2008-12-18  09:38
Vittnen trädde fram
STOCKHOLM
Åke Svanstedt har använt sig av den otillåtna metoden elpådrivning - så kallad grisfösare - i träning. I TV4-programmet Kvällsöppet med Ekdal trädde på onsdagskvällen två tidigare anställda hos Åke Svanstedt fram och berättade om det de sett hos Axevalla-tränaren. - Svanstedt sade att det var bättre att ge dem en stöt än att slå dem, berättade Disa Zetterman i programmet.

Disa Zetterman och Tomas Pettersson trädde igår fram i TV4:s Kvällsöppet med Ekdal och berättade om användning av grisfösare hos Åke Svanstedt. Foto: TV4
I Kalla Fakta i TV4 den 30 november framkom uppgifter - via ett anonymt vittne - att den otillåtna metoden använts hos Åke Svanstedt. I går kväll, i Kvällsöppet med Ekdal i TV4, upprepades uppgifterna av två personer som valt att framträda: Disa Zetterman och Tomas Pettersson, båda tidigare anställda hos Åke Svanstedt.

Båda berättade detaljerat i tv-programmet om hur nyttjandet av metoden gått till.
- Jag såg flera gånger när hästar förbereddes och selades ut med en speciell utrustning för att de inte skulle slå, berättade Tomas Pettersson, som uppgav att han arbetat hos Svanstedt i fyra månader.

- De satte på hästen en annan typ av utrustning och körde med hästen sedan. Det är en speciell typ av utrustning, med en slagjord. Svanstedt sade att det var bättre att ge dem en stöt än att slå dem, sade Disa Zetterman, som också berättade att hon jobbat hos Svanstedt i tre år.

Enligt paret var det "vissa lärlingar" som körde hästarna ifråga i de jobb där elpådrivare användes. Hästarna som namngavs hade utsatts för denna typ av metod var bland andra Mysig och Benghaali.

- Tag The Devil och T.B.Winner är två andra hästar som tränades på det här viset. T.B Winner fick ström samma dag som han gjorde sista starten för Åke, sade Tomas Pettersson.

Åke Svanstedt ville själv inte medverka i Kvällsöppet, utan hänvisade att frågor till sin advokat Leif Silbersky.

- Det som gör anklagelserna mest otroliga är att han har 20 anställda som skriftligen intygat att han inte använder sådana här metoder, kommenterade Leif Silbersky de nya vittnesuppgifterna i Kvällsöppet.

Se efterföljande artikel  "Hoppas fler vågar träda fram"

Mer om detta här  AFTONLBLADET - EXPRESSEN -  (
I Expressen 2008-11-29.  "Någon vill skada Åke Svanstedt")
@ källa Ronden

Tillbaka