Vädret tävlingsdagen: 17°C
Sweden 2017   Tisdag 25 Juli
    Jägersro
Malmö, Sweden  
Video   WorldclassTrotting.com
 - Propulsion enorm i andra raka i Åbergs – på rekordtid Tidigare Vinnare av
 Hugo Åbergs Memorial  
   
  Hugo Åbergs Memorial Challenge du Trot á Grande Vitesse (Gr. I Int. - UET Masters Series)
  4-10 åriga    1.609 meter  auto    Purse: 1.000.000-400.000-200.000-100.000-50.000 (5 priser) 
 
 
Sta Häst Kön Kusk Tränare Rek Intj Far Mor Morfar
1  PROPULSION (US) H  Örjan Kihlström  Daniel Redén 08,9   9 907 195  MUSCLE HILL  DANAE  ANDOVER HALL
2  DJALI BOKO H  Lutfi Kolgjini  Lutfi Kolgjini 10,7   1 405 900  READY CASH  LUCKY LAVEC  PINE CHIP
3  CARABINIERI H  Björn Goop  Peter Untersteiner 10,4   3 980 812  WELLINO BOKO  DEW PRINCESS  J.R.BROLINE
4  TWISTER BI* (IT) H  Christoffer Eriksson  Jerry Riordan 09,5   5 314 430  VARENNE  LORRAINE BI  LEMON DRA
5  WORKOUT WONDER (US) H  Tommy Kylliänen  Jarno Kauhanen 09,6   2 931 233  CONWAY HALL  DEAR ABS  MUSCLES YANKEE
6  RINGOSTARR TREB (IT) H  Wim Paal  Jerry Riordan 09,5   6 115 194  CLASSIC PHOTO  FARSALO EGRAL  SUPERGILL
7  DANTE BOKO V  Adrian Kolgjini  Lutfi Kolgjini 09,2   6 272 776  GOING KRONOS  MARGHERITA ROSA  ABO VOLO
8  SHADOW GAR (IT) S  Pietro Gubellini  Eric Bondo 10,3   2 789 889  PINE CHIP  LADY KILLER GAR  VARENNE
9  DAY OR NIGHT IN H  Johan Untersteiner  Johan Untersteiner 10,6   2 553 298  MUSCLE HILL  ELLIE AMERICA  BUVETIER D'AUNOU
10  OASIS BI (IT) H  Erik Adielsson  Stefan P Pettersson 09,4   16 685 356  TOSS OUT  UP FRONT JM  SELF POSSESSED
 
Resultat:  
1. Propulsion 1:08,1 18
2. Ringostarr Treb 1:08,2 64
3. Twister Bi 1:08,4 54
4. Shadow Gar 1:09,1 410
5. Carabinieri 1:09,2 122
6. Workout Wonder 1:09,2 215
7. Oasis Bi 1:09,6 219
8. Dante Boko 1:10,3 121
  Djali Boko d.r. 179
  Day or Night In d.r. 383
Tempo: första 500 6.7 (4 Twister Bi*), 1000 8.1 (4 Twister Bi*) sista 500 8.2
Segrare: PROPULSION (US) 6 br. h e MUSCLE HILL (US) - DANAE (US) e ANDOVER HALL (US)
Ägare: Stall Zet
Uppfödare: Caldwell F V & Bluestone Farms LLC,USA
Odds: 1.81 Plats: 1.17 - 1.54 - 1.49
 
 
Propulsion enorm i andra raka i Åbergs – på rekordtid
Propulsion imponerade enormt när han vann Hugo Åbergs Memorial för andra året i rad för Örjan Kihlström.
Förstapriset var en miljon kronor och segertiden blev 1.08,1 – vilket är nytt svenskt rekord.
- Vilken häst jag har och vilket lopp det blev. Jag måste samla mig lite, sa en tagen tränare Daniel Redén kort efteråt.


Hugo Åbergskvällen kördes inför 10 673 personer på ett regnigt Jägersro under tisdagen. De fick se en av de mest imponerande vinnarna någonsin i miljonloppet, nämligen Propulsion. Han vann Hugo Åbergs i fjol och försvarade sin titel med råge. Förra året vann han på tiden 1.08,9 och i år sänkte han rejält när han vann på tiden 1.08,1 – och då gick hästen flera kurvor i andraspår över den engelska milen. Loppet föregicks av en omstart där Djali Boko och Lutfi Kolgjini bestraffades för dålig anslutning bakom startbilen. När sedan starten gick kunde inte Propulsion hålla ledningen utan istället var det Twister Bi som blåste till täten. Tempot var rasande högt loppet igenom, han öppnade 1.06,7 första femhundra metrarna och varvade på 1.08,1.
- Det är ju lite irriterande för alla ekipage med omstart och det var inte mer för mig. Jag trodde faktiskt att han skulle kunna öppna lite bättre men han var ju inte i närheten av ledningen. Vi kom ut i andraspår och det var positivt att vi fick ett bra lopp och att det var hårt tempo, sa Örjan Kihlström.
- Sedan kom ju Twister Bi till ledningen och Ringostarr Treb satt i ryggen och jag ville vara nära dem i sista kurvan och därför gick jag på baksidan. Det var inte givet att slå dem och jag var lite rädd för Ringostarr eftersom jag såg att han skulle få luckan in på upploppet och han är ju ruggigt speedig.

”Ingen travhäst som varit i närheten av det”
Örjan Kihlström gav Propulsion full anfallsorder i utgången av sista kurvan och kopplade enkelt greppet på ledande Twister Bi. Han höll även enkelt undan före en bra avslutande Ringostarr Treb. Segertiden blev 1.08,1 över distansen 1609 meter med bilstart vilket är lika med nytt svenskt rekord för femåriga och äldre utländska hingstar och valacker.
- Populsion är otroligt bra och han är otroligt stark och speedig och har bra löphuvud. Det är jättestort att vinna Åbergs, ett av de största loppen vi har, jätteroligt. Han springer 1.08 blankt och det är väl ingen travhäst i Sverige som har varit i närheten av på en blöt bana. Så det säger väl det mesta, sa Kihlström.
Och fortsatte hyllningarna med:
- Det är en ruggigt bra häst alltså. Daniel sa tidigt att det är något alldeles extra och hästen blir bara bättre och bättre.

”Har enorma motorer – det bara bubblar inom mig”
Vid sidan av banan stod en stolt tränare Daniel Redén, vars stall har enorma framgångar och han leder solklart den allsvenska tränarligan. Nu blev det en ny storloppstriumf för en överlycklig Solvalla-tränare.
- Vilken häst jag har har och vilket lopp det blev. Jag måste samla mig lite. Jag har ju känt vilka enorma motorer den här grymma hästen har. Han är helt fantastisk. Det är så mycket som händer, speciellt när nationalsången spelas och det bubblar bara inom mig. Jag är så stolt över mina hästar och min personal, sa Daniel Redén.
- Jag sa till mina närmaste när hästen kom från USA att det här kan vara en av världens bästa hästar. Han är en hemsk häst alltså, och har muskler som ingen annan häst har. Ett sådant här lopp som Hugo Åbergs kanske man bara vinner en gång i livet och nu har vi gjort det två gånger.

Riordans hästar tvåa och trea
Tvåa i Hugo Åbergs Memorial blev Ringostarr Treb och trea blev Twister Bi. Båda dessa tränas av Jerry Riordan och Christoffer Eriksson som körde Twister Bi var mycket nöjd med sin häst.
- Jag är stolt över hästen, han gjorde ett fantastiskt lopp. Han blev inte gynnad av omstarten, han drog iväg själv och lugnade aldrig ner sig någon gång i loppet, sa Christoffer Eriksson.

Wild Honey med krafter kvar
I övrigt på Jägersro den här stjärnspäckade kvällen kan nämnas följande att det blev ytterligare framgångar för firma Kihlström och Redén.
Wild Honey vann Stoeliten, V75-2, för Örjan Kihlström hur enkelt som helst. Örjan körde till ut ur första kurvan och Björn Goop bakom ledande Tunika släppte täten efter sexhundra meter efter att ha fått öppna tufft i början. Väl i ledningen gick Wild Honey inte att rubba och hon gled bara undan lekande lätt över upploppet med krafter kvar. Segertiden 1.11,4/1609a och förstapriset var 200 000 kronor för det Daniel Redén-tränade superstoet.
- Vi kom igenom väldigt fint från start och fick en fin position. När Björn fick köra rejält från start så tänkte jag att han kanske släpper om det kommer en bra häst i och med att han hade öppnat så hårt, sa Örjan Kihlström.
- Sedan ville jag egentligen kolla så att Björn inte blev fast med krafter kvar men han var inte uppe i min rygg så jag behövde inte rycka tussarna eller jaga på henne. Det är en riktigt fin inställning på hästen och hon är minst lika bra som tidigare.

En halv miljon till Lövgrens treåringsstjärna
I det europeiska treåringsloppet med 550 000 kronor i förstapris i, gick segern till Executive Caviar med sin tränare Joakim Lövgren i sulkyn. Från sitt bakspår kom han igenom bra och fick en perfekt resa i andra par utvändigt. Efter attack i utgången av sista kurvan avväpnade han enkelt ledande Ethien Du Vivier och höll säkert undan för Flying Fortune som fått chansen ifrån rygg på ledaren.
- Jag har alltid tyckte om honom och han har gjort allting rätt sedan vi började jobba med honom. Han har aldrig haft någon svacka och det är en väldigt förståndig kille. Det blev ett oväntat bra lopp för oss och ryggen på Luddes häst var det bästa jag kunde få. Det var inte oväntat att vi kunde vinna loppet. Han sticker ut och gör alltid vad han kan, sa Joakim Lövgren.

Tvååring vann på 1.13,7 – i debuten
Åbergskvällen inleddes med Tvååringspremiären där vi fick sen klassig vinnare i Smokin Joe, tränad och körd av Lutfi Kolgjini. Den maffige hingsten vann på strålande tiden 1.13,7/1609a på en kladdig bana och förstapriset var 80 000 kronor.
- Han dundrade runt på 1.13,7 på banan som var en sekund tung. Det var bättre än jag trodde och en fantastiskt bra insats, berömde Lutfi Kolgjini.

Jätteskräll i långa loppet
I det avslutande stayerloppet inom V75 blev det en rejäl överraskning när Rapide du Pommeau skrällde för sin tränare Thomas Uhrberg. Hästen var spelad till blott en procent av insatsfördelningen på V75.
- Han var väl lite bortglömd och så fick han ett fantastiskt fint lopp. Det flöt bra och det är något extra att vinna under Åbergs-kvällen, sa Thomas Uhrberg som även var mäkta imponerad över Propulsions insats i Hugo Åbergs.
- Propulsion är nog bland det värsta man har sett, sa han.
 
 

Vädret Malmö

Video:
Se video HÄR
Längre video HÄR
Se video loppet från Jägersrotv HÄR
 

<TILLBAKA TILL HUVUDSIDAN WorldclassTrotting.com webmaster E-mail