Electioneer

Under rubriken om tvååriga hingstar i den första katalogen från Stony Fords stuteriet (1870) står: ”Electioneer b. h. f. 2 maj 1868, efter Rysdyk’s Hambletonian, undan Green Mountain Maid efter Harry Clay, mormor efter Lexington. Mor till Harry Clay efter imp. Bellfounder.”

En kväll i det berömda rökrummet på Stony Ford förklarade jag för Mr. Backman omöjligheten med Lexingtonkorsningen, och i framgångsrika katalogerna är linjerna som härstammar från den store fyra-mile-vinnaren hade blivit ratade.

Green Mountain Maids stamtavla var kort och detta var en orsak till varför uppfödare och ägare inte gjorde några försök till att få honom främst.

1876 besökte Leland Stanford, f.d. guvenör i Kalifornien, Stony Ford och efter att ha tagit en tiit på djuren frågade han efter priset på Electioneer. Summan nämndes till $ 12.500 vilket var tillfredsställande, och den då åttåriga hingsten bytte ägare. Elaine, efter Messenger Duroc, undan Green Mountain Maid, köptes på samma gång av Stanford.

På Palo Alto, 1100 tunnland i Santa Clara Valley, Kalifornien, hade Electioneer en framgångsrik karriär. Hästen tränades aldrig för att tävla, men han var n naturlig travare, och Charles Marvin informerade mig när jag besäkte Palo Alto, att han hade kört honom till en tid bättre än 2.20. I Electioneeers storhetsdagar var han 162,5 cm hög, han hade kolosalt stor bog, och han kombinerade kvalitet med muskler. När han behandlades varsamt var han snäll och lätthanterlig, och som Stanford en gång sa i ett av sina uttalanden; ”han ägde de mest eftertraktade egenskaperna: snällhet, hög form, oklanderligt ren trav, underbart lynne och en extrem speed i tidig ålder”. Han var vad man kallade en linjetravare, och den låga och direkta aktionen krävde nästan ingen plats. Ston av många olika familjer betcäktes av honom, och hans potens var så stor att han gav sina egenskaper vidare till alla avkommor.

Han föl, som han själv, var naturliga travare, och det var sällan tunga skor eller tåvikter användes på dem. En annan av Electioneers avkommors egenskaper var deras höjd. Stanford var en beivrare av tidig utvecklig. ”Förståndig träning”, sa han ofta till mig, ”är inte skadligt. Tvärtemot så ger det styrka och tillväxt. Tränaren är alltid ansvarig att stoppa snabbjobb innan tröttheten tog vid. Detta höll unghästen road och han var villig att prova igen nästa gång.”

Beutiful Bells betäcktes av Electioneer och resultatet blev ett brunt sto vid namn Hinda Rose. Hon föddes den 27 februari 1880 och var sensationell som åring då hon travade ett rekord på 2.36 ½ och det var en stor längtan efter att se henne när hon kom till öst och Charles Marvins stall. Hon gick ett treåringsrekord på 2.19 ½ och Robert Bonner suktade efter att addera henne till sina stjärnor.

Fred Crocker, en brun hingst född den 23 mars 1878, efter Electioneer, undan Melinche efter St. Clair, gick gav oss ett tvååringsrekord på 2.25 ¼ och gav sin far uppmärksamhet. Frågan ställdes ofta: ”Kommer Fred Crockers likhet skådas igen?”. Andra snabba tvååringar efter Electioneer var Bonita 2.24 ½, Wildflower 2.21 och Sunol 2.18. Dessa rekord togs med höghjulade sulkys på banor som inte var lika snabba som de är idag.

Den bästa tvååringen efter Electioneer var Arion, en brun hinst född 13 mars 1889. Han var undan Menette som i sin tur var efter Nutwood. Hans rekord 2.10 ¾ i höghjuling är det bästa av sitt slag.

De treåriga championtravarna efter Electioneer var den tidigare nämnde Hinda Rose 2.19 ½ och Sunol 2.10 ½.

Champion bland åringar var Bell Bird 1891, 2.26 ¼. 1894 reducerades det rekordet till 2.23 av Adbell, efter Advertiser, en son till Electioneer.

1891 reducerade Sunol femåringsrekordet till 2.08 ¼. Hon gick i höghjuling utan några hjälpmedel, och detta rekord är fortfarande det bästa av sin sort.

Samma år reducerades även hingstrekordet. Hästen var Palo Alto och rekordet 2.008 ¾. Då Sunol var undan Waxana efter General Benton. Mormor var Waxy, en fullblodsdotter till Lexington. Palo Alto var undan Dame Winnie, ett fullblodssto efter Planet. Dessa två tävlingshästar visar det faktum, även för den trögtänkte, att Electioneer var underbart potent. Han gav trav ur galoppston, Ansel 2.20 undan Annette, ett fullbod efter Lexington, Azmoor 2.20 ½, undan Mamie C. En fullblodsdotter till imp. Herkules, och Advance 2.22 ½ undan Lady Amanda efter fullbodet imp. Hurrah.

Whips, efter Electioneer och undan Lizzie Whips, dotter till fullblodshingsten Enquirer, travade 2.27 ½ och gav Axote 2.04 ¾. Truman som travade 2.12 var efter Electioneer och undan fullflodet Texana, efter Foreigner, son till inp. Glencoe.

Dessa imponerande sanningar tod vinden ur seglen om myndiga teorierna, och varje år tillkom ännu en stjärnan efter Electioneer. Cahmpionates lagerkrans bars av många av hans 158 travare, och änne en juvel i hans krona är att han även gav två passgångare. Hans familj växer stadigt i fråga om antal och värde. Ögonfallade bland hans 98 avelssöner var Chimes, St. Bel, Sphinx, Electrite, Expedition, Anteeo, Arion och Del Mar. 83 av hans döttrer gav tävlingshästar. Som direkt överförare av trav och som faktor i problemet extrem speed står Electioneer i en klass för sin själv. Hans lika har fortfarande inte uppenbarat sig.

Electioneer dog den 3 december 1890.

Chimes, en brun häst på 171 cm föddes den 4 april 1884. Hans mor var Beutiful Bells efter The Moor och han travade 2.30 ¾ som treåring. Han fortsatte inte att tränas efter det pga en hovspricka. På Village Farm gjorde hans sig ett gott omdöme som en avleshingst till tävlingshästar. Hans dotter Fantasy höll treåringsrekordet 2.08 ¾ och fyraåringsrekordet 2.06.

Han son, The Abbot var championtravaren tills Cresceus slog hans rekord. Chimes var far till 72 under 2.30 och hans dotter gav hästar som American Belle med treåringsrekordet 2.12 ½, Dare Devil 2.09, Lafy of the Manor (passgångare) 2.04 ¼.

St. Bel, en äldre bror till Chimes, travade fyraåringsrekordet 2.12 ½ och gjorde en snabb avelskarriär på Prospect Hill Stock Farm, Franklin, Pennsylvania. Hans tidiga död i september1891gjorde hans karriär för kort, men han gav i alla fall 47 travare. Den snabbaste hette Llynne Bel 2.10 ½ och var också en avelshingst. Baron Bel 2.11 ½ var den snabbaste av hans nio passgångare. Whips var far ttill Azote 2.04 ¾, Cobwebs 2.12 och åtta andra travare. Hans enda passgångare, Myrtha Whips, hade rekordet 2.09. Whips dog i sin krafts dagar.

Anteeo var undan Columbine efter A.W. Richmond. Mormor var Columbia, en fullbodsdotter till imp. Bonnie Scotland. Anteeo travade 2.16 ¼ och är far till 46 travare och en passgångare. Den bästa av hans nio avelssöner var Alfred G. far till 33 under 2.30. Den snabbaste av hans travare var Charley Herr 2.07, en hingst gjord av stål.

Electioneers snabbaste travare var Nico 2.08 ¼. Fanella var en av döttrarna till honom, och hon travade som avlessto ett rekord på 2.22 ½. Hon var mor till Sadie Mac 2.11 ½, vinnare av Kentucky Futurity 1903.

Sphinx (1833) var undan Sprite efter Belmont. Hennes mormor var Waterwitch efter Pilot Jr. Sphinx travade2.20 ½ och är far till 56 travare och 31 passgångare. Passgångarna var hans snabbaste avkommor, vilket visar på Pilot Jr. influens