Startfältet i Svenskt Travderby 2009:

 
1. STARO COLD CARAT
4, mbr. h. e Juliano Star - Real Diamond e Royal Prestige

Kusk:
Robert Bergh
Tränare:
Robert Bergh, Bergsåker
Ägare:
Ulla Gustavsson Konsult AB & Per-Olof Persson
Uppfödare:
Staffan B Nilsson, Ramkvilla
Vårdare:
Mikaela Svärd
Rekord:
13,8K 14,1AM *15,6 AL
Insprunget:
933.500 kr

En av två hästar som startat som tvååring. Micro Mesh den andre. Två segrar på fem starter. Två segrar på 12 starter som treåring i inte alltför kvalificerat sammanhang, bl a en för Johnny Takter på Solvalla. Har i år successivt närmat sig de bästa, två raka på Solvalla i februari. Vann försök till Norrlands Grand Prix och var sedan trea i nästa försök när Nu Pagadi slog Maharajah. Kommer till Derbyt med två raka, innan Derbykvalet vann Staro Cold Carat Skellefteå Krafts Fyraårspokal.
2. YIELD BOKO
4, br. h. e Viking Kronos - Ouzo Boko e Victory Dream

Kusk:
Björn Goop
Tränare:
Timo Nurmos, Solvalla
Ägare:
W.Horse AB, Enskede Gård
Uppfödare:
Boko Stables Sweden AB, Stockholm
Vårdare:
Sami Saarela
Rekord:
*16,8M *13,1AK *14,6 AL
Insprunget:
1.675.000 kr

Den obestridlige segermaskinen i KRAFFT Svenskt Travderby. 14 ettor av 15 möljliga. Obesegrad i åtta treårsstarter, välmatchad i enklare sammanhang inledningsvis men slog Maharajah i Breeders' semifinal på Romme. Förlusten, en tredjeplats som instängd och utslagen ur Svenskt Travkriterium. Vann sedan Breeders'-finalen före Knockout Rose. Segerraden har återupptagits i år med fem av fem, bl a två ingående i Solvallaserien. Björn Goop har kört i Yield Bokos samtliga starter.
3. MICRO MESH
4, br. h. e Viking Kronos - Gambari e Victory Dream

Kusk:
Lutfi Kolgjini
Tränare:
Lutfi Kolgjini, Jägersro
Ägare:
L&M Uggla Holding AB, Falkbolagen, Kolgjini, Mats o Olov Eriksson AB, Vallro AB
Uppfödare:
Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Vårdare:
Karolina Dimming Ekdahl
Rekord:
*15,7K 12,1AK *15,4 AL
Insprunget:
1.868.535 kr

Andra hästen som startat som tvååring. Årets tvååring 2007 med full pott, fyra segrar bl a i Svensk Uppfödningslöpning. Fem segrar som treåring men främsta prestationen var kanske tredjeplatsen i långa E3-finalen när Maharajah vann sedan Micro Mesh vunnit försök. Också fin som tvåa bakom Reven d'Amour i European Championship for 3 years old på Jägersro. Har i år haft svårare att hitta formen efter segern i Hästägareföreningens Jubileumspokal i april men Derbykvalsegern var ett gott besked.
4. LOVELY LIDOB
4, fux h. e Love You - Glad Palema T. e Alf Palema

Kusk:
Daniel Olsson
Tränare:
Mimmi Elfstrand, Åby
Ägare:
AB Palmviva, Askim
Uppfödare:
AB Palmviva, Askim
Vårdare:
Linda Eriksson
Rekord:
*16,6M *13,5AM *15,2 AL
Insprunget:
876.000 kr

Har utvecklats starkt hos Mimmi Elfstrand i år efter en försiktig treårssäsong för pappa Olle som gav en seger på fem starter. Årets första seger redan i januari. Provade lyckan i Klass III på V75 och vann både försök och final för Daniel Olsson. Hann faktiskt sedan med ytterligare en finalseger i Klass III för Olsson. Sedan har det häxat till sig och Lovely Lidob har haft problem med halsen. Fick nöja sig med en femteplats i uttagningen tii Kungapokalen. Men kvalsegern till Derbyt visade form igen.
5. MAHARAJAH
4, br. h. e Viking Kronos - Chili Khan e Giant Chill

Kusk:
Örjan Kihlström
Tränare:
Stefan Hultman, Solvalla
Ägare:
Travkompaniet Stall AB (publ), Ekerö
Uppfödare:
Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Vårdare:
Malin Wrigmar
Rekord:
*16,1M *12,3AM *14,0 AL
Insprunget:
3.492.000 kr

Kullens obestridlige etta förra året med nio segrar på 12 starter. Vann bl a långa E3 med Derbymotståndarna Yanantin Boko och Micro Mesh i slagna fältet och klassiska Svenskt Travkriterium med 800.000 respektive 1,6 miljoner till vinnaren. Slagen av Yield Boko i semifinal till Breeders' Crown och finalstruken för halsinfektion som av och till satt ner honom. Bara tre starter i år inför Derbykvalet. Strålande i Rättviksloppet för Jörgen Sjunnesson då Yanantin Boko krossades i dödens.
6. RAKAS
4, br. h. e Victory Party - Tricky Woo e Speedy Tomali

Kusk:
Per Lennartsson
Tränare:
Per Lennartsson, Solvalla
Ägare:
Solitaire Trading AB, Stockholm
Uppfödare:
Solitaire Trading AB, Stockholm
Vårdare:
Victoria Olofsson
Rekord:
17,1M *12,0AK 14,2 AL
Insprunget:
874.025 kr

Travsäker individ som bara galopperat en gång, i livets andra start. Debuterade i oktober och hann med tre segrar första året, dock inte mot de allra bästa. En andraplats i en Klass III-final i år på Örebro i tredje starten. Gick till uttagning i Kungapokalen på Åby och var tvåa bakom Yewish Boko men före Derbykamraterna Lovely Lidob och Micro Mesh. Trea i finalen när Knockout Rose vann, före bl a Marshland. Vann SprinterMästarförsök, oplacerad i finalen. Två i Derbykvalet till Lovely Lidob.
7. KNOCKOUT ROSE
4, br. h. e Express Ride - Blushing Rose e S.J.’s Photo

Kusk:
Erik Adielsson
Tränare:
Stig H Johansson, Solvalla
Ägare:
Rose Racing Stable
Uppfödare:
Christer Otterström, Vårgårda
Vårdare:
Elin Strinnlund
Rekord:
*15,4M 13,0AK 15,7 AL
Insprunget:
2.428.100 kr

Har alltid varit med och huggt bland de bästa i kullen. Inledde som treåring med fyra raka segrar. Gjorde bort sig i Kriteriekval med galopp, som då och då satt käppar i hjulen. Inledde året med att vinna Ragnar Thorngrens Minne på Åby. Tvåa i uttagning till Kungapokalen och fick sedan sin välförtjänta storseger i finalen. Vann Ina Scots Ära på Mantorp före bl a Spring Erom och Lovekly Lidob. Har i alla starter utom en körts av Erik Adielsson. Tvåa bakom Staro Cold Carat i Derbykvalet.
8. YANANTIN BOKO
4, br. v. e Viking Kronos - Ormonne Boko e Mon Tourbillon

Kusk:
Jorma Kontio
Tränare:
Timo Nurmos, Solvalla
Ägare:
Macspace AB, Solna
Uppfödare:
Boko Stables AB Sweden, Stockholm
Vårdare:
Vilja Paunonen
Rekord:
*18,3M 11,5AK 14,5 AL
Insprunget:
1.195.000 kr

Inledde sin karriär med fyra raka segrar, en var i kvalet till Svenskt Travkriterium. Avslutade treårssäsongen med att vara trea i finalen när Maharajah vann. Inledde året med andraplats i Breeeders' Crown på Jägersro bakom Trade East och forsatte med att vara tvåa till Maharajah i Rättviksloppet. Vann sedan uttagning till SprinterMästaren och var tvåa i finalen bakom Lavec Kronos och Wood Laday. Vinst i ett Breeders'-lopp i Rättvik, trea i Solvallaserien och en andraplats i Derbykvalet bakom Spring Erom.
9. SPRING EROM
4, br. h. e Gentle Star - Springflickan e Prince Mystic

Kusk:
Olle Goop
Tränare:
Håkan Olofsson, Halmstad
Ägare:
Stall Sten Nilsson AB, Höllviken
Uppfödare:
Nils-Göran Nilsson & Göran Olsson
Vårdare:
Björn Olofsson
Rekord:
*15,4K *13,5AM *13,6 AL
Insprunget:
1.114.500 kr

Ingen häst har vunnit Svenskt Travderby som inte startat som treåring. Spring Erom han med knapp nöd debutera med en andraplats på Jägersro den 2 december och sedan vinst i Kalmar. Har utvecklats snabbt i år med nio vinster på 12 starter. Efter galopp i årsdebuten fyra raka men fick nöja sig med en femteplats i Kungapokalskvalet som Lavec Kronos vann. Kommer till Derbyfinalen med tre faka segrar, den näst senaste i Fyraåringstest på Eskilstuna med bl a Rakas och Knockout Rose slagna.
10. SOGÅ BENITO
4, br. h. e Coktail Jet - Act Evann e Sugarcane Hanover

Kusk:
Peter Untersteiner
Tränare:
Peter Untersteiner, Halmstad
Ägare:
Sollunda Gård AB, Örnsköldsvik
Uppfödare:
Telebolaget MK AB, Örebro
Vårdare:
Angelica Mattsson
Rekord:
*18,6M *12,4AK 14,8 AL
Insprunget:
754.500 kr

Sogå Benito är den som var närmast att inte hinna göra treårsstart, "nödvändig" enligt statistiken för att kunna vinna Travderbyt. Startade i Halmstad juldagen och var fyra. Har varit väl värd att vänta på. Sju segrar på 15 starter hittills i år. Vann Klass III-försök på Solvalla och var fyra i Åbyfinalen. Har vunnit Klass II-försök på Dannero med tredjeplats i Solvallafinalen. Klass I-seger på Lindesberg och finaltrea i Gävle. "Extra V75-seger" på Jägersro Åbergsdagen, tvåa till Maharajah i Derbykvalet.
11. MARSHLAND
4, br. h. e From Above - Trapped e Bonefish

Kusk:
Jörgen Sjunnesson
Tränare:
Stefan Hultman, Solvalla
Ägare:
HB Sun Import & Menhammar Stuteri AB
Uppfödare:
Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Vårdare:
Caroline Karlsson
Rekord:
13,5K 10,9AK 14,7 AL
Insprunget:
1.271.005 kr

Inledde lovande som treåring med tre segrar på åtta starter i enklare sällskap. Startade året med fyra raka segrar, Klass II-försök och -final samt två i Fyraåringsserien på Solvalla där bl a Staro Cold Carat var slagen. Började då nämnas som en Derbyhäst. Vägen har inte varit lika spikrak sedan dess. Tvåa i Kungapokalskval bakom Lavec Kronos och sexa i finalen när Knockout Rose vann. Tvåa i Prix-Cagnes-sur-Mer bakom Lavec Kronos Åbergsdagen och tvåa till Yield Boko i Derbykvalet.
12. YARRAH BOKO
4, br. h. e Coktail Jet - Big Blue Kitten e Pine Chip

Kusk:
Torbjörn Jansson
Tränare:
Trond Anderssen, Norge
Ägare:
Jan-Erik Andresen, Norge
Uppfödare:
Boko Stables AB Sweden, Stockholm
Vårdare:
Darius Tamulevicius
Rekord:
*15,0L *13,6AM
Insprunget:
550.095 kr

Norsk representant i Derbyt. Startade åtta gånger som tvååring och vann två lopp hemma på Bjerke. Har i år gått från klarhet till klarhet i hemlandet med åtta segrar av 12 möjliga och en dryg halv miljon i svenska kronor på kontot. Yarrah Boko och ständige partnern Lars Anvar Kolle har gjort en utlandsresa och då kom största segern, i ett fyraåringslopp på Solvalla. Vann senaste segern på Jarlsberg 1 juli men andraplatsen bakom Micro Mesh i kvalet från dödens skvallrar om att formen är där igen.
Presentation: Peter Kastensson
Foton: DL Media, ALN