Fux
1773
e: Eclipse  u: Sportsmistress
ue: Sportsman

En del hästkapplösningshistoriker menar att Pot-8-os var den bästa hästen på 1700-talet. Han var verkligen en extremt framgångsrik tävlingshäst, och senare stor influens på fullbodsaveln, både i sin egen tid och idag. Han var en av de tidiga kanalerna av Eclipse linje.

Han föddes upp av Willoughby Bertie (IV), Earl Abingdon. Abingdonsätet hade länge varit huserat på Rycote, nära Thame, men den 4e earlen, som ärvde från sin far 1760 när han fortfarande gick på Chris Church Collage, etablerade det nya familjesätet på Wytham, strax norr om Oxford i Berkshire, och det var förmodligen där Pot-8-os föddes. Abingdon var, förutom att ha radikala politiska åsikter och vara en duktig flöjtist, en entusiastisk hästkarl som vann the Jockey Club Plate 1774 med galopphästen Transit.

Det finns en historia bakom Pot-8-os namn (dock i olika versioner). Den unga fuxen med bläs kallades av stallpojkarna i Abingdons stall för Potato. När en av dem tillfrågades av Abingdon att skriva namnet Potato på en kornsäck, gjorde hen det genom att stava ”Potatoooooooo”. Hästen tävlade först under det namnet, men det kortades senare ner.

Pot-8-os mor, Sportsmistress spåras bak till Thwaites Dun Mare (sv. gulbruna sto) efter Acaster Turk, som hade gett tävlingshästen (Beaver’s) Driver 1732, vars kändisskap berodde på att han gav Little Driver. Twaites Dun Mare gav också ett sto efter (Old) Partner, uuu till Sportsmistress mor Golden Locks (1758) var efter en blygsam tävlingshäst (Portmore’s) Oroonoko som ansågs varit den hingst med högst betäckningsavgift på tidigt 1750-tal. Han visade sig vara, i det långa loppet, en bra hingst till avelsston (han gav också Young Lass of the Mill). Sportmistress far, (Warren’s) Sportsman f. 1753, var också en blygsam tävlingshäst, trots att han sprang i toppklasserna, och vi känner honom idag framför allt som morfar till Pot-8-os. När man tittar på Pot-8-os stamtavla, är det intressant att undersöka King Fergus (f. 1775) stamtavla. Han var den andra av Eclipse tre bästa hingstlinjers söner. (Pot-8-os, King Fergus och Joe Andrews (f. 1778)), vars morfar Othello (f. 1743, också känd som Black-and-All-Black) var en helbror till Oroonoko.

Pot-8-os 1773

Pot-8-os tävlade framgångsrikt i sju år, mellan 1777 och 1783, och de flesta loppen var över 4 mile långa. Som fyraåring var han relativt framgångsrik, han placerade sig tvåa två gånger i Newmarkets tävlingar för fyraåriga hingstar, trea efter den då gamle Chryosite och det bra stoet Fleacatcher på Nottingham, och femma i Great Subscription Purse på York.

1778 vann han 1200 guineas på Newmarket First Spring, han slog den femåriga Gray Robin (e: Gimcrack), som ägdes av Richard (I), Earl Grosvenor. Abingdon vars entusiasm för kapplöpning bidrog till hans ekonomiska svårigheter, var en sportsman som satsade stora pengar på sin hästar, sålde under loppet Pot-8-os till Grosvenor för 1500 guineas plus de pengar han eventuellt skulle vinna.

Pot-8-os avslutade året och gick resten av sin framgångsrika karriär under Grosvenors gula och svarta färger.

1779 vann han många lopp inklusive en walk-over på Clermont Cup och Gold Cup, båda på Newmarket, inklusive många prissummor, medlemsavgifter och priskapplöpningar, alla på Newmarket. Han slog sådana hästar som Comet, Pastorella och Laburnum. Året efter slog han King Fergus i ett lopp om 140 guineas i Newmarket Second Spring och Tandem i Jockey Club Plate på Newmarket. Han vann många andra lopp där, inklusive Clermont Cup som han vann i walk-over. Han placerade sig iofs trea efter Sir Charles Davers’ Woodpecker Harolds bäste son under dessa år, som hela tiden jämfördes med Pot-8-os, som ansågs vara Eclipses bästa son.

1781 både vann och förlorade han mot Woodpecker på Newmarket. Han vann Jockey Club Plate i en Walk-over och också ett prislopp på 400 guineas. På Newmarket den 2 oktober mottog han 85 guineas av de 140 som var prissumma i ett lopp, för att inte starta. Året efter vann han Clermont igen genom Walk-over, Jockey Club Plate på Newmarket och många andra lopp där, inklusive Craven Stakes i mars. 1783, nu tio är gammal, vann han Whip på Newmarket, men förlorade en match om 300 guineas mot Assassin (vinnare av Derbyt året innan), och 200 guineas till den yngre Anvil. Allt som allt vann han 34 lopp.

Han pensionerades 1783 och han stallades upp på Grosvenors Oxcroft Stud i Balsam i Cambridgeshire, där han fick 172 vinnare av nära £ 62.000. Han dog där 1800. Han gav två riktiga toppsöner inom kapplöpningen, Waxy som vann Derby Stakes 1793 och 10 andra lopp, och Champion den första hästen att vinna både Derbyt och St. Leger (år 1800). Andra kända tävlingshingstar var Asparagus (1787) och Tyrant (1799, derbyvinnare).

Många av hans döttrar var framgångsrika tävlings- och avelsston. Parasoll (1800, undan Prunella) föddes upp av (den tredje) Duke av Grafton. Hon vann 341 lopp och gav i aveln tre klassiska vinnare. Pindarrie och Pastille, två andra vinnare, Picaroon och Parapluie och Partisan (1811) som gav Gladiator och Vension Mandane (1800 undan Young Camilla) som vann ett litet lopp på Brighton, var en stjärnan inom aveln, och gav Altisidora (1810, St. Legervinnare), det bra tävlingsstoet Manuella (1809, Oaksvinnare och mor till Memnon), tävlingshästen Lottery (1820) en toppavelshingst, och många andra vinnare. Andra döttrar, inklusive den häst (1796) som gav upphov till linjen därifrån Cardinal Puff, Radich (1787), mormodern till tävlingsstoet Whizgig (1825) och mormormodern (1792) till American Eclipse (1814).