Jägersro söndag 4 September 2022      
Svensk Derby 2011    
  Jansson fick sin derbyseger...
Presentation av hästarna   - Jansson fick sin derbyseger   - Resultat från försöken
KRAFFT Svenskt Travderby 2011 (Gr. I, Nat.)
4-åriga svenskfödda. Körsvenskrav kat. 1.
, vilka kvalificerat sig för KRAFFT Svenskt Travderby 2011.
2640 m. Autostart.
Pris: 1.600.000-800.000-400.000-192.000-128.000-80.000 (6 priser)
KRAFFTs hederspris till segrande hästs ägare, tränare, körsven, uppfödare och vårdare.
ASVT:s hederspris till segrande hästs uppfödare. Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst.
  Resultat:  2.640 meter auto 4 åringar  - Förstapris  1 600 000sek
 
 
Res Sta Häst Tid Odds Pris Kusk Tränare Far Mor
1 9 BEAU MEC 13,6 111 1 600 000 Torbjörn Jansson Timo Nurmos JAG DE BELLOUET EXTREME LADY
2 10 DEUXIEME PICSOUS 13,6 67 800 000 Johnny Takter Johan Lejon IN LOVE WITH YOU CARMELA STRÖMLINE
3 5 AGA KHAN BOKO 13,6 39  400 000 Erik Adielsson Timo Nurmos VIKING KRONOS QUICKSILVER LOBELL
4 3 AMARU BOKO 13,7 64 192 000 Ulf Ohlsson Timo Nurmos COKTAIL JET SUE BOKO
5 4 KADETT C.D. 13,7 49 128 000 Robert Bergh Robert Bergh SCARLET KNIGHT KISS OF LIFE
6 11 GITANO 13,9 475 80 000 Dominik Locqueneux Åke Svanstedt FRÄKKE FREDERIK PRIDE ROSINA
- 6 GOSSIP'S WINNER 13,9 269 - Åke Svanstedt Åke Svanstedt ENJOY LAVEC GOSSIP
- 7 DOLLAR ACCESS 14,0 470 - Peter Ingves Åke Svanstedt ALF PALEMA SUE FLY
- 8 HARALDINHO 14,1 336 - Per Lennartsson Catarina Lundström SCARLET KNIGHT HAVANNAS JULIA
- 2 JACKPOT BRODDE 14,7 126 - Björn Goop Timo Nurmos GOETMALS WOOD JAQUELINE BRODDA
- 1 TAMLA CELEBER d9g 63 - Örjan Kihlström Roger Walmann CANTAB HALL AMANDA CELEBER
- 12 ALEKSEJ dug 188 - Jan Norberg Robert Bergh TSAR D'INVERNE TORNADE

 

 
Jansson fick sin derbyseger
MALMÖ
Torbjörn Jansson har vunnit det mesta.
Men aldrig tidigare Svenskt Travderby.
I 16:e försöket gick det hans väg.
Tillsammans med Timo Nurmos-tränade Beau Mec tog han på söndagen hem det lopp som av många anses vara det allra största.
- Jag har ju en lång karriär bakom mig, och att få vinna derbyt till slut, det är jag oerhört tacksam för, sa den påtagligt tagne Solvallakusken.


1997 slutade Torbjörn Jansson tvåa i derbyt med Mr Quickstep. 14 år senare nådde han ända fram. Vad det betyder för 57-årige Jansson gick inte att ta miste på efter att han skurit mållinjen som etta med Beau Mec.
- Att jag fick köra den här hästen, jag är inte så populär nu som jag var för några år sedan, och sedan lyckas, det är fantastiskt.
Kuskens betydelse kan vara större eller mindre. I det här fallet var den större. Beau Mec är ingen lättkörd krabat och det krävs en väldig kyla och mycket rutin för att som Jansson sitta still i vagnen när det drar ihop sig till stenhård slutstrid i ett lopp av Svenskt Travderbys dignitet.
- Hästen kändes otroligt stark hela tiden, men inte alldeles rytmisk och upploppet ner trodde jag nog att vi skulle åka dit. Tack och lov förivrade jag mig inte. Det behövdes nog lite rutin för att inte köra galopp i slutstriden, tillstod den segerrusige kusken.

Kan gå hur långt som helst
Det var inte heller någon slump att Solvallatränare Timo Nurmos valde just Jansson som kusk bakom Beau Mec.
- Jag tyckte de passade bra ihop. Torbjörn har bra rutin och har kört mycket kallblodshästar också, det passar bra när man ska köra Beau Mec, sa Nurmos med ett leende.
Beau Mec må vara svårkörd, men styrkan han besitter är någon alldeles extra. Trots att han fick tåga framåt i tredjespår redan 1 900 meter från mål och gå sista 1 500 meterna utvändigt om ledande stallkamraten Aga Khan Boko hade han mod och styrka att greja segern på kilometertiden 1.13,6 (2 640 meter, autostart).
- Jag har alltid gillat den här hästen. Han har en otrolig styrka och var den enda av mina hästar i loppet som kunde vinna på det här sättet. Han har otroliga lungor och hjärta, och vilket huvud! Han kan gå hur långt som helst.

Derbykung på visitkortet
Timo Nurmos är så långt ifrån skrytsam som en person kan komma. Men efter den gångna helgen kan han utan att vara det minsta skrytsam trycka "Derbykung" på sitt visitkort. Det är nämligen precis vad han är. Sedan tidigare hade han tre finska derbysegrar samt triumfen med Sahara Dynamite 2008 i Svenskt Travderby på meritlistan. Den listan har nu utökats med ytterligare två derbysegrar. Utöver Beau Mecs bragd i Malmö tog nämligen Nurmos Seabiscuit hem det finska derbyt på lördagen.
- Det är otroligt, jag kan inte säga något annat, konstaterade Nurmos, som dessutom kunde glädjas åt att hans Aga Khan Boko och Amaru Boko slutade trea respektive fyra bakom Beau Mac.
Förstapriset i derbyt uppgår till 1,6 miljoner kronor och totalt har stall Nurmos derbyhästar sprungit in närmare 3,6 miljoner kronor under helgen.

Mäktig spurt gav andraplats
Enda hemmahästen i årets derbyfält, Deuxiem Picsous, levererade en formidabel spurt i Johnny Takters händer och var inte långt ifrån att sticka nosen först på mållinjen.
- Nu åker vi hem och jobbar på som vanligt och så hoppas jag att vi kommer till Solvalla den 26:e, sa Johan Lejon och syftade på uttagningarna till Europaderbyt.

Tamla Celeber påkörd
Fyraåringskullens obestridliga etta på stosidan, Roger Walmanns Tamla Celeber, provade mot hingstarna i derbyt och hon tillhörde också favoriterna. Men hon fick aldrig chansen från tredje par invändigt. På upploppet kom hon ut ett spår och hon var på väg mot en fin placering när Ulf Ohlsson bakom Amaru Boko råkade köra på henne.
- Det är bara fiasko. Först och främst för att jag körde på Tamla och också för att jag tror att jag vinner loppet med lucka. Jag vill inte köra på någon, och jag är inte heller den som brukar göra det, men jag vinglade till och det klart att det är mitt fel, sa en nedstämd Ulf Ohlsson efter loppet.
Tamla Celeber var otroligt nära att störta men lyckades hålla sig på benen. Till synes kom hon också undan utan skador.
- Hon har ingen sårskada eller något så det ser i alla fall bra ut, sa Walmann, som inte var allt för nedstämd trots att segertågen inte fortsatte för superstoet.
- Hon har knappast sett finare ut någon gång än vad hon gjorde i dag men vi fick ingen utdelning, men that´s life.

Ola Johansson
  
 
Resultat från hela dagen HÄR
 
   
WORLDCLASSTROTTING.com
    tillbaka till huvudsidan             Stolinjer - Stokatalog - Hingstlinjer -Hingstkatalog