Volomite och Hal Dale
Av Dean A. Hoffman
De föddes samma månad i närliggande stater. En av dem växte upp på ett av de största stuterierna i världen för travhästar, och den andra relativt anonymt. De var båda åringar när Charles Lindberg korsade Atlanten och Babe Ruth slog 60 home-runs.

En av dem var en travare, den andre passgångare. En av dem tävlade framgångsrikt i unghästsdivisioner och ställdes i avel som fyraåring, den andre började inte tävla förrän som sexåring.

Båda spenderade största delen av sin avelskarriär under Depressionen och Andra Världskriget, då körsporten i Amerika var på nedgång. Båda avfärdades som avelshopp pga de inte hade rätt storlek. De hade båda tur som hamnade i avel i det här landet (USA) över huvud taget, en blev nästan exporterad och den andre planerades att kastreras.

Ända är dessa två hästar idag – Volomite och Hal Dale – mitt val som de två hingstar som mest influerat varmblodet under detta århundrade.

Detta tar ingenting ifrån Adios, Star’s Pride, Meadow Skipper, Speedy Crown, Albatross, Valley Victory eller Artsplace. Alla dessa var, eller är, stora avelshingstar på sitt eget sätt – och alla förtjänade succé i åtminstone liten skala i förhållande till Volomite eller Hal Dale.

Volomite, en travare, håller en position av betydelse eftersom han har enormt inflytande på båda travare och passgångare. Hans direkta hingstlinje  är ansvarig för sådana passgångare som Matt’s Scooter och Bye Bye Bird. Volomites döttrar gav sådana passgångare som Tar Heel och Good Time, och en av Volomites söner gav Meadow Skippers mor.

Volomites hingstlinje har varit mycket mer överlägsen i travsammanhang genom hans barnbarn Star’s Pride och Noble Victory.
Hal Dales inflytande har begränsats till passgångare, men eftersom 80 % av Nordamerikas hästar tävlar i passgång, kan hans avkommor jämföras med Volomites.

När du väl har pekat på att Hal Dale gav Adois och Good Time och är morfar till Meadow Skipper, är det inte mycket mer att säga om hans inflytande.

Låt oss ta en snabb titt på Volomites och Hal Dales karriärer och hur de har format det moderna varmblodet.
Volomite
Hal Dale
 
Två små hästar; Volomite och Hal Dale, har verkligen stått högt och kastat långa skuggor över varmblodsscenen under 1900-talet.
Klicka på vald häst för att komma vidare