-årssäsongen som han avslutat 2-årstävlandet - han vann sina sex första starter, bl. a. Beacon Course Trot före Count's Pride och Speedy Somolli. I detta lopp verkade en startgalopp sätta en käpp i hjulet för favoriten Florida Pro. Han låg långt bak i fältet så sent som 400 meter kvar, men en formidabel spurt lade konkurrenterna på rygg och segern blev lätt!

Denna egenskap hos Florida Pro kan vara värd att notera, eftersom han i sin förärvning inte direkt präglat sina avkommor med hjältemod. Detta är Florida Pro's akilleshäl som förärvare - en del av avkommorna har stridsmoral, hos andra är den sämre. Några av de löpningar Florida Pro förlorade (Founders Gold Cup och Dexter Cup), berodde på galoppinslag, men i Zweig Memorial var Count's Pride obeveklig i en enorm upploppsduell. I första heatet av Hambletonian Stakes var Florida Pro trea i första försöket efter en grov störning från Brisco Hanover, och flyttades upp en placering på grund av detta. Speedy Somolli vann på nya världsrekordet 1.11,5. I andra heatet segrade Florida Pro på samma tid, han slog Speedy Somolli med en nos efter att återigen visat prov på stor kampvilja. I finalen blev Florida Pro knapp favorit, men ett instängt läge och vida spår i sista kurvan blev för mycket. Speedy Somolli vann loppet som alla vill vinna, Florida Pro blev trea. Men i sitt livs sista start i The Colonial Trot satsade hans tränare George Sholty på en offensivare taktik och gick ganska omgående till ledningen, där Florida Pro bet ifrån sig bra och vann på nytt världsrekord för 1.000-meterbana. Doublemint blev tvåa och Speedy Somolli trea. Efter detta gick Florida Pro till avel på Hanover Shoe Farms.

Välkänt, stabilt möderne

Florida Pro's möderne håller utmärkt klass och har flera beröringspunkter med Sverige. Modern Promissory är syster till Passing Speed - vilken är mor till Elitloppsvinnaren Keystone Pioneer, avelshingsten Keystone Pat-riot, m. fl. En annan syster, Panama, är mor till den svenske avelshingsten Super Play, som trots få och små årgångar fått fram Scandal Play och Petit Aubiose. Promissory har också lämnat den i svensk avel verksamme Florida Sun (helbror till Florida Pro), vilken ej varit speciellt lyckosam som avelshingst. Florida Pro's morfader Dartmouth stod som bekant ett antal år i svensk avel med varierande framgångar och kombinationen Arnie Almahurst/Dartmouth har vi stött på form av hingsten Arnie's Aim. Florida Pro's fader Arnie Almahurst har vi lärt känna som en utomordentlig morfader (till exempelvis Express Ride och Super Arnie) -döttrarna till honom har blivit en oskattbar tillgång som avelsston. På hingstsidan lever han främst vidare genom Florida Pro och Arndon -vilka genom sina bästa söner, Sugarcane Hanover och Pine Chip håller denna gren från Speedy Scot/ Speedster vid gott liv. Ytterligare två Arnie Almahurst-söner har prövats aveln; Diamond Exchange och Power Seat, men man kan inte säga att de förvaltat sina chanser särskilt bra.

Från Sugarcane Hanover's modersstam kommer en handfull hingstar som har anknytning till svensk avel: Dartmouth, Spike Hanover, Sugarbowl Hanover, Savas Hanover och Armbro Kissed.

Florida Pro's avelskarriär - Ett upp och ett i minne...

Florida Pro verkade på Hanover Shoe Farms mellan 1979-1987. Han fick verkligen möjligheter med både kvalitet och kvantitet på stomaterialet. Det fanns säkert en avsiktlig matchning av Super Bowl-döttrar till honom. Väl medvetna om den hetta och framåtanda som finns i Arnie Almahurst (speciellt i kombination med Dartmouth), försökte man dämpa detta med Super Bowl-blod. I efterhand har vi ju sett detta fungera bra åt andra hållet, dvs Super Bowl till Arnie Almahurst-ston (nämnda Express Ride, Super Arnie m. fl.). Denna tanke blev rätt i verkligheten. Man skall inte tala om Golden Cross i tid och otid, men Florida Pro har fungerat mycket bra i denna konstellation. Nämnde Arndon är dessutom en produkt av Arnie Almahurst och ett Super Bowl-sto. De bästa Florida Pro-avkommorna har alltså Super Bowl-döttrar som mödrar. Sugarcane Hanover 1.11,2/$1.706.465 är den bäste, Hollyhurst 1.13,2/$1.643.543 (vinnare av bl. a. Lotterilöpningen och över 1 milj. dollar i Europa) och Huggie Hanover (3)1.11,5/ $600.000 (vinnare av Kentucky Futurity, Colonial Trot och Zweig Memorial) är andra exempel på denna kombination. Huggie Hanover importerades till Sverige för avel, men visade sig tyvärr vara helt steril och exporterades sedermera till Malta. Danske avelshingsten Shane T Hanover företrädde samma mix, liksom svenske förärvaren Buck Newton. Andra söner till Florida Pro som verkar/verkat i svensk avel är Biscayne Hanover, Excel Hanover, Gunslinger Spur, Laser Almahurst, Progress Value och Savas Hanover.

Av Florida Pro's femtio snabbaste avkommor är drygt tjugo fallna efter Super BowI-märrar. Av hans femtio vinstrikaste ättlingar har exakt hälften Super Bowl som morfader. Florida Pro-döttrar har använts med gott resultat till Speedy Crown och Speedy Somolli. Speedy Somolli's bästa dotter i USA, Cayster 1.11,5/$764.187, har Florida Pro-mamma liksom Speedy Crown-hästarna Giant Hit 1.11,1/$646.650 och Kerry's Crown 1.11,6/$400.000. Bästa hästen efter ett Florida Pro-sto i Skandinavien torde vara den danske världsrekordhållaren Rudolf Le Ann 1.12,2/4,3 mkr (e. Speedy Crown-sonen Why Not).

Sista åren i Europa
Florida Pro importerades våren 1988 till Sverige av KGB och tjänstgjorde här tre år, innan han flyttades till Italien. I Sverige lämnade han bl. a. Grand Prix de l'UET-vinnaren Progress Value 1.12,5a/3,2 milj. kr (avelsgodkänd), Fire Pro 1.12,8a/1,3 milj. kr och de utmärkta stona Florida Fly (3) 1.14,Oa/1,4 milj. kr och Olympia L. I.13,7a/1,1 milj. kr. Han har ett drygt 60-tal ston i svensk avel. Att sammanfatta Florida Pro's avelskarriär är mycket svårt, bl. a. för den ojämna förärvning han trots allt står för. Många av hans avkommor är av fin typ och har flott aktion - på minussidan finns bristande stridsmoral hos en del. Från USA hördes ganska tidigt synpunkter som gick ut på att allt hade varit bra om Florida Pro's avkommor gick lika bra sista kvartsmilen som de gick den första... Detta är under alla omständigheter ingen egenskap som Florida Pro själv demonstrerade, och hans bästa kvalitéer har kommit fram i en hel del avkommor, Det är lätt att glömma det bästa hos en förärvare som är "både och", och enbart kritisera det som inte är bra.

Sugarcane Hanover's möderne - Bra men inte bäst...

Sugarcane's möderne håller god klass, men i jämförelse med flera av hans kollegor i "Elithingst-klubben" kan man inte beteckna det som allra högsta klass. Modern Sugar Hanover var ostartad, men fick genom Sugarcane, som var andra fölet, en drömstart i aveln. Första fölet - också ostarade Sunkissed - är helsyster till Sugarcane Hanover. Hon har i avelsboxen presterat så bra avkommor som Valley Everglades 1.13,1/$125.564 (e. Speedy Somolli), som bl. a. vunnit försöksheat till Peter Haughton Memorial, och avelshingsten Armbro Kissed 1.12,7/$215.365. Denne har verkat i kanadensisk avel, där han gjort mycket väl ifrån sig. 1999 står Armbro Kissed till avelstjänst på Brättefors Stuteri. Mormodern Surrey Hanover har på 16 föl lämnat 9 vinnare, bland dem fem avelshingstar! Två av dem, Savas Hanover och Sugarbowl Hanover är avelsgodkända i Sverige. Savas Hanover travade redan som 3-åring *1.14,6 voltstart (!), ett rekord som han förbättrade till *1.14,1 1990 (svenskt rekord) och *1.13,0 (volt) som 8-åring 1993, även det svenskt rekord för utländska hingstar. Sugarbowl Hanover verkade bara ett år i svensk avel (1980). I denna kull fanns t. ex. Scooter 1.13,8a/770.570:-, Ulan Håleryd 1.15,la/696.710:-, Sugar Charlie 1.15,3aM/525.215:- och - inte minst - Elitstoet Princess Bowl. Hon är mor till Krama Käll *1 12 laM/54 milj. kr, Iata Käll *1.140a/29 milj. kr, Majann Käll 1.12,8a/730.000:- och Leva Käll 1.15,3aM/767.000:-, en svårslagen kvartett systrar. Av Surrey Hanover's övriga söner har Surge Hanover verkat med viss framgång som avelshingst i Kanada och Holland. Surgy Hanover har varit placerad i Danmark och återfinns då och då som morfader till en del mycket bra hästar, t. ex. norske topptravaren Shan Rags * 1. 10,7a (tangerat världsrekord)/6,5 milj. kr, vilken tragiskt avled efter ett segerlopp som 12-åring 1999. En helsyster till Sugarbowl Hanover, Sunbeam Hanover, har varit lyckosam i aveln och bl. a. lämnat Merrie Annabelle-vinnaren Rae (2)1.13,6/ $378.859 och avelsstoet Must B Heavenly - mor till toppstoet Must Be Victory (e. Valley Victory) (3)1. 10,5a/$454.741, segrade bland annat i Hambletonian Oaks.

Välkända svenska hingstar härstammar från Sorceress

Sugarcane Hanover's mormorsmor Sidra Hanover har visserligen lämnat 8 vinnare på sina 10 föl, men har inte lämnat några större spår efter sig, om vi undantar Sugarcane's mormoder Surrey Hanover. Men Sidra är syster till Hambletonian-vinnaren Demon Hanover (misslyckad som avelshingst), dennes helbroder Spike Hanover (som stod 1968-1980 som avelshingst på Håleryd) och stoet Lura Hanover, som lämnat de båda världsrekordhållarna Orbiter och Dartmouth. Dartmouth blev aldrig någon succéhingst i Sverige, men på toppen av hans ojämna produktion ligger världsstjärnan Dartster F och Derbyvinnaren Rex Håleryd. Spike Hanover lämnade ofta en ädel, nästan arabliknande typ av avkommor, men via sin fader Dean Hanover förde han med sig anlag för muskelproblem, oftast uttryckt i form av korsförlamningar. Av detta skäl gjorde Spike Hanover's avkommor få starter per individ.
Morfadern Super Bowl - något i skymundan?
Morfadern Super Bowl är ju som fadershingst jämförbar med Speedy Crown, men den senare har högre anseende som morfader. Att Speedy Crown är så enastående som morfader har möjligen skymt det faktum att Super Bowl också fungerat mycket bra även i den rollen. Låt oss bara räkna upp hästar som Peace Corps 1.10,1/4,9 milj. dollar, Hambletonian-vinnaren Harmonious 1.10,5 och Arndon 1.10,9. Eller stona Armbro Fling (1,3 milj. dollar) och Gleam (Hambletonian Oaks). I Sverige finns Super Bowl som morfader till två av landets bästa förärvare, Alf Palema och Sugarcane Hanover, liksom till de nya avelshingstarna Giant Chill och Smasher samt topphästar som franske Elitloppsvinnaren Cocktail Jet, Foot Bowl, Frisky Frazer, Lemoyne Square, Fiona San och Idéal du Suéde.

Sugarcane Hanover's förärvning

Sugarcane har nu sex årgångar startbar ålder, och står egentligen mitt uppe i avelskarriären. Vi
betar av kull för kull och redovisar de svenskfödda avkommor i de fyra första kullarna som tjänat över en halv miljon vardera, för resterande kullar (födda 1994-1996) de sex bästa, oavsett hur mycket de tjänat.
Alla uppgifter per 6/5 1999.

Födda 1990
Grazing Lady 1.15,8M, *1 12 la/2.170.920:~ s.u. Lady Zoot e. Zoot Suit
Skogans Jackpot 1.16,1L, 1.16,0a/2.065.700:-vu. Skogsbotösen e. Utah IX
Sugar Power 1.13,5M, *1.12,2a/1.908.545:~ su. Chamade Sund e. Songcan
Harlekin Sund 1.14,7M, 1.12,7a/1.087.000:-hu. Noble Crown (US) e. Speedy Crown
Gingercane Brodda *1.14,0 1.13,4a/814.878:-su. Gloria Brodda e. Pershing
Hurricane Sund *1.16,4M 1.13,8a/717.806:- h.u. Exotic (US) e. Nevele Pride
Hertig Sund 1.14,7, 1.13,6a/632.599:-vu. Vola e. Smokey Hanover
Prince Donell 1.15,1, 1.14,0a/621.550:-vu. Donella Ego e. Ego Hanover

Debutkullen består av 83 hästar, varav 59 startat (71%). Tillsammans har de tjänat 16,4 milj, kronor. I kullen, som hade det lite "trögt" i portgången, finns toppstoet Grazing Lady (som tjänat fina pengar på Rikstoton och i Italien, vann försök till Mitsubishi Motors Cup och blev tvåa i finalen), den utpräglade stayern Skogans Jackpot och den i Italien framgångsrika märren Sugar Power. Hon kvalade in till Oaksfinalen i Sverige, dit också Happy Sund kvalificerade sig. Hertig Sund blev fyra i Kungapokalen, sexa i SprinterMästaren och kvalade in till finalen i Svenskt Travkriterium. I kullen finns också de båda norskfödda miljonärerna Sugar Boy 1.13,1a/1,2 milj. NOK och Sugar Ray 1.12,6a/1,1 milj. NOK och i Finland föddes en enda avkomma; Wiseguy 1.13,9a/609.460 FM.

Födda 1991

Good As Gold 1.14,3M, 1.11,3a/5.596.872:-hu. Theiza (US) e. Texas
Imposant Sund *1.17,OM *1.12,2a/2 164 360:~ hu. Mc Cann (US) e. Speedy Scot
Twigs Darwin 1.16,8M, 1.12,9a/1.560.500:- v.u. Belinda Newport e. Newport Hanover
Ideal Sund 1.15,2, 1.13,la/1.549.597:- h.u. Heaven Can Wait e. Idéal du Gazeau
Horsefeeder Sund *1.15,3L, 1.14,6aM/1.340.935:-hu. Chanson Sund e. Songcan
Itaka Sund 1.16,8M, 1.15,5aM/1.339.000:-su. Pejla Sund e. Oscar R.L
Indus Sund 1.15,7, 1.15,6aM/1.146.012:- h.u. Waltz Queen (US) e. Speedy Crown
Sugar Queen 1.17,4, 1.14,8a/1.106.280:-su. Jolly Queen e. Speedy Min
Kejsar Agustus 1.15,3M, 1.13,7a/1.051.050:-hu. Tina cupido e. Bonefish
Lady Essie 1.18,1M, 1.14,la/880.435:-su. Winda Essie e. Rodney Key
Igor Sund *1.16,6 1.15,la/841.783:- v.u. Vilja Sund e. Pershing
Anna Safir 1.16,0, 1.14,5a/660.955:- s.u. Custom Tailored (US) e. Bonefish
Impish Sund 1.14,6, *1.14,3a/571.440:- s.u. Sunbright (US) e. Nevele Diamond
Mr Sugarcane *1.16,OM, 1.14,6a/507.550:- v.u. Mariett e. Dartmouth
Desideria 1.16,2M, *1.14,9a/506.176:- s.u. Vindy Pay e. Quick Pay

Med kullen född 1991 blommade Sugarcane's avelsförmåga ut för fullt. Kullen innehåller nämligen två derbyvinnare; svenske Good As Gold och norske B. Gent L. (4) 1.13,la/2 milj. NOK. B. Gent L. var också tvåa i norskt Kriterium och trea i svenska BC-finalen för 3-åriga hingstar. Good As Gold, som givetvis är avelsgodkänd, har en lång meritlista där, utöver derbysegern, vinsten i Treklövern och fem Gulddivisionssegrar väger tungt, liksom andraplatserna i SprinterMästaren och Grand Prix de l'UET, m.m. I kullen, som innehåller nio (!) svenskfödda miljonärer, kan klassiska meriter noteras för Itaka Sund (vann Drottning Silvias Pokal och var favorit i StoChampionatet, där hon tyvärr galopperade. Hon vann Oakskval och BC-semifinal) och Ideal Sund, som vann Stora Treåringspriset, Kriteriekval och Derbykval, blev trea i SprinterMästaren och var nästfavorit Konung Gustaf V:s Pokal, där han felade bort sig. Imposant Sund blev femma i Derbyt men segrade i BC-finalen (4-åriga hingstar) och i S:t Leger. Både Ideal Sund och Imposant Sund är avelsgodkända. Indus Sund deltog bl. a. i Uppfödningslöpning och Sugar Free kvalade in till Drottning Silvias Pokal. Twigs Darwin kvalade in till 4-årshingstarnas BC-final. Totalt har denna kull, som är Sugarcane's främsta, tjänat 28,2 milj. kr. Av 94 födda avk. har faktiskt 81 startat, vilket ger startprocenten 86%.

Födda 1992
Jippie Sund 1.14,6, 1.14,la/1.435.050:-su. Heaven Can Wait e. Idéal du Gazeau
Demeter Ikeline 1.16,6, * 1.14,Oa/1.343.555:- s.u. Glorilyn Hanover (US) e. Super Bowl
Magic Zodiac 1.15,OM, 1.14,3aM/1.298.200:- v.u. .Armbro Frilly (US) e. Jazz Cosmos
Jalusie Sund 1.14,2, 1.14,6aM/1.202.382:- s.u. Chantal Sund e. Songcan
Mille Iron *1.15,OM, 1.13,Oa/1.082.300:- h.u. Mill Rift (US) e. Speedy Crown
Front Valne 1.15,5M, 1.14,4aM/963.346:- h.u. Norinda Hanover (US) e. Super Bowl
Jockey Sund 1.14,5, 1.14,5a/830.OOO:- h.u. Exotic Lobell (US) e. Speedy Crown
Jet Sund *1.14,9, *1.13,2a/732.734:- v.u. Noblessa Sund e. Noble Action
Sugar Fly *1.16,OM, * 1.14,8a/640.600:- v.u. Bonniefly e. Speedy Fly
Tough Times 1.16,0, 1.14,6a/598.300:- s.u. Shamrock Lobell (US) e. Speedy Crown
Jingle Sund 1.17,2L, *1.14,3a/591.35O: s.u. Quickbell e. Quick Pay
Caravelle 1.15,7M, 1.14,9a/540.500:-su. Cornela Lee e. Colonel Rodney
Sweet'n Fast 1.16,0, 1.14,8a/517.885:- s.u. Hazel Pride e. Count's Pride

Kullen född 1992 kan visserligen inte mäta sig med den föregående, men är i jämförelse med andra hingstars, mycket bra. Hur många hingstar presterar fem miljonärer i en årgång på 70 startade? Startprocenten är hög (82%) och totala prissumman är nästan exakt 19 miljoner kr. Inkomstligan toppas av Jippie Sund (helsyster till nämnde Ideal Sund). Hon vann StoSM 1998 och kvalade in till DerbyStoet. Mille Iron var favorit i Stora Treåringspriset, där han blev fyra. Han vann S:t Leger och blev tvåa i BC-ftnalen för 4-åriga hingstar, dit Magic Zodiak också kvalat in. Han deltog också i Kriteriet. Jingle Sund galopperade bort sig som favorit i Stora Treåringsprisets Stofinal, där Jenka Sund blev tvåa. Jingle revanscherade sig i StoSprintern, där hon blev tvåa, och Oaksfinalen, där hon slutade fyra. Jungfru Sund deltog också i Svensk TravOaks. Sweet'n Fast blev 6:a i BC-finalen för 4-åriga ston. I Norge finns en riktigt bra kvartett Sugarcane-avkommor: Sugarvision 1.13,2a/1 ,2 milj. NOK, Reel Sugar Bowl 1.13,8a/676.032 NOK, Second To None 1.14,8a/480.000 NOK och Sugar Cup 1.13,7a/437.900 NOK.

Födda 1993

Kramer Boy *1.10,la/14.43l.899: h.u. Traffic Jam e. Speedy Crown
Nobel Nalan 1.15,6M, 1.13,7a/1.039.OOO:- h.u. Alma Nalan e. Ego Hanover
Oden Mic 1.14.8. 1.12,9a/1.003.5l6:- h.u. Gloria Mic e. Quick Pay
Karolin Sund *1 14 8M, 1.15,0aM/930.500:- s.u. Chantal Sund e. Songcan
Kejsare Sund 1.15,7M, *1.13,3a/809.500:-hu. Franceska Star e. Tibur
Kronprinsessa Sund 1.14,8, 1.14,4a/583.629:- s.u. Noblessa Sund e. Noble Action
Årgången som är född 1993 har tillsammans vunnit över 25 milj. kr., men drygt 14 miljoner av dessa har intjänats av Kramer Boy, Sugarcane Hanover's i särklass framgångsrikaste avkomma. Han är också en av Sveriges vinstrikaste travare genom tiderna, bara några tusenlappar efter Huxtable Hornline som ligger på femte plats. Kramer Boy's meritlista är givetvis mycket lång. Han har i Sverige klassiska framgångar i form av segrar i SprinterMästaren och BC-final (4-årshingstar), samt andraplats i Kriteriet, där han var storfavorit. Utomlands är hans största triumfer segrarna i Lotterilöpningen (försök och final 1998) och italienska Triple Crown (Premio Tino Triossi, Premio d'Europa, Gran Premio Continentale). I Italien, där Kramer Boy nu är avelshingst, har han
också hemfört storloppen Campionato Europeo, Premio Duamo och Premio Republicca. Sitt rekord (3) l.10,la noterade han vid segern i World Trotting Derby (före bl. a. Continentalvictory och Lindy Lane). Detta är också den nästsnabbaste tiden någon europafödd häst uppnått, Enjoy Lavec travade snabbare den gångna helgen. Andra avkommor i årgången som utmärkt sig i större sammanhang är Oden Mic, som blev trea både i Kriteriet och BC-finalen för 3-åriga hingstar. Han fanns också med i finalen till Färjestads Europeiska 3-åringspris (galopp). Kitty Sund kvalade in till Oaksfinalen och Kornette Sund deltog i DerbyStoet. I kullen som måste betraktas som ganska ojämn, har 62 st. av 80 reg. avk. startat (=78%).

Födda 1994
Listig Sund 1.16,OM, 1.13,3a/1.040.617:- h.u. Pejla Sund e. Oscar R.L..
Lovart Sund *1.16,7M 1.14,4a/629.600:-hu. Flying Target (US) e. Nevele Pride
Herr Jägermeister 1. 16,OL, *1.15,0aM/481.083:~ hu. Nealy Lobell (US) e. Speedy Crown
Loket Sund 1.16,4M, 1.14,9a/357.500:-hu. Jannie Broline e. Quick Pay
Walls Winner *1 16 9M 1.15,6a/274.000:-vu. Lady Zoot e. Zoot Suit
Lyon Sund 1.17,OM, *1.15,4a/218.000:~ h.u. Aniara Sund e. Songcan

1994 föddes 79 avkommor, av dem har hittills 54 startat (=68%), och de har nästan tjänat 6 milj. kronor. Bästa avkomman är norskfödde Sugarcane Volo 1.13,6a/1.507.578 NOW som i Sverige vun-nit Solvalla Grand Prix, och i sitt hemland har meriter i form av Kriterieseger, m.m. Listig Sund blev trea i SprinterMästaren, där även Lovart Sund deltog. Lovart blev 6:a i finalen av Konung Gustaf V:s Pokal, och den kanske största begåvningen av alla i kullen, Herr Jägermeister (u. Nealy Lobell), var en av förhandsfavoriterna i Derbyt, där han tyvärr misslyckades.

Födda 1995
Quattro Mic 1.16,8, *1164aM/275500:~ hu. Enda Orion e. AC's Orion
Com Jumbo *1 17 5M 1.15,9aM/234.500:-su. Tiffany Lenson (US) e. Speedy Crown
Mistral Sund 1.17,4M, 1.16,8aM/187.000:- h.u. Aniara Sund e. Songcan
Magnifik Sund 1.16,4M, 1.16,Oa/119.000:-hu. Noblessa Sund e. Noble Action
Buntline 1.17,8M, 1.15,7a/102.000:- h.u. Honkey Tonk Lady e. Workaholic
All That Jazz *1.17,1 1.16,6a/101.000:- s.u. Keystone Jazzy (US) e. Mac Breton

Treårskullen 1998 tillhör inte någon av de bättre efter Sugarcane Hanover. 56 av 81 reg. avk. har startat (=64%) och de har hittills tjänat 2,2 milj, kr.

Födda 1996
Saida Brodda *1.19,9M *1.17,7aM/162.000:~ s.u. Sia Zoot e. Zoot Suit Vendetta Broline
*1.19,4M *1.18,0aM/145.000:~ s.u. Note Broline e. Nuclear Kosmos
Out Of Glory 1.19,5, 1.18,4aM/78.500:- s.u. Norabel Lobell e. Speedy Crown
Mighty Iron *1.17,7M *1.16,8aM/78.000:~ hu. Mill Rift (US) e. Speedy Crown
Sugar Dream 1.22,1M, 1.18,6aM/59.500:-su. Arlines Dream e. Mystic Park
Sugarcane du Ling 1.17,8M/34.500:- v.u. Gloryling e. Count's Pride

Sammanfattning
Sugarcane Hanover har sju kullar Sverige, fyra år eller äldre. Några av årgångarna är av yppersta klass -årgången född 1991 med nio svenskfödda miljonärer och två derbyvinnare är svårslagen, vilken annan hingst man än jämför med. Det finns andra årgångar som inte lyser på samma sätt, trots att kvalitén på mödrarna är lika bra som i toppårgångarna, och trots att uppfödning, m.m. inte skiljer kullarna åt. Det verkar som om vi får leva med dessa stora skillnader utan att veta när eller varför de uppstår. Det berömda "Cahoot-syndromet" (Grain och Gallini i årgångstoppen ena året - och helsyskon andra år som knappt är medelmåttor) har sina paralleller lite överallt. Finns det någon hingst som inte någon gång drabbats av det?

I raka siffror har per den 7/6 416 avkommor till Sugarcane Hanover tjänat 98,5 miljoner kronor vilket ger 236.657 kronor i genomsnittsförtjänst per startad avkomma. (163.000:- per reg. avkomma). Genomsnittet per start ligger på 9.542 kronor. Sugarcane placerar sig rent siffermässigt bland landets främsta hingstar. 1998 blev Sugarcane Hanover svensk Championhingst och han toppade också hingsttabellerna för både V75 och V54/V64. Han leder maratontabellen för Breeders' Crown och är utan tvekan en mycket värdig Elithingst. Han präglar sina avkommor starkt, både vad gäller exteriör, aktion och egenskaper som speed, distansförmåga och temperament.

Ibland kan man höra synpunkter om att Florida Pro skulle lysa igenom med bristande stridsmoral. Av detta syns i varje fall inget i siffror som stort belyser segerprocent och andel segrande i procent. Visst finns det hingstar som har större namn om sig att lämna utpräglade löpskalle på sina avkommor. Ofta kan den egenskapen synas tydligt om ättlingarna rent kapacitetsmässigt inte är överbegåvade. Kämpatakterna syns helt enkelt tydligare på sådana hästar. Sugarcane-hästarna är generellt födda med hög kapacitet inombords. Sådana hästar behöver inte alltid briljera med tapperhet för att vinna - de gör det på ett bekvämare sätt. Det står i alla fall helt klart att Sugarcane 's kanske främsta egenskap var hans fighteranda och goda mentala egenskaper, och i större eller mindre grad lämnar han detta i arv.

Sugarcane har mycket bra fördelning mellan sönernas och döttrarnas resultat. Av 20 svenskfödda miljonärer är 7 ston. Av 45 halvmiljonärer är 19 ston och de 169 som tjänat över 100.000:- är 76 st. ston. Han är helt enkelt en av våra bästa förärvare på denna punkten, och många döttrar är kända för att vara tuffa tävlingshästar.

Sugarcane har begåvats med ett stomaterial av mycket hög klass. Men han har svarat på det förtroendet med att lämna flera av sina bästa avkommor med sådana ston, t. ex. Kramer Boy och Grazing Lady. Han har lämnat bra med de få franskstammade ston han fått tillgång till. Han har också generellt höjt klassen på avkomman efter mödrar som inte håller högsta klass. Egentligen är han en mycket lättanvänd avelshingst genom sitt blod, sina egenskaper och sin typ/exteriör. Vilken annan fadershingst är lika allround?

Prestationsmått                                     Sugarcane Hanover                            Lindy's Crown                               Zoot Suit
Antal startande (3-åringar)                     363 (298)                                          388 (285)                                      768 (438)
Startprocent (3-åringar)                         72% (53%)                                       74% (54%)                                    77% (44%)
Total prissumma                                   89.967.846:-                                      72.153.246:-                                  183.738.029:-
Medeltal/startande (reg.)                        247.845:- (179.219:-)                         185.962:- (137.960:-)                      239.242:- (184.746:-)
Medeltal/start                                        10.080:-                                            7.374:-                                          5.699:-
Segerprocent                                        14,9%                                               13,3%                                           12,0%
Antal över 500.000:- (Ston)                    41(17) = 11,3%                                 25(9) = 6,4%                                 78(20) = 10,2%
Antal över 1.000.000:- (Ston)                 16(6) = 4,4%                                     14(5) 3,6%                                    31(5) = 4,0%
Antal under 1.15 volt (Ston)                   15(7) = 4,1%                                     13(5) = 3,4%                                 21(5) = 2,7%
Antal under 1.14 auto (Ston)                  27(7) =7,4%                                      22(9) = 5,7%                                 32(7) =4,2%
Index                                                   122±2                                               122±2                                          116±1

Sugarcane Hanover blev svensk Championhingst 1998 efter att ha varit tvåa 1995, 1996 och 1997. 1997 segrade Lindy's Crown med några tusenlappar före Sugarcane Hanover. 1991-1996 var Zoot Suit Championhingst. Vi jämför här i tabellform dessa tre hingstars siffermaterial. Materialet är hämtat från STC:s hingstkatalog och uppgifterna är därmed daterade den 30/11 1998.


Av Staffan Philipsson