Tidig Historia
Ur ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA
Så tidigt som 1554 tävlade de snabbaste av 3000 hästar i Valkenburg i Holland i en travtävling. Golden Whip, Hollands mest kända travtävling, gick av stapeln första gången 1777 på Soestdijk. Vid ungefär samma tid började Alexsey, Count Orlov, avla fina travare på sitt stuteri i Ryssland. Från hans hingst Barss kom Orlovtravaren som kom att bli grundaren till Rysslands travare.

Englands Norfolktravare vilka uppkom som ras 1750, var bara vägshästar, men dess speed gjorde att de började användas i vägtävlingar som ett tidsfördriv för sina ägare. De flesta tävlingarna var på en förbestämd distans under en specifik tid.

Trav i Nordamerika  kommer också ur tävlingar på vägarna, men under tidigt 1800-tal fanns det travbanor i USA. Yankee travade en mile på banan i Harlem , New York 1806 på 2.59. denna tid sänktes av en odöpt travvalack från Boston på Hunting Park i Philadelphia 1810. Under mitten av 1800 tävlades det också i trav på landsmarknader i USA och boskapsmarknader i öst och centrala Kanada.

1840 var trav en organiserad sport i New England, och en ny era var på väg.. 1871 var Grand Curcuit, från början känt som Quadrilateral Trotting Combination, grundades och växte från 4 till 23 banor. 1879 grundades varmblodstravaren på kriterierna 2.30 på en mile i USA.

Evolutionen av varmblodstravaren och dess inflytande på världen trav berodde på styrka av den engelska fullblodshingsten 
Messenger, importerad till Philadelphia 1788. Han kom att bli både en stor tillgång för amerikanska fullblodet genom sin obesegrade sonson Eclipse, men blev också odödlig inom travsporten som far till fullblod som blev travhingstar. Tio av hans söner blev ledande hingstar under tidigt 1800-tal och hans sonsonson Hambletonian 10 född 1849, gav 1331 söner och döttrar mellan 1851 och 1875 och utklassade alla andra travlinjer  i USA. Han grundare linjer som var så dominanta att alla amerikanska varmblodstravare i resten av världen kan spåras tillbaka till honom.

Den amerikanska passgångaren kommer från en annan linje än vad travaren gör. Passgångaren finner sitt ursprung i Narragansettpassgångare, en ridhäst som försvann 1850, och  från Canuck från Franska Kanada. Travaren började i öst, men det stora tillväxten av passgångare var i mitten av västra USA och i södern, speciellt i Ohio, Indiana, Kentucky och Tennessee. Innan passgångaren blev populär under sent 1800-tal var det en föraktad häst.