Startfältet i Svenskt Travderby 2010:
          Tillbaka
 
1. G.H.NEMO
4, br. h. e Scarlet Knight - Nancy Ås / Mr Vic

Kusk:
Jörgen Westholm
Tränare:
Maria C Karlsson (a), Axevalla
Ägare:
Maria C Karlsson, Ninni & Isabelle Palmdahl
Uppfödare:
Leif, Ninni och Isabelle Palmdahl
Vårdare:
Stefan Pettersson
Rekord:
13,7am
Insprunget:
844 300 kr

G.H.Nemo är en av tre hästar som tränas av kvinnliga tränare, amatören Maria C Karlsson från Axevalla. Var den med Never Again snabbaste vinnaren i uttagningarna på 1.15,3 för Rommetränaren Jörgen Westholm som här kör sitt första Travderby. G.H.Nemo gjorde två starter som tvååring som etta och tvåa. Vann ett Breeders' Crown-lopp som treåring och gick till Kriteriekval som han vann. Oplacerad i finalen. Inledde året tveksamt men har visat uppåtgående form i de senaste fyra starterna.
2. NEVER AGAIN
4, br. h. e Viking Kronos - Bourbon Eyes / Smokin Yankee

Kusk:
Örjan Kihlström
Tränare:
Stefan Hultman, Solvalla
Ägare:
Olle Lindström, Färentuna
Uppfödare:
Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Vårdare:
Lisa Skogh
Rekord:
14,4am
Insprunget:
686 500 kr

Åter tycks Stefan Hultman ha prickat in formen inför Svenskt Travderby. Never Again är relativt orutinerad, gjorde sin första start först i juni som treåring. Avslutade treåringssäsongen med tre raka segrar, den senaste i en Klass III-final på V75. Sen årsdebut som fyraåring i slutet av juni och hade bara tre starter bakom sig inför Derbyuttagningen där han för första gången tävlade barfota. Spelades till favorit efter en lysande värmning och befäste intrycket i loppet som han dirigerade de två sista varven.
3. JOKE FACE
4, Ljbr. h. e Viking Kronos - Kalmie Melody / Full Account

Kusk:
Erik Adielsson
Tränare:
Lutfi Kolgjini, Jgersro
Ägare:
Anna Svensson & Lutfi Kolgjini AB
Uppfödare:
Lutfi Kolgjini & Anna Svensson, Vomb
Vårdare:
Anna Svensson
Rekord:
10,9ak  13,7am
Insprunget:
765 200 kr

Gjorde en misslyckad start som tvååring. Visade sedan trista tendenser och ansågs som en psykopat och skrämde sina skötare genom våldsamma tendenser. Men Kolgjinis sambo Anna Svensson fick hästen som projekt och han är nu rumsren. Oerhört kapabel och vann fyra av sex lopp förra året. I år har Joke Face bland annat vunnit Klass I-lopp i Kalmar och Årjäng och ett stayerlopp Copenhagen Cup-dagen på Charlottenlund. Kan tyckas omotiverad ibland men tar fatt när det kommer häst. Vann sin uttagning enkelt.
4. ALVENA PAMPAS
4, br v. e Muscles Yankee - Alvena Elise / Pale Amber

Kusk:
Per Lennartsson
Tränare:
Per Lennartsson
Ägare:
Per Lennartsson Trav AB, Stjärnhov
Uppfödare:
Per-Olof, Jenny & Fredrik Johansson
Vårdare:
Madelene Johansson
Rekord:
11,7ak 13,2am
Insprunget:
846.000 kr

Per Lennartsson vann Travderbyt 1998 med Jolly Rocket. Dags igen kanske med Alvena Pampas som han själv äger. Fyra segrar som treåring och har utvecklats fint i år. Tvåa i försök till Sprintermästaren i Halmstad men galopperade troligen bort stora pengar i finalen. Har bland annat en Klass I-seger i Östersund som främsta segermerit. Trea i Fyraåringstestet i Eskilstuna som Juggle Face vann. Dödens 1200 kvar på Sebastian K. i uttagningen. Han vann säkert och visade fin styrka.
5. JUGGLE FACE
4, fux. h. e Viking Kronos - Rakel Sund / Armbro Goal

Kusk:
Lutfi Kolgjini
Tränare:
Lutfi Kolgjini, Jägersro
Ägare:
L&M; Uggla Holding AB, Lutfi Kolgjini AB, Vallro AB
Uppfödare:
Lutfi Kolgjini & Anna Svensson, Vomb
Vårdare:
Linda Sundberg
Rekord:
12,4ak 13,0am
Insprunget:
2 417 500 kr

Lutfi Kolgjinis andra representant i Travderbyt. Tidig talang hos Ludde som redan när hästen var 1,5 år ansåg Juggle Face som den bästa i sin kull. 12 starter som tvååring (!) gav sex segrar. Tvåa i Kriterieuttagning men galopp i finalen. Tvåa bakom Red Hot Dynamite i Breeders'-finalen. Vann Kriterierevanschen. Vann i år kval till Kungapokalen på Åby men gjorde bort sig i finalen. Segrade inför Derbyuttagningen i Fyraåringstestet på Eskilstuna värt 400.000 och i Solvallaserien. Näst rikast i Derbyfältet med 2,41 milj.
6. ÅGÅRDS LUDDE
4, br. h. e Alf Palema - Nina Pay / Anders Crown

Kusk:
Åke Svanstedt
Tränare:
Åke Svanstedt, Axevalla
Ägare:
Stall Ågården
Uppfödare:
Rune Schönborg, Bottnaryd
Vårdare:
Mikaela Magnusson-Persson
Rekord:
13,0am
Insprunget:
590 000 kr

Tvåa bakom G.H.Nemo i Derbyuttagningen efter stark avslutning. Inledde sin karriär med två raka som treåring för Gooparna men sedan tog det stopp. Flyttades till Åke Svanstedt där Ågårds Ludde inledde som treåring med tre raka på Åby. Seger i Klass II-försök i Östersund och tog sedan också finalen i Eskilstuna. Derbyuttagningen var första försöket att kvala in till ett riktig stort årgångslopp för Ågårds Ludde som alltså nu finns med i fyraåringarnas klassiker.
7. ORACLE
4, br. h. e Ganymede - Ebony D.K. / Royal Troubador

Kusk:
Stefan Melander
Tränare:
Stefan Melander, Solvalla
Ägare:
Stall T.Z. (Stefan Melander)
Uppfödare:
Junge Trav KB, Malmö
Vårdare:
Annika Redefalk
Rekord:
11,9ak 13,3am
Insprunget:
2 431 382 kr

Årets Elitloppsvinnare, Iceland med Johnny Takter, Stefan "Tarzan" Melanders Derbyhäst. Rikast i Derbyfältet med 2,43 miljoner. En tredjedel av summan kom genom andraplatsen bakom Red Hot Dynamite i Svenskt Travkriterium förra året efter vinst i uttagningen. Avslutade treåringssäsongen med två andraplatser i försök och final av Orsi Mangelli i Milano. Lite trögare i år med bara en seger i Solvallaserien i april. Visade lite bättring i Derbyuttagningen bakom Alvena Pampas efter ett lopp i andra utvändigt.
8. ZORRO PHOTO
4, mbr. h. e S.J.’s Photo - Zarrasotha / Lindy’s Crown

Kusk:
Dominik Locqueneux
Tränare:
Gaëtan Marcque, Frankrike
Ägare:
Jean Mary Saguin, Frankrike
Uppfödare:
Åke Gustavsson, Munka-Ljungby
Vårdare:
Stephanie Lepetit
Rekord:
12,7ak 13,8am
Insprunget:
829 133 kr

Inledde sin karriär lovande för Thomas Uhrberg. Fyra starter som tvååring med placeringarna 1-3-2-5. Utanför pengarna i endast en av 23 starter, diskad för gaopp den gången. Trea när Red Hot Dynamite vann uttagning till Travkriteriet och missade finalen. Trea i Breeders'-finalen bakom Red Hot Dynamite och Juggle Face. Avslutade för Thomas Uhrberg med årets enda seger i ett Breeders'-lopp. Såldes till Frankrike i slutet av maj och finns nu hos Gaëtan Marcque, tvåa bakom Never Again för Verbeeck i uttagningen.
9. VICTOR L.H.
4, mbr. h. e Victor Victor - Cranberry Cider / Spotlite Lobell

Kusk:
Jorma Kontio
Tränare:
Anna Forssell, Axevalla
Ägare:
Anna Forssell & Stall FolkE HB
Uppfödare:
Lars Holm, Axvall
Vårdare:
Anna Forssell
Rekord:
12,3am 16,3al
Insprunget:
788 784 kr

Den andra av Derbyfältets hästar med kvinnlig tränare, Anna Forssell, som är proffs på Axevalla. Gjorde sju starter som tvååring, vann den första och det är enda gången Forssell kört sin häst själv. Hon har oftast anlitat kuskar från Jägersro och när Victor L.H. var femma i Svensk Uppfödningslöpning körde Thomas Uhrberg. För Johnny Takter vann Victor L.H. ett treåringslopp på Momarken. Vann uttagning till E3, galopp i finalen. Oplacerad i korta E3-finalen. Har haft det trögt i år, enda segern i Derbykvalet för Kihlström efter superspurt.
10. MONSTER DRIVE
4, br. h. e Thai Tanic - Kewpie / Pearsall Hanover

Kusk:
Jörgen Sjunnesson
Tränare:
Stefan Hultman, Solvalla
Ägare:
Alvari Swartz, Enköping
Uppfödare:
Alebäcks Stuteri AB, Lidköping
Vårdare:
Outi Moilala
Rekord:
11,6ak 13,5am
Insprunget:
763 500 kr

Stefan Hultmans andra Derbyhäst. Kvalade in som tvåa i ryggen på Juggle Face. Inledde karriären hos Olle Goop där han kvalade som tvååring men startade inte. Sedan hos Kajsa Frick där Monster Drive vann Rommechansen och var trea i finaluttagning till Breeders' när Juggle Face vann. Tvåa bakom Oracle i ett lopp över 2609 i Örebro. Efter treåringssäsongen till Stefan Hultman där han tagit tre segrar för Örjan Kihlström. Uttagningen var blott andra starten över lång distans för Monster Drive.
11. PROPELLER
4, fux. h. e S.J.’s Photo - Skibbereen / Backstreet Guy

Kusk:
Björn Goop
Tränare:
Kari Lähdekorpi, Halmstad
Ägare:
Levaux AB, Lund
Uppfödare:
Prestera International AB, Lund
Vårdare:
Päivi Ruuskanen
Rekord:
14,8am 16,1al
Insprunget:
465 500 kr

Har gjort hela sin karriär hos Kari Lähdekorpi. Kom till start först i oktober som treåring med seger på Åby. Efter tre misslyckade starter inledde Propeller året med tre raka i januari-februari innan det tog stopp igen efter en tredjeplats, Propeller var nu på rikstoton. Erik Adielsson vann ett fyraåringslopp på Jägersro i maj och följde upp med ännu en Jägersoseger. Största framgången inför Derbykvalet, där Propeller avslutade vasst bakom Juggle Face, när Stefan Söderkvist vann Klass Iförsök i Halmstad i juli.
12. SANITY
4, ljbr. h. e Love You - Flash Light / Mack Lobell

Kusk:
Johnny Takter
Tränare:
Malin Löfgren, Östersund
Ägare:
Stall Sanity (Malin Löfgren)
Uppfödare:
Staffan Philipsson & Margareta Bendroth
Vårdare:
Malin Löfgren
Rekord:
13,7am 14,8al
Insprunget:
844 300 kr

Hette tidigare Just Friends. Som 1,5 åring såldes han på Kriterieauktionen. Köpare var Stall Courant som ändrade hästens namn till Sanity. Som 2,5 åring såldes han vidare till Malin Löfgren och blev Jämtlands bidrag i RIXallsvenskan. Som treåring gjorde han tio starter och vann sex av dessa. Blev slutsegrare i RIXallsvenskan. Såldes sedan på RIXauktionen till tränaren Malin Löfgren (tredje "Derbytjejen") och har i år sex segrar, bl a i ett Klass I-försök för Johnny Takter som kvalade in Sanity, tvåa bakom Victor L.H., till Travderbyt.
Presentation: Peter Kastensson
Foton: Daniel Larsson/DL Media, Elke Frinta/DL Media, Jörgen Tufvesson/ALN, Maria Holmén/Kanal 75.