Scotland-linjen
Scotlands linje är överlägset den starkaste och mest framgångsrika grenen av Happy Mediums (Peter The Great) familj. Från denna får vi linjen som leder tillbaka till Scotland. Specificerad:
Scotland -  Spencer – Rodney – Speedster – Speedy Scot.
Efter Speedy Scot grenar den ut sig med en som leder till:
Arnie Almahurst – Ardon – Pine Chip.
Den andra från:
Speedy Scot – Speedy Crown – Speedy Somolli – Balitic Speed – Valley Victory och alla hans söner.
Genom hela sträckan i denna familj är Speedy Crown-grenen klart längst. Den är länken till Arnie Almahurst som har lett till travaren Pine Chip som 1998 hade ett världsrekord på 1.51 som fyraåring. Denna champions första föl tävlande 1998 och mottogs mycket väl av då de såldes.
En annan f.d. världschampion efter Arnie Almahurst är Florida Pro, men föll inte de nordamerikanska uppfödarna i smaken. Han son Sugercane Hanover gör dock bra ifrån sig i Europa.
Men Speedy Crown – här är den avelshingst som kanske var den bästa travhingsten i historien, har varit en källa till väldig
snabbhet, attityd, uppförande, önskningar och kanske mest viktigt – aktion – i dagens generation av travare.
Jag undrar om Speed Crowns aktion till någon del hittar sin genialitet på liknande sätt som de beskrivs tidigare i
stamtavlan hos Scotland och Volomite? Båda som betäckte ston från George Wilkes linje, då Speedy Crown är en dotterson till Florican, en hingst som går
tillbaka till Axworthy (George Wilkes).Speedy Crown har inte bara överlägsenhet som uppvisning – hans barnbarns barnbarns barns söner har söner som tävlade 1998 – men många av avelshingstarna har i denna generationen bär minst två korsningar till honom. Många fans säger att ”Du kan inte ha för mycket Speedy Crown i stammen”, och menar att han är sedd av så många som närmaste perfekt i fråga om genetik. Vem kan ifrågasätta denna logik, när en värd av de bästa tävlingshästarna på senare tid i sporten är efter Speedy Crowns sonsons son (Valley Victory) undan ston efter Speedy Crown själv.