2014-05-18  
USA-triumf för Svanstedt och Sebastian
STOCKHOLM
Sebastian K. har erövrat USA.
Den svenske supertravaren lekte hem storloppet Arthur J. Cutler Memorial.
- Hästen känns bättre än någonsin, eller så bra han kan vara, säger Åke Svanstedt.

Sebastian K, vinner AJ Cutler Memorial och $87,500


Sebastain K. vid presentationen innan loppet.
Förväntningarna var skyhöga inför kraftmätningen mellan "the European Sensation" Sebastian K. och USA:s stolthet Market Share på nationalarenan Meadowlands i New Jersey natten till söndag svensk tid.
Men duellen uteblev.
Orsaken var att hemmahoppet kastade sig i galopp kort efter start.
Därmed låg vägen öppen för Åke Svanstedts första stora triumf i sitt nya hemland, men det innebar också att ingen förmådde pressa Sebastian K. att underskrida det världsrekord på 1.08,5 som han tangerade i debuten på nordamerikansk mark förra veckan.
- Sebastian trivs med milebanor och full fart hela vägen, men det blev inte lika snabb öppning som förra gången, analyserar Svanstedt i stallet efter loppet där han placerade sin häst i rygg på katapultstartande Modern Family och redan halvvägs tvingades kliva ut i andraspår när klockan visade på 1.08,8.

Bromsade och kollade
Runt slutsvängen stod det klart att ingen skulle hota tätduon där Sebastian K. problemlöst klev förbi efter ett par i sammanhanget mycket milda påminnelser från sin kusk.
Fanns det rent av krafter sparade?
- Ja, jag tror att han hade det. Han sprang ifrån md en längd sen sprang han och bromsade och kollade var han hade de andra, säger Svanstedt och skickar en passning till sina konkurrenter där alla utom en tävlade på det vätskedrivande medlet Lasix, som är förbjudet att använda i samband med tävling i Europa.
- Vi kommer varken att använda Lasix eller travhobbles.
Segerintervjun i vinnarcirkeln överlämnades till stallets försteman Björn Norén och ägarbröderna Michael och Tristan Knutsson - som alla var på strålande humör och avslöjade att nästa start blir på samma bana om fyra veckor innan man satsar vidare mot Kanada.
Segertiden för Sebastian K. blev 1.08,6/1 609 meter autostart och belöningen drygt en halv miljon kronor.
Tony Ryttar / Robin Johansson

Tillbaka