2014-05-23                Tillbaka
Presentationer av elitloppshästarna 2014
STOCKHOLM
En av de hästar i Sverige som visat högst kapacitet under senare år är Raja Mirchi och han är nu inbjuden till Elitloppet 2014.

Raja Mirchi

Raja Mirchi

Lutfi Kolgjinis Raja Mirchi visade tidigt talang och flögs över till USA på sommaren som tvååring för att testa lyckan i Peter Haughton Memorial, men där blev det två galoppmisslyckanden. Väl hemma i Sverige igen dominerade han fullständigt som tvååring och vann Svensk Uppfödningslöpning.

Som treåring fortsatte han som kullens kung och vann bland annat Ulf Thoresens Minneslopp, Premio Going Kronos och Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla. Som fyraåring vann han Gran Premio Tino Triossi i Rom med över en miljon kronor i förstapris, men i Derbykvalet på Jägersro svek Kolgjinis stjärnhäst och efter den starten beslöt kretsen runt hästen att man skulle lägga Raja Mirchis tävlingsskor på hyllan.

Som femåring gjorde Raja Mirchi oväntad comeback, efter en strålande andraplats på Mantorp vann han sedan Europamatchen på Bjerke i övertygande stil. Han bjöds därefter in till Elitloppet ifjol, men samma morgon som lottningen till försöken skulle ske meddelade Kolgjini att hästen hade skadat sig i hagen och man tvingades att tacka nej. Han var sedan ifrån tävlandet några månader, men återkom som trea i Jubileumspokalen och senare på hösten vann han även Svenskt Mästerskap på Åby. Kolgjini valde sedan att satsa på det franska vintermeetinget och efter seger i det stora sexåringsloppet Prix Tenor de Baune startade Raja Mirchi i Prix de Amerique, men där slutade han oplacerad. Det blev galopp i Olympiatravets final, likaså i Oslo Grand Prix men där kom sexåringen tillbaka fint som fyra och han bjöds in till Elitloppet ifjol. Där svarade Kolgjinis häst för en mycket bra insats som tvåa i försöket och femma i finalen.

Efter en misslyckad sommar och höst efter Elitloppet ifjol är nu Raja Mirchi tillbaka på allvar igen. Han vann Gulddivisionen på Kalmar den 1 mars och svarade för en stark upphämtning efter galopp som trea i Olympiatravsuttagen på Solvalla i slutet av mars, efter det fick sjuåringen en inbjudan till Olympiatravet. Där blev det ursinnig körning hela vägen och efter att ha öppnat första varvet i 1.08-tempo orkade inte Raja Mirchi över upploppet. Han tog dock loppet bra och Lutfi Kolgjini låter helnöjd med sin stjärna inför starten i Elitloppet 2014.

Nationalitet (ägare): Sverige (WHAP Trotting AB, m fl (Kolgjini L)
Tränare: Lutfi Kolgjini
Kön: Hingst
Ålder: 7 år e Viking Kronos – Dame Lavec
Startprissumma: 8.158.824 kr
Rekord: 1.10,5

 


 







Tillbaka